ABD Maliye Bakanı Janet Yellen’ın bu hafta Pekin’e yapacağı ziyaretin hemen öncesinde Çin yönetimi, özellikle bilgisayar çipleri ve güneş pilleri üretiminde kullanılan iki farklı metalin yurtdışına satışına kısıtlama getirdiğini açıkladı. Bu durum yüksek teknoloji ticareti konusunda sorunlar yaşayan iki ülke arasındaki anlaşmazlığı daha da genişletecek bir gelişme olarak yorumlanıyor.
Çin Ticaret Bakanlığı, galyum ve germanyum metallerinin üzerindeki kontrol önlemlerinin ülkenin ulusal güvenliğiyle bağlantılı bir konu olduğunu ve 1 Ağustos itibariyle bu metallerin ihracatının izne tabi olacağını açıkladı. Ancak bakanlık izinler ve olası kısıtlamalara dair ayrıntılı bir bilgi paylaşmadı.
Çin dünyanın en büyük galyum ve germanyum madenlerine sahip ülke durumunda. Bu iki metal de bilgisayar çipleri, cep telefonları, otomobillerde kullanılan çipler gibi pek çok teknolojik üründe kullanılıyor. Son derece az üretilen bu metaller ayrıca güneş panelleri ve askeri teknolojide de önemli bir yer tutuyor.
Çin, ABD'nin güvenlik gerekçesiyle gelişmiş işlemci çiplerine ve diğer teknolojilere erişimi kısıtlamasından rahatsız. Ancak Pekin, muhtemelen Çin'in çip, yapay zeka ve diğer teknoloji alanlarında yeni olan üreticileri sıkıntıya sokmaktan kaçınmak için misilleme yapmakta yavaş davrandı.
ABD Maliye Bakanı Janet Yellen, Biden yönetiminin Çin’le kötüleşen ilişkileri iyileştirme girişimleri kapsamında Perşembe günü temaslarda bulunmak üzere Pekin’de olacak. İki ülke arasındaki ilişkiler son dönemde teknoloji konusundaki karşılıklı suçlamalar, Çin’in askeri yatırımları, insan hakları ve Tayvan gibi konular nedeniyle gerilemiş durumda.
Çin, her yıl 25 ton galyum ve 660 ton germanyum ihraç ediyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu verilerine göre, ABD bu iki metal ihtiyacının yaklaşık yarısını Çin’den ithal ediyor.
ABD son dönemde aldığı kararlarla Çin’in gelişmiş çiplere ve çip üretiminden kullanılan cihazlara erişimine müttefik ülkeler Hollanda ve Japonya’yla birlikte kısıtlamalar getirmişti.
Bu durum Çin’in temiz enerji, telekomünikasyon, yapay zeka ve benzeri üst düzey teknoloji alanlarında Pekin yönetiminin dünya lideri olmak konusundaki hedeflerine zarar veriyor.
Mayıs ayında Pekin yönetimi aldığı bir kararla, ABD’nin en büyük hafıza çipleri üreticisi Micron’a ait ürünlerin kullanımına yasak getirmişti.