Erişilebilirlik

Amerika'da küçük işletmeler Temmuz ayında istihdamı arttırdı


ABD'de küçük ölçekli işletmelerin eleman alımı arttı.
ABD'de küçük ölçekli işletmelerin eleman alımı arttı.

Amerika'da küçük ölçekli işletmelerin eleman alımını arttırmasıyla birlikte özel sektörde işe girenlerin sayısı, Temmuz ayında beklenenin üzerinde yükseldi. Bu durum, Amerikan ekonomisini resesyona girmekten koruyacak bir iş piyasası dayanıklılığı olduğu şeklinde yorumlandı.

Bugün açıklanan ve Amerika'da özel sektör istihdamını inceleyen ADP Ulusal İstihdam raporu, ayrıca maaş artışlarında ılımlı bir seyir olduğunu gösterdi. Bu durum, enflasyon görünümü açısından olumlu olarak değerlendiriliyor. Rapor, ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin öngördüğü “yumuşak inişin” gerçekleştirilebileceği umutlarını arttırıyor.

New York'taki mali piyasa araştırmaları şirketi FWDBONDS'dan Başekonomist Christopher Rupkey, rapor hakkında, “Bu, FED yetkililerinin bir resesyon ortamında görülen yüksek işsizliğe yol açmadan enflasyonu yavaşlatma hedefine yani yumuşak inişe ilişkin son ekonomik istatistik” şeklinde konuştu.

Rupkey, “Gelecek raporlarda enflasyon düşük seyretmeye devam ettiği sürece FED'in Eylül ayı toplantısında faiz artışı yapmaması olasılığı yüksek” dedi.

Rapora göre özel sektörde istihdam, Temmuz'da 324 bin arttı. Haziran'da bu rakam 455 bindi. Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistler, Temmuz'da özel sektör istihdamına 189 bin kişinin katılacağı öngörüsünde bulunmuştu.

İşlerinde çalışmaya devam edenlerin maaşları, Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dilimde yüzde 6,2 arttı. Haziran'da bu oran yüzde 6,4'tü. İş değiştirenler içinse maaşlar, yıllık bazda yüzde 10,2'lik artış gösterdi. Haziran'da bu oran yüzde 11,3'tü. Bu veriler, dün yayımlanan ve Haziran'da daha yüksek maaşlı iş bulmak için mevcut işlerinden istifa edenlerin sayısında sert bir gerileme olduğunu gösteren hükümet verisiyle örtüşüyor.

İmalatta duraklama

Rapora göre 1 ila 49 kişinin çalıştığı küçük ölçekli şirketlerde işe girenlerin sayısı 237 bin arttı. Bu rakam, geçen ay özel sektörde işe başlayanların toplam sayısının üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor.

Çalışan sayısı 50 ila 499 olan orta ölçekli işletmelerdeyse istihdam edilmeye başlananların sayısı 138 bin arttı. Ancak çalışan sayısı 500'den az olan şirketler 67 bin eleman kaybetti.

Hizmet sektörü, 303 bin yeni elemanla istihdam artışında başı çeken sektör olmayı sürdürdü. Eğlence ve konaklama gibi COVID-19 pandemisi sonrası eleman alımında zorluk yaşayan sektörler, hala kayıplarını telafi etmeye çalışıyor. İmalat sektörüyse 36 bin eleman yeni çalışanı işe aldı.

İstihdam piyasası, 2022 yılı Mart ayından bu yana ABD Merkez Bankası FED'in faizleri, 525 baz puan arttırmasına rağmen henüz yeni yeni yavaşlama eğilimi gösteriyor. Hükümetten dün gelen verilere göre, Haziran'da her işsiz için 1,6 açık iş pozisyonu bulunuyordu.

Stanford Üniversitesi bünyesindeki Stanford Dijital Ekonomi Laboratuvarı ile ADP'nin birlikte hazırladığı rapor, Cuma günü İstihdam İstatistikleri Dairesi'nin yayımlaması beklenen Temmuz ayına ilişkin daha kapsamlı istihdam raporundan önce geldi.

Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistlere göre, İstihdam İstatistikleri Dairesi, Cuma günkü Temmuz ayı istihdam raporunda, özel sektörde istihdamın 179 bin arttığına işaret edebilir. Kamu istihdamında beklenen kazanımlarla birlikte tarım dışı istihdamın Temmuz'da 200 bin artması bekleniyor. Bu rakam, Haziran için 209 bindi.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG