Erişilebilirlik

"Azerbaycan BM uzmanlarının Karabağ'ı ziyaret etmesine 'birkaç gün içinde' izin verecek"


Dağlık Karabağ'daki Hankendi şehri
Dağlık Karabağ'daki Hankendi şehri

Azerbaycan'ın Birleşmiş Milletler'den bir grup uzmanın Karabağ bölgesini ziyaret etmesine "birkaç gün içinde" izin vermeyi planladığı açıklandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı danışmanlığından yapılan açıklamada, basın kuruluşlarının da Karabağ'ı ziyaret etme şansına sahip olacağı belirtildi.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke, olası insan hakları ihlallerine ilişkin endişeler nedeniyle Bakü'ye uluslararası gözlemcilerin Karabağ'a girmesine izin vermesi çağrısında bulunuyordu. Ermenistan Azerbaycan'ı Karabağ'da etnik temizlik yapmakla suçlarken Bakü bunu şiddetle reddediyor.

Azerbaycan ordusunun da bir yandan Dağlık Karabağ'ın ayrılıkçı Ermeni silahlı kuvvetlerinin eski bir komutanını Ermenistan sınırındaki bir kontrol noktasında gözaltına aldığı bildirildi.

Rusya devlet haber ajansı TASS'ın bugün komutana yakın bir kaynağa dayandırdığı haberine göre Levon Mnatsakanyan, 2015 ile 2018 yılları arasında kendi kendini ilan eden Artsakh Cumhuriyeti ordusunu yönetti.

Ermenistan ordusu’ndan Dağlık Karabağ’daki savaşçılara çağrı

Erivan ise, 1 Ocak 2024’te resmen feshedilecek Dağlık Karabağ Cumhuriyeti(NKR) ordusunun üyelerinin Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’ne katılmasına yeşil ışık yaktı.

TASS’ın haberine göre Ermenistan Savunma Bakan Yardımcısı Arman Sarkisyan, "Dağlık Karabağ Savunma Ordusu askerlerinin Ermenistan Savunma Bakanlığı birlikleri olarak hizmetlerine devam etmelerini çok isteriz. Çünkü onlar bizim yurttaşlarımız ve askeri uzmanlıkları Ermenistan silahlı kuvvetlerine fayda sağlayacaktır" dedi.

Öte yandan Rusya’dan bölgedeki barış gücü askerleri ile ilgili açıklama geldi. Kremlin, Dağlık Karabağ'daki barışı koruma misyonunun geleceğinin, Rusya ve Azerbaycan tarafından belirleneceğini söyledi.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada "Misyon şu anda Azerbaycan topraklarında olduğu için bu konu Azerbaycan tarafıyla görüşeceğimiz bir konu olacak" dedi.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında bölgenin kontrolü için altı hafta süren şiddetli çatışmaları sona erdiren ateşkes anlaşmasının bir parçası olarak 2020 yılında bölgeye yaklaşık 2 bin asker konuşlandırmıştı.

Dağlık Karabağ’dan ayrılanların sayısı 90 bini aştı

Bölgeden kaçışlarsa sürüyor. Erivan hükümetine göre, Dağlık Karabağ’da yaşayan yaklaşık 120 bin etnik Ermeni’nin neredeyse 93 bini, sınırı geçerek Ermenistan’a ulaştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği de (UNHCR) bugünkü açıklamasında toplam rakamın 120 bine ulaşabileceğini kaydetti.

UNHCR'ın Ermenistan temsilcisi Kavita Belani, bugünkü basın brifinginde, yorgun ve korkmuş insanlardan oluşan büyük kalabalıkların kayıt merkezlerinde toplandığını söyledi.

"120 bin kadar kişiyle ilgilenmeye hazırlıklıyız. Bu noktada kaç kişinin geleceğini tahmin etmek çok zor’’ diyen BM yetkilisi, ilk planlamanın 70 ila 90 bin mülteci için olduğunu ancak bu planın güncellenmesi gerektiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yadım Fonu (UNICEF) bölge direktörü Regina De Dominicis de mültecilerin yaklaşık üçte birinin çocuk olduğunu açıkladı.

Aynı brifingde konuşan UNICEF yetkilisi, "Bizim için en büyük endişe kaynağı, birçoğunun ailelerinden ayrı düşmüş olması" dedi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu temsilcisi Hicham Diab da mülteciler için ruh sağlığı desteğine büyük ihtiyaç olduğunu söyledi.

Patlamada ölenlerin sayısı artıyor

Ermenistan haber ajansı Armenpress’in bugün yerel yetkililere dayandırdığı haberine göre, bir yakıt deposunda meydana gelen patlama ve yangında ölenlerin sayısı 170'e yükseldi. Salı akşamı açıklanan son sayı 68’di.

Yetkililer patlamanın nedenine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi operasyon müdürü Carlos Morazzani de dün Karabağ'da yakıt deposu patlaması ve son çatışmaların kurbanları olan yaklaşık 200 ceset naklettiklerini açıkladı.

Forum

XS
SM
MD
LG