Erişilebilirlik

“Fransa’daki olayların Türkiye’de yaşanabileceğine” dair paylaşımlara soruşturma


Fransa'nın banliyösünde bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardınan ülke genelinde ayaklanmalar yaşandı. Fransa'nın güneyindeki Marsilya'da protestocularla polis çatışırken- 30 Haziran 2023
Fransa'nın banliyösünde bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesinin ardınan ülke genelinde ayaklanmalar yaşandı. Fransa'nın güneyindeki Marsilya'da protestocularla polis çatışırken- 30 Haziran 2023

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dün, Fransa'da yaşananlara benzer olayların Türkiye'de yaşayan mülteciler açısından da olabileceği yönünde sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılık, son günlerde Fransa'da meydana gelen olaylarla ilgili, benzer olayların Türkiye'de yaşayan mülteciler açısından da olabileceği yönünde halkı kin ve düşmanlığa tahrik içeren, yanıltıcı, gerçek dışı ve yanlış algı oluşturarak kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya yönelik provokatif ve manipülasyon içeren paylaşımlarına ilişkin resen soruşturma açıldığını bildirdi.

Savcılıktan yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Son günlerde Fransa'da meydana gelen olaylar ile ilgili olarak benzer olayların ülkemizde yaşayan mülteciler açısından da olabileceği yönünde halkı kin ve düşmanlığa tahrik içeren, yanıltıcı, gerçek dışı ve yanlış algı oluşturarak kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya yönelik provokatif ve manipülasyon içeren paylaşımlar yapan sosyal medya hesaplarının tespiti ile suç ve suç unsuru bulunan paylaşım yapan, açıklama ve yayın yapan şüpheliler hakkında resen soruşturma başlatılmış olup şüphelilerin tespiti için emniyete müzekkere yazılmıştır.”

“Şuursuz ve kötü niyetli bir yaklaşım”

Sosyal medyadaki “Fransa’daki olaylar Türkiye’de de yaşanacak” iddialarına AK Parti’den de sert tepki geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Son günlerde bazı siyasetçi, gazeteci ve yorumcular, Fransa’da yaşanan son hadiseler üzerinden sığınmacıların Türkiye’de de benzer çatışmalara yol açabileceği iddiasını dile getiriyorlar. Türkiye’nin insani değerlere dayanan göç politikası ile Fransa’nın sömürgeci politikalarına ve ırkçı şiddete duyulan tepkiyi mukayese etmek, şuursuz ve kötü niyetli bir yaklaşımdır” dedi.

“Fransa sömürdüğü coğrafyanın insanlarına kucak açan bir ülke olmamıştır”

“Türkiye Cumhuriyeti’nin haysiyetli ve ahlaki temele dayanan insani yaklaşımı ile başka ülkelerin sömürgecilik, ırkçı şiddet ve insani dramlarla dolu politikalarını yan yana getirmenin bir provokasyon” olduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

“Bu siyasetçi, gazeteci ve yorumcuların, Türkiye Cumhuriyeti’ni sömürgeci ülkelerle yan yana getiren şuursuz yaklaşımını ve çirkin provokasyonunu şiddetle kınıyoruz. Bunlar, bir yandan sığınmacıları hedef göstererek nefret suçu işliyor; diğer yandan çatışma çığırtkanlığı yaparak ülkemizde hakim olan barış iklimine karşı korku ve nefret iklimi üretmeye çalışıyorlar. Fransa, birçok ülkede sömürgeci politikalarıyla yıkıma yol açmış bir aktördür ve sömürdüğü coğrafyanın insanlarına kucak açan bir ülke olmamıştır. Bu siyasetçi, gazeteci ve yorumcular, Fransa'nın sömürgecilik anlayışı ve ayrımcı kamu politikaları ile Türkiye'nin insani ve haysiyetli göç politikası arasındaki farkı kasıtlı olarak göz ardı ederek milletimizi yanıltmaya çalışıyorlar. Seçim döneminde en seviyesiz şekilde ortaya koyulan bu çirkin provokasyonlara milletimiz gereken dersi vermiştir.”

Fransa'da geçen hafta 17 yaşındaki Nahel'in polis kontrolü sırasında öldürülmesi dolayısıyla ülke genelinde protestolar ve şiddet eylemleri yaşanmıştı. Birçok mağaza yağmalanmış, araçlar ateşe verilmiş ve çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

XS
SM
MD
LG