ABD’de Birleşik Otomobil İşçileri Sendikası (UAW) üyeleri, işverenlerle yürüttükleri görüşmelerden bekledikleri sonucu alamamalarının ardından grev başlattı. Ülkede otomobil üretiminde çalışan yaklaşık 13 bin kişi eylemde.
Missouri’de General Motors, Michigan’da Ford ve Ohio’da Stellantis Jeep şirketleriyle yürüttükleri müzakerelerden sonuç alamayan UAW üyeleri, sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk kez üç şirkete karşı aynı anda grev başlatmış oldu.
Tarihi grev, dün saat 23.59’da mevcut sözleşmelerin zamanının dolmasının ardından beklenmedik bir şekilde başladı.
Talep ettikleri oranda maaş artışı alamayan UAW üyelerinin grevi, Amerika’nın, elektrikli otomobil üretiminde büyük bir adım atma çabasında olduğu bir döneme denk geldi.
UAW, üyelerinin maaşlarına yüzde 36 oranında zam talep ederken, GM ve Ford yüzde 20, daha önce Fiat Chrysler olarak bilinen Stellantis ise yüzde 17,5 oranında zam teklif etti.
UAW’nin üç şirkete karşı başlattığı grev sadece belirli tesislerle sınırlı ve sendikanın toplamda 146 bin olan üye sayısını kapsamıyor. Ancak şu an devam eden grevler, uzun sürmesi halinde otomobil üretiminde ciddi bir yavaşlamaya ve otomobil fiyatlarında ise artışa neden olacak kadar büyük.
UAW Başkanı: “Sorun biz değiliz; sorun, şirketlerin açgözlülüğü”
UAW’nın 825 milyon dolar olan grev fonu, tüm üyelerin greve gitmesi halinde 11 hafta boyunca ödeme sağlayabilecek düzeyde. UAW Başkanı Shawn Fain, işverenlerin çalışanlara daha iyi ücret teklifi sunmamaları durumunda greve giden işçilerin sayılarının artabileceğinin altını çizdi.
Sendikanın grevdeki üyelerine haftalık 500 dolar ödeme sunduğu belirtiliyor.
Amerika’nın en büyük sendika federasyonu olan 12,5 milyon üyeli AFL-CIO’nun başkanı Liz Shuler da, UAW’nin greviyle ilgili olarak, “Tüm dünyada işçiler bunu izliyor” ifadelerini kullandı.
Sendikanın taleplerinin cesaretli bir adım olduğunu söyleyen Fain, “İşverenler bizim maaşlarımızı iki katına çıkarıp otomobil fiyatlarını arttırmadan bile milyonlarca dolar kar yapabilirler. Sorun biz değiliz; sorun, şirketlerin açgözlülüğü” dedi.
Otomobil üreticileriyse, yeni elektrikli araç üretimine geçtikleri bir dönemde işçilerin talepleri nedeniyle üretim maaliyetinin daha da artması durumunda, Amerikan yapımı otomobillerin fiyatlarının yabancı otomobil fiyatlarından daha fazla olacağını savunuyor.
UAW, üyelerinin ücretlerinin arttırılmasının yanı sıra, hayat pahalılığına dayalı maaş artışlarının da iyileştirilmesini ve çalışanların maaşlarının sınıflandırmaya göre belirlendirilmesinin sonlandırılmasını talep ediyor.
Şu anda 40 saat olarak uygulanan haftalık çalışma saatinin, mevcut ücretlendirilmelerde düşüşe gidilmeden 32 saate indirilmesi ve emeklikik primlerinin iyileştirilmesi de greve giden işçilerin talepleri arasında.
UAW bünyesinde greve giden işçiler arasında ücretleri en yüksek olanların saatte yaklaşık 32 dolar kazandıkları belirtiliyor.
Forum