Erişilebilirlik

Suriye’ye Yardımın Süresi Uzatılacak mı?


Türkiye'nin Cilvegözü sınır kapısından Suriye’nin kuzeybatısına insani yardım yapılmasını sağlayan anlaşmanın süresi 10 Ocak'ta doluyor.

Yaklaşık 4 milyon kişiye gıda, ilaç ve barınak yardımın yapıldığı anlaşmanın uzatılması için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin onayı gerekiyor.

Altı ay geçerliliği olan anlaşma en son geçtiğimiz yıl Temmuz ayında uzatılmıştı. Rusya anlaşmanın bir yıl uzatılması teklifine karşı çıkmış, bir diğer daimi üye Çin de çekimser oy kullanmıştı. Dört gün sonra yapılan oylamada ise, insani yardım altı ay daha uzatılmıştı.

"Artıları ve eksileri değerlendiriyoruz"

Güvenlik Konseyi daimi üyesi Rusya’nın bu seferki tavrı ise merak konusu.

Reuters haber ajansına konuşan Rusya'nın BM Maslahatgüzarı Dimitri Polyanski, "Hala artıları ve eksileri değerlendiriyoruz" dedi ve Temmuz ayında kabul edilen mevcut Güvenlik Konseyi kararının uygulanmasının "beklentilerinin çok uzağında" olduğunu sözlerine ekledi.

Ülkesinin Suriye ile istişareler yürüttüğünü dile getiren Polyanski, nihai kararın gelecek hafta Pazartesi günü Moskova tarafından verileceğini söyledi.

"Milyonlarca insan için can simidi"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres geçen ay Güvenlik Konseyi'ne sunduğu bir raporda, Türkiye'den yardım erişiminin "milyonlarca insan için bir can simidi" olduğunu ve onayın yenilenmesinin "kritik, ahlaki ve insani bir zorunluluk" olduğunu söylemişti.

Aralarında BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in de bulunduğu üst düzey BM yetkilileri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, yardım operasyonunun sona ermesinin yardıma muhtaç olanlar için "felaket" olacağı uyarısında bulunarak, "Yardıma muhtaç olan insanların çoğu, kışın en yoğun olduğu ve ciddi bir kolera salgınının yaşandığı bu dönemde hayatta kalabilmek için yardıma ihtiyaç duyan kadın ve çocuklardır" ifadelerini kullanmıştı.

BM Güvenlik Konseyi ilk olarak 2014 yılında Irak, Ürdün ve Türkiye'deki iki noktadan Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki bölgelere yardım ulaştırılmasına izin vermişti. Ancak Rusya ve Çin yardımın sadece Türk sınır kapısından yapılmasını istedi.

2011'de başlayan iç savaşta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat'ı destekleyen Rusya, yardım operasyonunun Suriye'nin egemenliğini ihlal ettiğini savunuyor. Daha fazla yardımın ülke içinden ulaştırılması gerektiğini söyleyen muhalefet, gıda ve diğer yardımların hükümetin kontrolu altına gireceği endişesini taşıyor.

XS
SM
MD
LG