NEW YORK - Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) "Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi" başlıklı bir rapor yayınladı. Raporda, dünya genelinde son on yılda kadınlara karşı önyargılar konusunda herhangi bir gelişme olmadığı, aksine, dünya genelinde her 10 erkek ve kadından neredeyse dokuzunun hala önyargılara sahip olduğu belirtildi.
Rapora göre, kadınlara yönelik önyargılar giderek daha da kronik bir hal alıyor.
UNDP en son Toplumsal Cinsiyet Sosyal Normları Endeksi (GSNI) raporunda, "Dünya çapındaki kişilerin yarısı hala erkeklerin kadınlardan daha iyi siyasi liderler olduğuna inanıyor. Yüzde 40'tan fazlası da erkeklerin kadınlardan daha iyi yönetici, siyasetçi ve iş yöneticileri olduğuna inanıyor" tespitlerini ortaya koydu.
BM Kalkınma Programı İnsani Gelişme Raporu Ofisi başkanı Pedro Conceicao, kadın haklarını zedeleyen sosyal normların, insani gelişmenin yayılmasını yavaşlatarak topluma daha fazla zarar verecek bir aşamaya dönüştüğünü vurguladı.
"Küresel İnsani Gelişme Endeksi"nin 2020 yılında ilk kez rekor düzeyde düştükten sonra ertesi yıl tekrar düştüğüne dikkat çeken Conceicao, "cinsiyet temelli sosyal normlarda ilerleme eksikliğinin, insani gelişim krizine neden olduğunu" vurguladı.
Dört kişiden biri erkeğin karısını dövmesinin bir hak olduğunu düşünüyor
BM Kalkınma Programı tarafından hazırlanan "Dünya Değerler Araştırması"nın en son verilerini yansıtan rapora göre, insanların yüzde 25'i bir erkeğin karısını dövmesini bir hak olarak görüyor ve karısını döven erkeklerin haklı olduğuna inanıyor.
Kapsamlı raporda, bu tür önyargıların, dünyanın birçok ülkesinde kadın haklarının tamamen ortadan kaldırılarak tasfiye edilmesine yol açtığı belirtildi.
Rapora göre, son yıllarda toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı hareketler ivme kazandı. Bazı ülkelerde insan hakları ihlallerinin artmasıyla, kadınların karşılaştığı engeller de tırmanarak arttı.
Raporda, "Günümüzde giderek kronikleşen önyargılar, kadınların yönetimde aşırı derecede az temsil edilmesinde de kendini gösteriyor. Ortalama olarak, devlet başkanı veya hükümet başkanı olan kadınların payı 1995'ten günümüze yalnızca yüzde 10 oranı civarında kalmayı sürdürüyor. Küresel işgücü piyasasındaysa, kadınlar yönetici pozisyonlarının sadece üçte birinden daha azına sahip" denildi.
Kadınların erkeklere oranla daha eğitimli olduğu ülkelerde bile gelirde eşitsizlik var
Rapor ayrıca, kadınların eğitim düzeyiyle ekonomik eşitlik arasındaki bağlantıya da ışık tuttu. Kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu 59 ülkede bile, cinsiyetler arası ortalama gelir farkının erkeklerin lehine yüzde 39 oranında gerçekleştiği ifade edildi.
Raporda, kadına karşı ayrımcılıkla mücadelede hükümetlerin sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda uyarıda bulunuldu. Hükümetlere, işgücündeki kadınlara karşı önyargıların değişimi konusunda reformlar yapılması çağrısında bulunuldu.
Rapor, kadınlara karşı önyargının yaygın biçimde devam etmesine rağmen, verilerin, değişimin olabileceğini gösterdiğini vurguladı. Rapor için yapılan küresel araştırmaya katılan 38 ülkenin 27'sinde, kadına karşı herhangi bir göstergede önyargıya sahip olmayan kişilerin oranının arttığı kaydedildi.