Erişilebilirlik

Kuzey Akım'a Sabotaj İddiaları Çeşitlendi


26 Eylül 2022'de Rusya ile Almanya arasında doğalgaz taşıyan Kuzey Akım boru hatlarına düzenlenen sabotajın kim ya da kimler tarafından yapılmış olabileceği aylardır tartışılıyor.

Boru hatlarında büyük hasara yol açan sabotaj sonrasında, Almanya’ya Rusya’dan doğalgaz tedariki tümüyle durmuştu. Geçen 22 Şubat’ta Pulitzer ödüllü Amerikalı araştırmacı gazeteci Seymour Hersh’ın boru hatlarına düzenlenen saldırıdan Başkan Joe Biden’dın talimati ile ABD Donanması’nın sorumlu olduğunu iddia etmesiyle yeni bir ivme kazanan tartışmalarda, gözler şimdi de Ukrayna’ya çevrildi.

New York Times gazetesinin dün, ABD yetkilileri tarafından incelenen bir istihbarata göre sabotajların Kiev yanlısı bir grup tarafından düzenlenmiş olabileceğini haberleştirmesinden sonra, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov sabotajların kendileri ile hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Alman basınında yeni iddialar

Olayın doğrudan etkilenen tarafı olan Almanya’dan ise iddia edilen Ukrayna yanlısı sabotajcı grupla ilgili yeni haberler gündeme geldi. Alman Federal Başsavcılığı, 18-20 Ocak 2023 tarihleri arasında şüpheli bir gemi kiralama olayıyla ilgili olarak bir geminin arattırıldığını ve gemide el konulan malzeme ve delillerin değerlendirilmesinin sürdüğü duyuruldu.

Alman basınında yer alan haberlerde ise söz konusu geminin 6 Eylül 2022’de Almanya’nın Baltık Denizi’ndeki Rostock Limanı‘ndan ayrıldığının ve doğalgaz hatlarının bulunduğu Baltık Denizi’ne açıldığının belirlendiği ifade edilerek, teknede 1 kaptan, 2 dalgıç, 2 dalgıç yardımcısı ve 1 doktor olmak üzere 6 kişinin bulunduğunu bildirdi. Başsavcılık ise, bu kişilerin uyruğu hakkında soruşturmaların devam ettiğini açıkladı.

Konuyla ilgili haberlerde, gruptan bir kişinin gemiyi bir Alman şirketinden kiraladığının, bir kamyonun grubun teçhizatını önceden limana teslim ettiğinin belirlendiği öne sürülürken, savcılık müfettişlerinin teknenin kamarasında patlayıcı izleri buldukları da iddia edildi.

Sahte bayrak operasyonu mu?

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, boru hatlarına yönelik saldırıya ilişkin tüm haberleri ve elde edilen tüm bulguları yakından takip ettiklerini belirterek, "aceleci sonuçlar" çıkarılmaması uyarısında bulundu ve önce ilgili makamların soruşturmalarını tamamlaması gerektiğini ifade etti.

Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius ortaya atılan iddianın "sahte bayrak" (false flag) operasyonu olabileceğini belirterek, hızlı değerlendirmelerden kaçındığını söyledi. Ancak bakanın, "Olaydan sorumlu olanın, Ukrayna'nın emrindeki bir grup mu yoksa hükümetin bilgisi olmadan Ukrayna yanlısı bir grup mu olduğunu net bir şekilde ayırt etmemiz lazım" demesi dikkat çekti.

"Sahte bayrak", karşı tarafı suçlamak amacıyla düzenlenen siyasi ve askeri eylemler için kullanılan bir terim. "Sahte bayrak", rakip istihbarat örgütlerinin kendisini dost ülke veya örgüt kimliği altında yanlış tanıtarak sergilediği bir yanıltma operasyonu olarak tanımlanıyor.

Stoltenberg’den soruşturmaların tamamlanması mesajı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sabotajı kimin yaptığının ivedilikle ortaya çıkarılmasını umduklarını açıkladı. Stockholm'de Avrupalı savunma bakanlarıyla biraraya gelmeden önce yaptığı açıklamada, NATO’nun sabotaj ihtimalini bildiğini ifade eden Stoltenberg, "Soruşturmalar sürüyor. Bence yapılacak en doğru şey, tamamlanana kadar beklemektir. Bunun sonunda bu işin arkasında kimin olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiz" dedi.

NATO tarafından olay sonrasında yayınlanan açıklamada, “Şu an mevcut olan tüm bilgiler bunun kasıtlı, duyarsız ve sorumsuzca yapılan sabotaj eylemlerinin sonucu olduğunu gösteriyor” denilmişti.

Rusya: "Sabotajı küçük bir grubun organize ettiğine inanmak zor"

Konuyla ilgili bugün Rusya’dan yapılan açıklamada ise, saldırıların arkasında Ukrayna yanlısı bir grup olduğu iddiası "mantıksız" olarak nitelendi. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, sabotajı küçük bir grubun organize ettiğine inanmanın çok zor olduğunu söyleyerek, "Böyle bir saldırıyı ancak çok az sayıda gizli istihbarat örgütü başarabilir" şeklinde bir açıklama yaptı.

NATO’ya üye olmaya hazırlanan İsveç’in Bornholm Adası’na yakın bölgedeki sabotajda, denizin 150 metre altındaki borulardaki patlama sırasında Richter ölçeğine göre 2,2 şiddetinde bir sarsıntı meydana gelmişti. Sabotajı araştırmak ve olayla ilgili daha güvenilir sonuçlara varabilmek için, Almanya, İsveç ve Danimarka tarafından bir komisyon oluşturuldu.

XS
SM
MD
LG