Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yeniden başlaması beklenen petrol ihracatının henüz başlamadığı belirtildi. Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) halen birçok petrol sahasının kapalı olduğunu bildirdi.
Türkiye, Irak'ın Kerkük şehrindeki petrol sahalarından Ceyhan limanına günde 450 bin varil petrolün pompalanmasını Irak'ın tahkim davasını kazanmasının ardından 25 Mart'ta durdurmuştu.
Davada Irak, Türkiye'yi 2014-2018 yılları arasında IKBY'nin Bağdat'ın rızası olmadan petrol ihraç etmesine izin vererek 1973 tarihli boru hattı anlaşmasını ihlal etmekle suçlamıştı.
Irak federal hükümeti ve IKBY Salı günü Kuzey Irak'tan Türkiye üzerinden petrol ihracatını yeniden başlatmak için geçici bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle petrol akışının yeniden başlaması umuluyordu.
Ancak Reuters haber ajansına konuşan kaynaklara göre boru hattı şirketleri akışı tekrar başlatmak için talimat almadıklarını belirtti.
Bir diğer kaynak ise Irak'ın hala Türkiye'den yanıt beklediğini söyledi.
1973 tarihli boru hattı anlaşmasıyla ilgili 2018'den bu yana devam eden dönemi kapsayan bir diğer tahkim davası da halen sürüyor.
Reuters'a daha önce konuşan kaynaklar Türkiye'nin boru hattını açmak için bu davanın da sonuçlanmasını istediğini söylemişti.
Dava nedeniyle boru hattından petrol transferinin durması bölgedeki petrol firmalarının üretimi azaltmasına ya da durdurmasına neden olmuş, depolar dolmuştu.
General Energy şirketine göre geçen yıl günde ortalama 4 bin 170 varil petrol üretilen Sarta sahası üretimi bugün durdurdu.
Firma 29 Mart'ta sahadaki üretimin hafta sonuna kadar devam edebileceği belirtilmiş, Tak Tak sahasından çıkan günde 4 bin 490 varillik üretimin ise 21 Nisan'a kadar tankerlerde saklanabileceği kaydedilmişti.
IKYB Başbakanı Mesrur Barzani, Irak federal hükümetiyle Salı günü geçici anlaşmaya varılmasının ardından petrol ihracatındaki aksamaların ülkenin tamamını etkilediğini söylemiş ve "Bu anlaşma çok ihtiyaç duyulan bir geliri sağlıyor" demişti.