Erişilebilirlik

“Çin’le Çatışma İstemiyoruz”


ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman

Son günlerde iyice gerilen Washington-Pekin ilişkileri çatışmayla sonuçlanır mı? Bu soru ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’a soruldu. “Çatışma istemiyoruz” diyen Sherman, bununla birlikte dünya genelindeki nakliyenin yüzde 50’sinin Tayvan Körfezi’nden geçtiğini hatırlattı ve bölgedeki herhangi bir çatışmanın dünyayı etkileyeceğini belirtti.

Son günlerde Kuzey Amerika semalarında tanımlanamayan cisimler ve bundan önce de casusluk amacı taşıdığından şüphelenilen Çin balonunun düşürülmesi nedeniyle Washington-Pekin ilişkilerinde gerilim daha da arttı.

Hatta iki ülke arasında çıkacak muhtemel bir çatışmanın tarihleri bile veriliyor.

Geçtiğimiz günlerde ABD Hava Kuvvetleri’nde dört yıldızlı General Mike Minihan’ın bir notu Amerikan basınına yansımıştı.

Minihan notta 2025’te Çin’le savaş çıkacağını tahmin ettiğini belirtiyor ve ekibine hazırlıklı olmalarını söylüyor.

Amerikan Hava Kuvvetleri Komutanı Charles Brown Jr da geçen günlerde benzer bir soruyu yanıtlarken, tarih vermekten kaçındı ve görevinin böyle bir duruma her zaman hazırlıklı olmak olduğunu söyledi.

Aynı soru sivil kanattan Brookings Enstitüsü’nde katıldığı bir panelde Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’a soruldu.

Sherman “çatışma istemiyoruz” dedi ama Çin’in Tayvan’a saldırması durumunda da Amerika’nın müdahil olabileceğinin mesajını Tayvan Körfezi’nin dünya ekonomisi için önemini vurgulayarak verdi.

Wendy Sherman, “Dünyada birçok kişinin ve Amerikalılar’ın da bilmediği unsur, nakliyenin yüzde 50’si bir şekilde Tayvan Körfezi’nden geçiyor. Yani eğer Tayvan Körfezi’nde bir çatışma olursa bu sadece Asya için güvenlik sorunu olmaz, tüm dünya için ekonomik güvenlik sorunu olur. Sanırım bütün dünya Vladimir Putin’in Ukrayna’yı korkutucu işgaliyle dünyanın bir yerindeki çatışmanın dünyanın geri kalanını da etkilediğini anladı” dedi.

Aynı durumun Tayvan Körfezi’ndeki olası bir çatışmada da olacağını vurgulayan Sherman, bütün ülkelere, Çin’e bunun kendi halkını ve ülkelerini etkileyeceğini, iyi bir fikir olmadığını söyleme çağrısında bulundu.

Sherman, Amerika’nın Tayvan’ın kendisini savunma kabiliyetine destek vermeye bağlılık gösterdiğini de kaydetti.

Daha önce Başkan Joe Biden, Amerika’nın, askeriyle Tayvan’ı savunacağını belirtmişti.

4 Şubat’ta Çin’e ait balonun ülkenin güneydoğu kıyılarında düşürülmesine de değinen Sherman, Çin’in balonun meteoroloji balonu olduğunu belirttiğini ancak bunun doğru olmadığını ve bu konudaki endişenin Pekin’e doğrudan iletildiğini belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Münih Güvenlik Zirvesi’nde biraraya gelebileceği belirtiliyor. Bu yöndeki soruya Sherman bugün için bu konuda açıklayacak yeni bir bilgi olmadığı cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Çin’in Rusya’yla artan işbirliğinin de endişe kaynağı olduğunu söyledi ve diğer ülkelere de Rusya’ya destek verilmemesi çağrısında bulundu.

Savunma Bakanlığı Pentagon’un yeni savunma stratejisine göre Rusya’nın Ukrayna işgaline rağmen Çin, Amerika için en büyük güvenlik tehdidi.

Amerika Filipinler’le geçtiğimiz günlerde 4 askeri üs konusunda anlaşmaya varmış ve bu da Washington’un bölgede Pekin’i kuşattığı yorumlarını beraberinde getirmişti.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG