Erişilebilirlik

TBMM'de Süryanice konuşması tepki gören George Aslan: “Tepkinin nedeni İYİ Parti’deki kan kaybı”


DEM Parti'nin Süryani Milletvekili George Aslan'ın TBMM'de kendi dilinde Noel mesajı okuması tartışmalara neden oldu.
DEM Parti'nin Süryani Milletvekili George Aslan'ın TBMM'de kendi dilinde Noel mesajı okuması tartışmalara neden oldu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bütçe görüşmeleri sırasında konuşma yapan DEM Parti’nin Süryani Milletvekili George Aslan’ın kendi dilinde Noel mesajı okuması tartışmalara neden oldu. Tepkilere anlam veremediğini belirten Aslan, İYİ Parti’de yaşanan tartışmanın etkili olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Aslan, TBMM Genel Kurulu’nda yaşananları anlattı.

Türkçe bilmeyen Süryaniler’e kendi dilinde Noel mesajı vermek istediğini belirten Aslan, tartışmanın salon dışında da devam ettiğini söyledi:

“Dışarıda İYİ Parti'nin grup başkan vekiliyle karşılaştım. Ona ‘21. yüzyıldayız ayıp değil mi? Neden bunu yapıyorsunuz? Bu dili başka bir gezegenden getirmedik. Bu topraklarda yüzyıllarca konuşulan bir dildir. Kendi ana dilimle iki kelime ettim diye niye karşı çıkıyorsunuz, sıkıntınız nedir?’ dedim. ‘Ben dile karşı değilim. Meclisteki resmi dil Türkçedir’ diye karşılık verdi” dedi.

TBMM’de Süryanice gerginliği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Daha önce de Süryanice selamlama yaptığını hatırlatan George Aslan, bu kez tepki gösterilmesini İYİ Parti’de yaşanan tartışmalara bağladı.

İYİ Parti’nin bu tartışma üzerinden varlığını göstermeye çalıştığını savunan Aslan, “Bir ay önce yine genel kurulda bir konuşmam vardı. Genel kurulu Türkçe selamladıktan sonra bir de Süryanice selamlama yaptım. O zaman kimse bir şey söylemedi. Bunu biraz da İYİ Parti'nin şimdiki durumuna biraz bağlıyorum. Biliyorsunuz bugünlerde bir istifa dalgası yaşıyorlar. Kamuoylarına o şekilde ‘Biz buradayız’ demek için. Ben böyle yorumladım” şeklinde konuştu.

Aslan, gerektiği zaman Süryanice konuşmaya devam edeceğini de ifade ederek, “Herkes alışacak buna, bu bizim halkımızın dili. Türkçe bilmeyen halkımızın dili” diye konuştu.

“Cumhuriyetin 100'üncü yılında bile dillere tahammülleri yok”

Yaşanan tartışmayı VOA Türkçe’ye değerlendiren Süryani Dernekleri Federasyonu Başkanı Evgin Türker, bir kesimin dillere ve kimliklere tahammülsüz davrandığını söyledi.

Türkiye’nin bu tahammülsüzlükle sorunlarından kurtulamayacağını savunan Türker, “21. yüzyıldayız, meclis kürsüsünde bir milletvekili kendi ana diliyle, kendi halkına seslenerek Noellerini kutluyor ve bunlar çıldırıyor. Üstelik bunları söyleyenler de keşke bu coğrafyanın insanları olsa. Gerçekten asil Türkler olsalar, bunu söylemezler, söylememeleri gerekir. Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan gelmişsin, senin bu ırkçılığın kime” dedi.

Siyasetçilerin toleransı olması gerektiğine vurgu yapan Türker şöyle devam etti:

“Bu durum nereye kadar devam edecek yani? Türkiye'de bütün halklara, bütün dillere saygıları olacak ve kabul edecekler. Hangi dil olursa olsun, herkesin kendini ana dilinde ifade etme özgürlüğü olmalıdır, okulları olmalıdır. Yani anadilde eğitim, her halkın her dilin hakkıdır ve olmalıdır.”

Sırrı Süreyya Önder: “Kimsenin ana diline müdahale etmem”

Tartışmalardan sonra açıklama yapan Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder tepkisini, “Ben, boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim” sözleriyle dile getirdi.

İYİ Parti'li Türkkan: “Meclis kürsüsünde Türkçe konuşmak zorunda”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ise Aslan’ın TBMM kürsüsünde Türkçe konuşmak zorunda olduğunu görüşünde.

Aslan’ın özel hayatında hangi dili konuştuğuyla ilgilenmediğini vurgulayan Türkkan, “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasal kurumların en başında gelir. Anayasa’daki “Türkiye’nin resmi dili Türkçedir” hükmü Meclis’te de geçerlidir. Aksi zaten düşünülemez. İnsanların dilini, dinini sorgulamak değil amacım. Ancak şunu da belirtmek gerekli ki; hepimiz milletvekili olarak Anayasaya bağlılık yemini ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Türk vatandaşı olan birini, Türkçe konuşma yapması konusunda ikaz etmek anayasaya bağlılık yemini etmiş bir milletvekili olarak benim öncelikle vazifemdir. Kendisinin, Süryanice veya Kürtçe konuştuğunu ben zaten anlamadım. O dillere vakıf değilim, bilmem de. Ancak her kim olursa olsun, yüce gazi meclisimizin kürsüsünde olan birinin konuşmasını Türkçe yapması gerekir. 81 ilimizden tüm vatandaşlarımızın temsil edildiği parlamentomuzda her birimiz farklı inanç, görüş ve ideolojiye sahip olmamıza rağmen bizi birbirimize bağlayan ortak değerimiz Türkçemizdir” diye konuştu.

Kendisini ırkçılık yapmakla suçlayanlara da seslenen Türkkan, milletvekili yeminine sadık kaldığı gerekçesiyle kendisini suçlayanlara şunu hatırlatmak istediğini söyledi:

“Örneğin Fransız Parlamentosu'nda ‘Korsika halkı’ ifadesini kullanabilir miydiniz? Hayır. Çünkü bu ifade bile Fransa’da cumhuriyetin bölünmez bütünlüğü ilkesine aykırı bulunuyor. Ne kamusal alanda ne Fransa parlamentosunda başka dil konuşamazsınız. Sadece Fransızca. Katalanlar, Basklar, Fransa’da kendi dilleriyle savunma yapabiliyor mu? Hayır. Bölgesel dillerde mahkemelere dilekçe bile verilemiyor, kanıt dahi sunamıyor. Bu konuda beni ve İYİ Parti'yi ırkçılıkla suçlayanlar bilirim ki Fransa’yı çok severler. Arkalarında Fransa’nın bazı konularda desteğini iyi hissederler. Fransa örneğini bilerek verdim. Söz konusu o Noel açıklamasını Fransa parlamentosunda yapamazdınız değil mi?”

Forum

XS
SM
MD
LG