Erişilebilirlik

Rus şirketleri Venezuela'da petrol yatırımıyla ilgileniyor


Venezuela’da devlete ait petrol şirketi PDVSA’dan yapılan açıklamaya göre, Rus şirketleri petrol üretimi ve rafinasyonu gibi alanlarda yatırımlar yapmak istiyor
Venezuela’da devlete ait petrol şirketi PDVSA’dan yapılan açıklamaya göre, Rus şirketleri petrol üretimi ve rafinasyonu gibi alanlarda yatırımlar yapmak istiyor

CARACAS - Venezuela’nın petrol ticaretine uygulanan yaptırımlardan dolayı bir süre önce Güney Amerika ülkesinde iş yapmayı bırakan Rus petrol şirketlerinin, faaliyetlerine yeniden başlamak istediği açıklandı.

Venezuela’da devlete ait petrol şirketi PDVSA’dan yapılan açıklamaya göre, Rus şirketleri petrol üretimi ve rafinasyonu, elektrik şebekesinin modernizasyonu, katalizörler ve katkı maddeleri dahil petrokimya alanında yatırımlar yapmak istiyor.

Günlük petrol üretimi 2013’ten bu yana yaklaşık yüzde 75 azalarak resmi verilere göre Temmuz ayında 843 bin varil olarak kaydedildiği Venezuela’da, hükümetin ülkedeki petrol üretimini arttırmak için uyguladığı yöntemlerden biri de yabancı şirketlere bazı rafinerilerden hisse satmak.

İktidardaki Nicolas Maduro hükümetinin bu uygulamasındaki en yakın müttefiklerinden biri de Rusya oldu. Örneğin yaptırımlardan dolayı 3 yıl önce Venezuela’daki faaliyetlerini durduran Rus Rosneft şirketinin, Venezuela’da petrol ve gaz çıkaran şirketlerden olan Petromonagas’ta yüzde 40, Petromiranda’da yüzde 32, Petroperija’da yüzde 40, Boqueron’da yüzde 26,67 ve Petrovictoria’da yüzde 40 hissesi bulunuyordu.

Venezuela’daki Mejillones ve Patao gaz sahalarının tamamen işletilmesi hakkı verilen Rosneft’e ayrıca ülkede su arama yetkisi de verilmişti.

Yapılan resmi açıklamada petrol alanında yatırım yapmak isteyen Rus şirketlerinin adı verilmedi ancak uzmanlar bu şirketin Rosneft şirketi olabileceğini kaydediyor.

Bu yıl Mart ayında Rosneft’in genel müdürü Igor Sechin, Venezuela’ya gelerek PDVSA başkanı ve dönemin petrol bakanıyla bir görüşme gerçekleştirmişti.


Amerika’nın 2020 yılında Rosneft’in Avrupa’daki bir şubesine, Venezuela petrolünün satışını kolaylaştırmak ve petrol ticaretine uygulanan kısıtlamalardan kaçınmasına yardımcı olduğu gerekçesiyle yaptırım uygulamasının ardından, Rus Rosneft şirketi Güney Amerika ülkesindeki faaliyetlerine son vermişti.

Rosneft’in Venezuela’dan gitmesinin ardından Rus şirketi Consorcio Petrolero Nacional (CPN) aracılığıyla, Rosneft'in, Venezuela’daki Petromonagas, Petromiranda ve Petrovictoria şirketlerinde sahip olduğu azınlık hisseleri Roszarubezhneft şirketine devretmişti.

Geçtiğimiz aylarda Venezuela basınında Roszarubezhneft şirketinin, PDVSA’dan Amerikan şirketi Chevron ile yapılan anlaşmaya benzer bir şekilde, birlikte yürütülen bazı projelerdeki bütün kontrolün kendilerine verilmesini istediği iddiası yer almıştı.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG