Erişilebilirlik

ABD’de tüketici harcamaları Temmuz’da beklentilerin üzerinde arttı


ABD’de tüketici harcamaları geçen ay binde 8 oranında arttı.
ABD’de tüketici harcamaları geçen ay binde 8 oranında arttı.

ABD’de tüketici harcamaları Temmuz ayında son altı ayın en yüksek artışını gösterdi. Amerikan halkı, ürün ve servis hizmetlerine yönelik taleplerini arttırdı. Ancak buna karşın aylık enflasyon oranındaki yavaşlama ABD Merkez Bankası’nın (FED) önümüzdeki ay faiz artışı yapmayacağı beklentilerini yükseltiyor.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan veriye göre, ekonomi üçüncü çeyreğin başında bir ivme kazandı. Tüketici harcamaları güçlü istihdam piyasasının da etkisiyle yükseldi. ABD’de işsizlik de rekor sayılabilecek düzeyde düşük seyretmeye devam ediyor.

Açıklanan verilere göre, ABD’de tüketici harcamaları geçen ay binde 8 oranında arttı. Haziran ayı verisi de binde 5 yerine binde 6 olarak revize edildi. Temmuz ayı için ekonomistlerin beklentisi binde 7 artış olması yönündeydi. Böylece tüketici harcamaları beklentilerin üzerinde arttı. ABD’de tüketici harcamaları genel ekonomik faaliyetlerin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Enflasyon etkisinden arındırılmış tüketici harcamaları da Temmuz ayıda binde 6 artarak Ocak ayından bu yana görülen en yüksek artışı gerçekleştirmiş oldu. Ancak çalışan ücretlerinde nispeten yavaşlayan artışlar ve COVID-19 salgını döneminde yapılan kişisel tasarrufların sonuna gelinmesiyle tüketici harcamalarının önümüzdeki dönemde azalması bekleniyor.

ABD’de tüketiciler, Temmuz ayında özellikle bakkaliye ürünleri, ilaç ve eğlence ürünleri benzeri alanlarda binde 7’lik artışla daha fazla harcama yaptı. Hizmet alanındaki harcamalarıysa portföy yönetimi ve yatırım danışmanlığı hizmetleri, konut ve kamu hizmetleri, restoranlar ve sağlık hizmetleri oluşturdu. Bu alandaki harcamalarda da yüzde binde 8 artış oldu.

ABD ekonomisi, dün açıklanan veriye göre ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,1 oranında büyüdü. Büyüme konusunda tüketici harcamalarının ticaretten, stoklardaki azalmadan ve konut piyasasındaki zayıflıktan kaynaklanan düşüşü fazlasıyla telafi ettiğini belirtiliyor.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG