Erişilebilirlik

"Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili görüşmenin ertelenmesi zaman kazanma girişimi"


Anayasa Mahkemesi, HDP eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ikinci tutukluluğu ve AİHM Büyük Dairesi’nin ihlal kararının uygulanmamasına ilişkin bireysel başvurusuyla ilgili görüşmeyi bir üyenin "dosyaya hazırlanamadım" demesiyle son dakikada ertelemişti.

Konuyla ilgili Selahattin Demirtaş Savunma Grubu imzasıyla yapılan açıklamada, bu ertelemenin, onama bekleyen 2 yıl 6 aylık hapis cezası için bir zaman kazanma girişimi olduğu belirtildi.

Açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin bu gündemine paralel olarak yaşanan birtakım gelişmelerin mahkemenin olası ihlal ve serbest bırakma kararına yönelik bir 'karşı hamle' planının yapıldığını gösterdiği öne sürüldü.

"Bilindiği gibi müvekkilimiz Sayın Selahattin Demirtaş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen haksız ve suçsuz yere yedi yıldır tutuklu sıfatıyla siyasi rehine olarak cezaevinde tutulmaktadır" denilen açıklamada, Demirtaş’ın ikinci kez aynı suçlamalarla tutuklanması, AİHM Büyük Daire kararının uygulanmaması ve tahliye edilmemesi üzerine Anayasa Mahkemesine yaptıkları 3 başvurunun birleştirildiği ve Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun 25 Temmuz 2023 tarihinde başvuruları görüşeceğinin ilan edildiği hatırlatıldı.

25 Temmuz’daki görüşmede bir üyenin 'dosyaya hazırlanamadığı' mazereti üzerine başvurunun görüşülmesinin belirsiz bir tarihe ertelendiği belirtildi.

Açıklamada "Anayasa Mahkemesi’nin bu gündemine paralel olarak yaşanan birtakım gelişmeler, Anayasa Mahkemesinin olası ihlal ve serbest bırakma kararına karşı bir “karşı hamle” planının yapıldığını göstermektedir" denildi.

Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Ocak 2020 tarihinde yaptığı savunmasında, 'Benim ikinci tutukluluğumu organize eden kişi Ankara C.Başsavcısı Yüksel Kocaman’dır. Hukuk önünde kendisinden hesap soracağım' şeklindeki sözleri üzerine, Başsavcı’yı hedef gösterdiği gerekçesiyle Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca dava açıldığı hatırlatılan açıklamada, Ankara 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Demirtaş’a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdiği belirtildi.

Dosyanın 07.12.2022 tarihinde Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 16. Ceza Dairesi’ne gönderildiği ve hala istinaf incelemesi bekleyen dosyada, Anayasa Mahkemesi’nin bu gündemine kadar herhangi bir gelişme yaşanmadığı kaydedildi.

Açıklamada, "Ancak 16. Ceza Dairesi’nin, 10 Temmuz 2023 tarihinde görevsizlik kararı vererek 21. Ceza Dairesi’ne, 21. Ceza Dairesi’nin ise 17 Temmuz 2023 tarihinde görevsizlik kararı vererek dosyayı 22. Ceza Dairesi’ne gönderdiği anlaşılmıştır" denildi.

"Yeniden hükümlü yapılmak isteniyor"

Anayasa Mahkemesinin, Demirtaş’ın dosyalarını gündemine alacağını ilan ettiği 19 Temmuz 2023 tarihinden birkaç gün öncesinde yaşanan bu gelişmelerin müvekkilin yeniden hükümlü yapılarak olası Anayasa Mahkemesi kararının da önüne geçilmesinin amaçlandığı izlenimi yarattığı öne sürüldü.

Açıklamada, "Nitekim Anayasa Mahkemesi’nin 25 Temmuz tarihli oturumunda hükümete yakın bir üyenin mazereti nedeniyle görüşmenin gerçekleşmemiş olması, müvekkili hükümlü kılacak 'karşı hamlenin' henüz hazır olmadığını akla getirmektedir. Bu ertelemenin, onama bekleyen 2 yıl 6 aylık hapis cezası için bir zaman kazanma girişimi olduğu açıktır. Zira müvekkilin hükümlü kılınabileceği tek dosya, henüz birkaç gün önce -18 Temmuz 2023- Ankara 22. Ceza Dairesi’ne ulaşmış olan bu dosyadır" denildi.

"Cezaevinde rehin tutulmuştur"

"AİHM kararları öncesi ve sonrasında yapılan planlamalarla müvekkil, 'tutukluluğu kalkınca hükümlü, hükümlülüğü bitince tutuklu' yapılmış ve bu suretle de bugüne kadar cezaevinde rehin tutulmuştur" denilen açıklamada, "Aynı taktik ve stratejik planlamalarla, Anayasa Mahkemesi’nin olası bir ihlal ve serbest bırakma kararına karşı hazırlık yapıldığına dair güçlü karineleri kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Bu gelişmeler, yeni bir “karşı hamle yapar, işi bitiririz” operasyonuna işaret etmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, tüm siyasetçiler, siyasi partiler, milletvekilleri ve kamuoyu bu konuda duyarlı olmaya davet edildi.

Demirtaş'ın avukatları, 20 Eylül 2019'daki ikinci tutukluluğu ve AİHM’nin Demirtaş’ın tahliye edilmemesi üstüne 22 Aralık 2020'de verdiği ihlal kararının uygulanmamasının ardından AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı.

AYM Genel Kurulu, dosyayı başvuruları birleştirerek gündemine almıştı. Ancak bir üyenin dosyaya hazır olmadığını belirtmesi üzerine toplantının ertelenmesi kararı alındı.

AİHM, Demirtaş'ın tutukluluğuyla ilgili ilk ihlal kararını ise 20 Kasım 2018'de vermiş, ancak AİHM'nin kararı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde uygulanmamıştı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG