Erişilebilirlik

Mahsa Amini’nin ölüm yıldönümü öncesi ABD ve İngiltere’den İran’a yaptırım


ABD Maliye Bakanlığı bugün, geçen yıl Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü sonrası protestoları bastırmayla bağlantılı 29 kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladığını duyurdu. İngiltere de 4 İranlı yetkiliye bugün yaptırım uyguladığını açıkladı.
ABD Maliye Bakanlığı bugün, geçen yıl Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini’nin gözaltında ölümü sonrası protestoları bastırmayla bağlantılı 29 kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladığını duyurdu. İngiltere de 4 İranlı yetkiliye bugün yaptırım uyguladığını açıkladı.

ABD Maliye Bakanlığı’nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), geçen yıl Eylül’de 22 yaşındaki Kürt kökenli İranlı genç kadın Mahsa Amini’nin İran ahlak polisi tarafından gözaltına alınması sonrası ölümünün ardından ülke çapındaki protestoları şiddetle bastırmasıyla bağlantılı olarak 29 kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı.

Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, yaptırımların ayrıca İran rejiminin ülkedeki muhalif sesleri susturmanın yanısıra özgür ve açık internete erişimi kısıtlamaya yönelik devam eden çabaları ile bağlantılı geldiğini duyurdu.

Yaptırımlar, 25 İran vatandaşını, İran devleti ile bağlantılı üç medya kuruluşunu ve İranlı bir internet araştırma şirketini hedef aldı.

Yaptırımlar, Fars Haber Ajansı, Tasnim Haber Ajansı ve Press TV’yi hedef aldı.

Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, yaptırımlara konu olan isimlerin arasında İran rejiminin güvenlik yetkililerinden 18 kişi yer alıyor.

Bakanlığın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, Amini’nin ölümü sonrası, “Farklı inançlar ve etnik grupların aralarında bulunduğu İran genelinde kadın ve erkeklerin yer aldığı hareketin, İran rejimi tarafından korkunç şiddet, kitlesel hapsetme ve sistemik internet kesintisiyle karşı karşıya kaldığını görüyoruz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın bugün paylaştığı açıklamasında, yaptırımların İngiltere, Kanada, Avustralya ve bu hafta İran’a yönelik yaptırım uygulayan başka ülkelerle koordineli olarak gerçekleştirildiğini söyledi.

Blinken, yaptırımları, “ABD'nin, rejimin protestolara yönelik acımasız baskısına yanıt olarak uyguladığı 13. yaptırım serisi” diye tanımladı.

Blinken açıklamasında, protestocuların gözaltına alınması veya öldürülmesinde rol oynadıkları veya protestocuların ifade ve toplanma özgürlüklerinin engellenmesi nedeniyle 13 İranlı yetkili ve diğer kişilere vize kısıtlaması getirmek için adım atıldığını açıkladı.

Blinken’ın açıklamasına göre ABD, Amini’nin ölümünden bu yana, 40 İranlı yetkili ve diğer kişilere vize kısıtlaması uyguladı.

ABD Başkanı Joe Biden da bugün, Mahsa Amini’nin ölüm yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yayınladı.

Açıklamada Biden, “Mahsa ‘Zhina’ Amini'nin yarınki ölüm yıldönümü nedeniyle, Jill ve ben dünyanın dört bir yanındaki insanlarla birlikte Amini’yi ve barışçı bir şekilde demokrasi ve temel insan onuru talep ettikleri için İran rejimi tarafından öldürülen, yaralanan veya hapsedilen her cesur İran vatandaşını anıyoruz” dedi.

Biden açıklamasında “İranlılar ülkelerinin kaderini tek başına belirleyecek. Öte yandan ABD, İranlılar’ın kendi geleceklerini savunma kabiliyetini destekleyecek araçlar sağlayarak, onların yanında durma kararlılığını sürdürüyor” ifadesini kullandı.

İngiltere de bugün Amini’nin ölüm yıldönümü öncesi dört İranlı yetkiliye yaptırım uyguladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yaptırımların İran'ın zorunlu başörtüsü yasasını uygulayan üst düzey yetkilileri hedef aldığı belirtildi.

Yaptırım uygulananlar arasında İran Kültür ve İslami Rehberlik Bakanı, Bakan Yardımcısı, Tahran Belediye Başkanı ve İran Polis Sözcüsü yer alıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, "İran'ın baskıcı yasalarından sorumlu olanlara yönelik bugünkü yaptırımlar, Birleşik Krallık ve ortaklarımızın İranlı kadınların yanında durmaya ve kendi halkına uyguladığı baskıyı haykırmaya devam edeceğine dair açık bir mesaj gönderiyor" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG