Erişilebilirlik

Haber medyası içeriklerinin yapay zeka firmaları tarafından kullanımına yeni düzenleme istiyor


Dünyanın en büyük haber medyası kuruluşları, yapay zeka teknolojisi geliştirenlerin, üzerinde telif hakkı olan malzemeleri kullanmasına ilişkin düzenlemelerin gözden geçirilmesi çağrısı yaptı.

Amerika'da yaklaşık 2 bin yayını kapsayan News Media Alliance ve Avrupa Yayıncılar Konseyi'nin kaleme aldığı açık mektupta medya şirketlerine ait fikri mülkiyetin kullanımı konusunda yapay zeka modelleri geliştiren firmalarla “toplu müzakere” edilebilmesi için bir çerçeve belirlenmesi çağrısı yapıldı.

Mektupta, “Üretken yapay zeka ve büyük dil modelleri, orijinal yaratıcılarına atıfta bulunmaksızın içerikleri ve bilgileri kullanıcılarına yayıyor. Bu gibi uygulamalar medya sektörünün temel iş modellerine zarar veriyor” ifadeleri kullanıldı.

Üretken yapay zeka kullanan Open AI'ın ChatGPT'si ve Google'ın Bard'ı gibi hizmetler, botlar tarafından üretilen online içeriklerin miktarında büyük artışa neden oldu. Bazı sektörler, bu durumun etkilerini değerlendirmeye başladı.

Bu hizmetlerin çoğu, modellerini eğitmek için hangi içerikleri kullandıklarını açıklamıyor. Ancak yapay zeka şirketleri, daha önceki versiyonlarında dil modellerinin eğitimi için internetten toplanan milyarlarca bilgi parçasından oluşan veri setlerinin kullanıldığı kaydetmişti. Bu veri setleri, haber sitelerinden alınan içerikleri de kapsıyor.

Bazı şirketler üretken zekaya dayalı kimi özellikler geliştirerek bunları kullanıma sunmuştu. Dünya genelinde hükümetlerse yapay zekan kullanımını yönetecek kuralların ne olması gerektiğini tartışıyor.

Medya şirketlerinin attığı bu adım, haber sektörünün Meta ve Alphabet gibi internet devleriyle avantajlı anlaşmalar yapmak için gösterdikleri çabaları hatırlatıyor. Medya şirketleri, sosyal medya firmalarını, karı yeterince paylaşmadan platformlarını haber içerikleriyle doldurmakla suçluyor. Amerikalı Kongre üyeleri bu yıl Gazetecilik Rekabet ve Koruma Yasası olarak adlandırılan tasarıyı ele almayı planlıyor. Tasarı, 1500'den az tam zamanlı elemanı olan yazılı ve basılı haber yayıncılarına, Google ve Facebook gibi firmalarla reklam gelirlerine ilişkin ortak müzakere yapma olanağı tanıyor.

Öte yandan haber medyası şirketleri, üretken yapay zeka kullanmaya başlıyor ve ürettikleri içerikleri yapay zeka modellerini eğitmek için kullanan teknoloji firmalarıyla anlaşıyor.

Mektubun imzacılarından Associated Press haber ajansı, geçen ay Open AI ile bir ruhsat anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre AP'nin arşivinin bir kısmı OpenAI'a açılacak ve üretken yapay zekanın haberlerdeki kullanımı keşfedilecek. OpenAI ayrıca yerel haberlerin yapay zekayla desteklenmesinin yollarını bulmak amacıyla Amerikan Gazetecilik Koruma'ya 5 milyon dolar taahhüdünde bulundu.

Forum

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG