Salgın döneminde Türkiye kökenli Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in kurucusu oldukları BioNTech firmasının geliştirdiği mRNA bazlı Covid-19 aşısı önce "mucize kurtarıcı" olarak görüldü; Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada yüz milyonlarca insan aşılandı. Ancak o dönemde ve sonrasında en çok tartışılan konulardan biri, aşıların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin bilinmemesiydi.
Geride kalan dönemde aşı nedeniyle uzun süreli sağlık sorunları yaşadığını ya da yan etkilerinden etkilendiğini söyleyenlerin sayısı hızla artarken, Almanya’da aşı mağduru olduğunu ileri sürenler BionTech’e karşı dava açılması için bir süreç başlatıldı. İki hukuk ofisi mağdurların şikayetlerini birleştirerek, yargı süreci için mahkemeye başvurdu. Bu kapsamda, Covid-19 aşısı yaptırdığı için sağlığının bozulduğunu iddia eden bir kadının şikayeti ve BioNTech'e karşı tazminat talebinin ele alıncağı ilk dava yeni haftanın ilk gününde görülecek. Kalp ritminde bozukluk meydana geldiği ve zihin bulanıklığı yaşadığını doktor raporlarıyla belgeleyen 57 yaşında kadının BioNTech'ten 150 bin Euro tazminat talep ettiği açıklandı.
BioNTech, iddiaları yalanlarken dünya genelinde 2,6 milyar doz BioNTech-Pfizer aşısı yapıldığını ve daha önceden bildirilen yan etkiler dışında hiçbir yan etki görülmediğini ifade etti. BioNTech tarafından yapılan açıklamada, söz konusu kadının sağlık sorunlarını aşıyı olduktan sonra yaşamasının tesadüf olduğu öne sürülürken, dünya genelinde 2,6 milyar doz aşı yapıldığını ve daha önceden bildirilen yan etkiler dışında hiçbir yan etki görülmediği belirtildi.
Yüzlerce dava açılması bekleniyor
Yargı sürecinde her şikayet ayrı davalarda görülecek. Davalarda şikayetçi olanların sağlık sorunlarının aşıyla bağlantısı, ayrıca bir üretim hatası olup olmadığı uzmanların görüşleri alınarak karara bağlanacak. Ancak ilk davadan çıkan sonucun örnek olarak tanımlanabileceği, şikayetçi kadının haklı görülmesi durumunda BioNTech’i zorlu bir mahkeme sürecinin beklediği yorumu yapılıyor.
Almanya‘da aşı ve ilaçlara onay veren yetkili kurum Paul Ehrlich Enstitüsü'nün aşılama komplikasyonları listesinde bulunan belirtilere göre Covid-19 aşıları kalp rahatsızlıkları, kan pıhtılaşması, yüz felci, Guillain-Barre sendromu adı verilen kas rahatsızlığı, işitme bozukluğu ve kulak çınlaması gibi rahatsızlıklara yol açıyor. Uzmanlar yan etkilere sadece BioNTech değil, Moderna, Astrazeneca ve Johnson & Johnson firmalarının aşılarının da neden olduğunu belirtiyor.
Devlet tarafından da tazimat ödeniyor
BioNTech’e açılan davadan bağımsız, aşılarından dolayı ağır yan etkiler yaşayan 301 kişinin yaşadıkları eyaletlerin hükümetlerine yaptıkları tazminat başvurusu da bundan kısa bir süre önce kabul edilmişti.
Başvuruları kabul edilenler sağlık sorunlarının boyutları dikkate alınarak, ayda 164-854 euro arasında ömür boyu temel emekli maaşı almaya hak kazanıyor.