Sudan'da ordu ve paramiliter bir grup arasındaki çatışmalarda en az 97 sivil hayatını kaybetti, 365 kişiyse yaralandı. Çatışmaların bilançosuyla ilgili bilgiyi Reuters haber ajansına konuşan bir doktorlar örgütü verdi.
Cumartesi günü Sudan'ın geçiş hükümeti Egemen Konseyi başkanı General Abdülfettah el Burhan'a sadık birimler ve konseyin başkan yardımcısı General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri (RSF) adlı paramiliter grup arasında çatışmalar başlamıştı.
BM Pazar akşamı, iki grup arasında üç saatlik bir ateşkes ilan etti. Ancak bölge sakinleri medyaya patlamaların ve silah atışlarının sürdüğünü, hava saldırılarının RSF hedeflerini vurduğunu Pazar gecesi boyunca duyduklarını aktardı.
Pazar günü erken saatlerde Hartum'un merkezinde Sudan ordusunu merkez karargahı ve başkanlık sarayı yakınında ağır silah sesleri duyuluyordu.
Hem ordu hem de RSF bu stratejik noktalar üzerinde hak iddia ediyor.
Yolsuzlukla mücadele kampanyası Sudan Şeffaflık ve Politika İzleme Merkezi direktörü Saliman Baldo, VOA muhabiri James Butty'ye yaptığı açıklamada "Bu, sonuna kadar mücadele edeceklerini gösteriyor" dedi.
Baldo arabuluculuk çabalarının işe yarayacağını sanmadığını, her iki komutanın da bir diğerini "suçlu" olarak gördüğünü ve savaşmaya hazırlandığını söyledi.
ABD ve İngiltere'den "şiddetin derhal sona ermesi" çağrısı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly G7 toplantıları kapsamında yaptıkları açıklamada "Sudan'da şiddetin derhal sona ermesi" çağrısı yaptı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Sudan ordusu ile daha önce üç BM Gıda Programı çalışanını öldüren ve ikisinin ağır yaralanmasına neden olan paramiliter grup arasındaki çatışmaları kınadı.
BM Genel Sekreteri'nin sözcüsü Stephane Dujarric, Guterres'in aralarında üç BM Gıda Programı çalışanının da olduğu sivillerin öldürülmesi ve yaralanmasını şiddetle kınadığını belirtti ve sorumluların derhal yargı karşısına çıkartılmasını istediğini söyledi.
Açıklamada "BM ve diğer insani yardım tesisleri de füzelerle hedef alındı ve Darfur'un birçok noktasında yağmalandı" denildi.
Guterres derhal ateşkes çağrısını yineledi.
Dünya Gıda Programı, çalışanlarının ölümünün ardından ülkede operasyonlarını durdurdu.
Sudanlı gazetecilerın sendikasının başkanı Abdulmuniem Ebu İdris, VOA'ya yaptığı açıklamada dördü kadın 12 gazetecinin Cumartesi sabahından beri Sudan Kuveyt iş merkezinde mahsur kaldıklarını bildirdi.
Ebu İdris bu kişilerin binadan çıkması ve ailelerine kavuşması için güvenli koridor oluşturulması çağrısı yaptı.
Ebu İdris başkanlık sarayı yakınında Nil Nehri kıyısındaki iş merkezinin ordu ve RSF arasında ciddi mücadelenin yaşandığı çatışma bölgesinin içinde kaldığını aktardı.
Ebu İdris, bu gazetecilerin ve bölgedeki diğer sivillerin hayatta kalmaları için temel ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini kaydetti.
Sendika başkanı, "Gıdaları yok, güvenli bir alanda değiller çünkü ateş hattının içindeler. Kızılhaç'a müdahale etmesi ve sivillerle gazetecileri kurtarması çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.
Gazetecilere göre ordu ve RSF arasındaki son gerginlik RSF'nin orduya nasıl entegre olacağı ve bu birleşme sürecine kimin başkanlık edeceği tartışmasından çıktı. Bu girişim ülkeyi 2021 yılının Ekim ayındaki askeri darbenin ardından çıkan siyasi krizi sonlandırarak yönetimi sivilleştirme çabasının bir parçasıydı.
Afrika Birliği'nin Barış ve Güvenlik Konseyi Pazar günü Nairobi'de olağanüstü toplantı düzenleyerek Sudan'daki durumu görüştü. Katılımcılar Sudan ordusu ve RSF liderlerine çatışmaları durdurma ve istikrarı yeniden sağlama çağrısı yaptı.
Arap Ligi ülkeleri de Sudan'daki çatışmaları kınayarak sükunet çağrısında bulundu.
Mısır ve Güney Sudan ortak bir açıklamayla Sudan'da savaşan taraflar arasında arabuluculuk niyetlerini gündeme getirdi.