Erişilebilirlik

“Hamas saldırısında ana aktör Tahran’dır”


Eski Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan ordusu mensubu, Atlantik Konseyi uzmanlarından Richard Outzen, İsrail'e yapılan saldırının ana planlayıcısının Tahran olduğunu savundu.
Eski Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan ordusu mensubu, Atlantik Konseyi uzmanlarından Richard Outzen, İsrail'e yapılan saldırının ana planlayıcısının Tahran olduğunu savundu.

Tahran yönetiminin reddetmesine rağmen haftasonu Hamas’ın İsrail’e düzenlediği saldırının arkasında İran olduğu yönündeki iddiaların ardı arkası kesilmiyor.

Richard Outzen
Richard Outzen

Washington’dan gelişmeleri takip eden eski Dışişleri Bakanlığı ve Amerikan ordusu mensubu, Atlantik Konseyi uzmanlarından Richard Outzen, bu konuda oldukça net bir değerlendirmede bulundu ve “Hamas saldırısında ana aktör Tahran’dır” dedi.

Outzen, “Tahran sadece Gazze'de değil, Lübnan'da, Irak'ta, Suriye'de, Yemen'de, bu bütün ülkelerde onun parmakları var. Kendi askerlerini yani nizami ordu göndermiyor ama devrim muhafızları gönderiyor. Sinsi bir şekilde finansman ediyor, silah gönderiyor, eğitiyorlar bu gayri resmi kuvvetleri ve milislere karşı kullanıyorlar. Türkiye'ye karşı kullanıyorlar. Mesela; İran PKK'ya çok yardım etti. İsrail'e Gazze'den yapmaya kalkışıyorsa şu anda, Türkiye’ye Irak toprağından ve Suriye toprağından aynısını yapmak istiyor, yani az çok bilinen bir unsur Ortadoğu'da. Ben baş aktör olarak görüyorum. Eğer bir çözüm bulunmazsa bunun için, böyle bir hadise, böyle bir savaş önümüzdeki senelerde yeniden çıkacak” diye konuştu.

Saldırının ana planlayıcısının Tahran'da olduğunu savunan Outzen, Tahran'ın İsrail’in Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan ile normalleşme süreci içine girmesinden rahatsız olduğunu söyledi. Outzen’a göre Tahran’ın amacı bu normalleşme sürecini bozmak.

Hamas'ın saldırı planlamasında İran rol oynadı mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Haftasonu yaşananların çok önceden planlanan bir saldırı olduğunu düşünen Outzen, “Tarihe bakıldığında mesela 2021’de bir sürü roket atıldı Hamas tarafından İsrail'e, onlar bir deneyimdi ve prova yapmış görünüyorlar. Yani acaba Demir Kubbe (Iron Dome), bu savunma sistemi, İsrail savunma sistemi eğer ani ve çok roketli bir hücum olursa etkili olur mu? Bazı bilgi toplayabildiler ondan, bu dersleri faaliyete geçirmişler şimdiki savaş için de” dedi.

İsrail istihbaratının bu saldırıyı önceden nasıl haber alamadığı da gündemdeki bir başka soru.

“İstihbarat analizi çok çok karmaşık bir sanattır” diyen Outzen, birçok çelişkili bilgi olduğuna dikkat çekti ve “Tek bir resim yok. Hamas zaten bu mesajı vermeye çalışmış çok ciddi bir şekilde geçen bir iki sene boyunca: ‘Biz savaş istemiyoruz’. Yani İngilizce ‘deception’ diyoruz, yani caydırmak değil ama yanıltmak diyebiliriz, onları yanılttılar, isteyerek yanılttılar İsraillileri.

Mısır’ın İsrail hükümetini Gazze’de bir hareketlilik olduğu konusunda uyardığını ama İsrail’in Filistinliler’den böyle bir intiba almadığını, şimdi savaş istemediklerini düşündüğünü dile getiren Outzen, ”İşin özü şu ki; çok rahat oldular ve kendi statükolarının korunacağını düşündüler ve yeni bir tehdit ve yeni bilgiler geldiğinde onları görmüşler, anlamışlar ama sonunda ‘yok öyle olmayacak’ dediler” diye konuştu.

İsrail'in aslında Gazze’ye yönelik bir saldırıyı meşrulaştırmak adına bu saldırıya izin verdiği şeklindeki yorumlara kesinlikle katılmadığını ve bu konudaki iddiaları saçma bulduğunu söyleyen Richard Outzen, ”Hangi devlet kendi masum insanlarını kadın, çocuk, ihtiyar kurban olarak gönderecek? Hiçbirini. Ben birçok İsrailli tanıyorum. Bazı devlet görevlilerini tanıyorum. Öyle bir şey yapamazlar bence. Sadece İsrailliler’i tanımayanlar bunu düşünüp kabul edebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Bu denli kanlı bir haftasonundan sonra İsrail’in askeri güç kullanmaktan kolay kolay vazgeçmeyeceğini düşünen Richard Outzen İsrail’in önce, Mısır ile Gazze arasındaki “Philadelphia Koridoru”nu yeniden kontrol altına almak isteyeceğini, daha sonra rehinelerin dönüşünü sağlamak için müzakerelerin sözkonusu olabileceğini belirtti.

Outzen, “Bütün İsrailliler serbest bırakılıncaya kadar İsrail Hamas teröristlerinin peşini bırakmayacak” dedi.

Ankara’da özellikle AK Parti içinde Filistin davasına desteğe de değinen Richard Outzen, saldırı öncesi Netanyahu’nun Ankara’ya olası ziyaretinin konuşulduğunu ve saldırı sonrası da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrailli mevkidaşıyla görüştüğünü hatırlattı.

”Türkiye bu yakınlaşmayı korumak istiyor, arabuluculuk yapmak istiyor” diyen Outzen, Türkiye’nin tutumunu ‘yapıcı’ olarak gördüğünü söyledi.

Forum

XS
SM
MD
LG