Erişilebilirlik

HÜDA PAR’ın Seçim Vizyon Belgesinde Neler Var?


HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin

Cumhur İttifakı’na katılması tartışmalara neden olan HÜDA PAR ‘Seçim Vizyon Belgesi’nde kadın hakları vurgu yaptı. Belgede 6284 Sayılı Kanun’un değiştirilmesi ve süresiz nafaka uygulamasına son verilmesi, evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlara emekli maaşı bağlanması gibi hedeflere yer verildi. Belgede Kürt sorununun çözümüne ilişkin tek cümle yer aldı.

Dört üyesi Cumhur İttifakı listelerinden aday olan HÜDA PAR’ın “Seçim 2023 Vizyon Belgesi" Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Şahin tarafından kamuoyuna açıklandı.

HÜDA PAR’ın Seçim Vizyon Belgesinde Neler Var?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Şahin, altı sayfalık belgenin giriş kısmında Cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı’nın adayı Recep Tayyip Erdoğan’a neden destek verdiklerini açıkladı. Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, ‘Kürt meselesini var eden, Kürtler’e karşı ret, inkar ve asimilasyon politikalarının mimarı ve de savunucusu olan CHP zihniyetinin kurumsal kimliğinin temsilcisi’ şeklinde tanımlayan Şahin, “Gelecekte güven ikliminin inşasıyla birlikte kardeşlik hukukunun tesisi için alternatif tek lider olmasından hareketle, Cumhur İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı ikinci kez destekleme kararı aldık” dedi.

HÜDA PAR’ın mecliste yer alması gerektiğini savunan Şahin, bunun nedenlerini birkaç başlık altında sıraladı. Başörtüsünün anayasal güvenceye alınması için HÜDA PAR’ın mecliste olması gerektiğini savunan Şahin, “Yerli ve adil bir anayasa temsilde adaletin sağlanması için seçim barajının kaldırılması ve seçimlere katılma yeterliğine sahip tüm partilere hazine yardımı yapılması için, herkesin can, mal, din, akıl ve nesil emniyetini güvence altına almak için, ailenin sapkın anlayışlara karşı korunup günlendirilmesi için, HÜDA PAR mecliste olmalıdır” diye konuştu.

Kürt Sorununun çözümü için tek öneri

HÜDA PAR parti programında yer alan bazı maddeler nedeniyle eleştirilerin hedefi olmuştu. “Olumlu ve olumsuz tüm yönleri ile eyalet sistemi, özerklik, federasyon gibi yönetim modelleri üzerinde serbestçe tartışılabilmelidir”, “İsimleri değiştirilen yerleşim yerlerine eski adları geri verilmelidir” gibi maddelere programında yer veren HÜDA PAR, vizyon belgesindeki çözüm önerilerinde, Kürt sorununun çözümüne bir madde ayırdı.

Belgede, “Hukuku olmayan ve bu sebeple sözde kalan Türk-Kürt kardeşliğinin adalet temelinde dil, kimlik ve bölgesel kalkınmışlık farkının ortadan kaldırılması suretiyle gerçek anlamda tesis edilmesi için, HÜDA PAR mecliste olmalıdır” denildi.

Kadın hakları vurgusu

Cumhur İttifakı’nın en çok eleştirildiği konulardan biri de kadın haklarıydı. Kadına yönelik şiddete karşı çıkarılan 6284 sayılı kanuna karşı çıkan Yeniden Refah Partisi’nin de ittifaka girmesiyle, kadın hakları yeniden gündeme geldi.

HÜDA PAR’ın vizyon belgesinde kadın haklarına geniş yer verildi.

Belgede yer alan bazı öneriler Şahin tarafından şöyle dile getirildi: “Kadına yönelik her türlü şiddetin ve istismarın önlenmesi için, şiddet ve istismar vakalarının sadece sonuçları ile değil, sebepleri ile de mücadele etmek için, kadının çalışma şartlarının fıtratına ve insan haysiyetine uygun hale getirilmesi için, yuvaları dağıtan evlilik dışı ilişkilerin, nikâhsız birlikteliklerin ve zinanın yeniden suç sayılması için, 6284 Sayılı Kanun’un değiştirilmesi ve süresiz nafaka uygulamasına son verilmesi için, evlilikte 25 yılını tamamlayan kadınlara emekli maaşı bağlanması için, HÜDA PAR mecliste olmalıdır.”

Faizsiz ekonomik sistem

Belgenin ekonomi ile ilgili başlığında ise faize dayalı kapitalist ekonomi modelinin terk edilmesi, vergi adaletinin sağlanması, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması, tüketimle değil, üretimle büyüyen bir ekonomi, hiçbir maaşın veya aylığın açlık sınırının altında kalmaması gibi önerilere yer verildi. Tarım ve hayvancılığın desteklenmesi, tarıma dayalı sanayinin teşvik edilmesi, çiftçinin ürününe “değerinde alım” garantisi verilmesi gibi öneriler de bu başlık altında yer aldı.

Zorunlu karma eğitime son

Vizyon belgesinin dikkat çeken başlıklarından biri de eğitim oldu. Yeni nesillere bilgi ve becerinin yanında ahlak eğitiminin de verilmesini isteyen Hüda Par, karma eğitimin zorunlu olmaktan çıkarılmasını önerdi.

Belgenin dış politika ile ilgili bölümünde ise “Mescid-i Aksa’nın ve Filistinli kardeşlerimizin Siyonistler’in olmayan insafına terk edilmemesi” görüşüne yer verildi.

XS
SM
MD
LG