İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, ‘ihaleye fesat karıştırma’ iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması, bugün İstanbul Büyükçekmece Adliyesi’nde 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan İmamoğlu, bu yargılamada en alt sınırdan dahi ceza alsa yine “siyasi yasak” durumuyla karşı karşıya kalacak.
İBB Başkanı, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde yapılan bir ihale nedeniyle hakkında açılan davanın ilk duruşmasına katılmadı.
Büyükçekmece Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla gazeteciler de duruşma salonuna alınmadı.
İmamoğlu 30 Kasım’daki duruşmada mahkemede olacak
Avukatı Kemal Polat, bugünkü duruşmaya mazereti nedeniyle iştirak edemediğini söylediği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bir sonraki celsede hazır olacağını ifade etti.
Duruşmada İmamoğlu dışındaki altı sanık yaptıkları savunmalarda hiçbir suç işlemediklerini söylediler ve beraatlerini istediler.
İçişleri Bakanlığı’nın davaya katılma talebini kabul eden 10. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi duruşmayı 30 Kasım saat 15.00’a ertelendi.
Günaydın: “İmamoğlu’nu yargılamaya doyamıyorlar”
Daha önceki davalarda Ekrem İmamoğlu’nun avukatlığını yapan Gökhan Günaydın, bugünkü duruşmayı CHP TBMM Grup Başkan Vekili sıfatıyla izledi.
Duruşmadan sonra gazetecilere açıklamalarda bulunan Günaydın, “Ekrem İmamoğlu’nu yargılamaya doyamıyorlar. Olmaması gereken bir iddianame ve yapılmaması gereken bir yargılamanın ilk duruşmasından çıktık. Ekrem İmamoğlu bu duruşmada ya da bu ihalede ita amiri değildir. Herhangi bir şekilde imzası yoktur. Bu davanın içerisine Ekrem İmamoğlu’nun dahil edilmeye çalışılması da bir hukuki garabetten ibarettir” dedi.
Günaydın: “Bu bir siyasi kumpas davasıdır, açanların elinde patlayacaktır”
CHP Grup Başkan Vekili, adı Kemal Kılıçdaroğlu sonrası Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı için geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’na siyasi kumpas kurulmakta olduğunu da öne sürdü.
Günaydın, “Bu Ekrem İmamoğlu hakkında açılan davalar demetinin yalnızca bir son halkasıdır. Biliyorsunuz daha evvel ‘ahmak’ davasından dolayı kendisine, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasaklılık verilmiştir. Ardından da hakkında yürütülen bir terör soruşturmasının hala kovuşturmaya dönmemiş hali vardır. Buradan da bir itibar suikastı yapılarak, peş peşe buna benzer davaların, ihale bazlı davaların gelebileceğini değerlendiriyoruz. Bu bir siyasi kumpas davasıdır. Açanların elinde patlayacaktır” ifadelerini kullandı.
İmamoğlu hakkında “siyasi yasak” isteyen dosya istinaf mahkemesinde
CHP Grup Başkan Vekili’nin altını çizdiği “ahmak davası” şu anda istinaf mahkemesi olarak bilinen Bölge İdare Mahkemesi’nde. Bu mahkemenin adli tatilden sonra Eylül ayı itibariyle kararını vermesi bekleniyor.
Eğer istinaf mahkemesi İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği “siyasi yasak” kararını onarsa dosya son merci olarak Yargıtay’a taşınacak.
İmamoğlu’nun siyasi kariyerine devam edip edememesi yüksek mahkemenin kararına bağlı olacak.