Erişilebilirlik

Taleban'dan Kadınlara Bir Yasak Daha


Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taleban üniversite eğitiminin ardından ülkede kadınların, sivil toplum ve yardım kuruluşlarında işe gitmesini de yasakladığını açıkladı.

Afganistan Ekonomi Bakanlığı, ülkedeki yerli ya da yabancı tüm sivil toplum kuruluşlarına gönderdiği bir mektupla, bu kurumlarda çalışan kadınların ofislere gitmesinin yasaklandığını duyurdu. Bu ülkede kadınlara yönelik Taleban tarafından yapılan baskıların sonuncusu oldu.

Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdulrahman Habib de yaptığı açıklamayla kararı doğruları ve ikinci bir bilgilendirmeye kadar kadınların çalışmak üzere ofislere gitmesinin yasaklandığını söyledi. Habib buna gerekçe olarak da bazı kadınların Taleban yönetimi tarafından getirilen kıyafet kurallarına uymamasını gösterdi.

Afganistan’da görevli ve Taleban’la yabancı sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalogları yürüten Norveç Maslahatgüzarı Paul Klouman Bekken de kararı kınadığını açıkladı.

Twitter hesabından konuya ilişkin bir mesaj paylaşan Bekken “Kadınların sivil toplum kuruluşlarında çalışmasının yasaklanması kararı derhal geri alınmalıdır. Bu karar kadın haklarına yönelik bir darbe olmasının yanısıra Afganistan’daki askeri krizi daha da kötüleştirecektir ve savunmasız durumdaki Afgan halkına zarar verecektir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu kararın ülkedeki Birleşmiş Milletler çalışanlarını da nasıl etkileyeceği henüz belli değil. Birleşmiş Milletler, Afganistan’daki yardım çalışmaları nedeniyle ülkede en çok çalışanı bulunan uluslararası kurum durumunda.

Konuya ilişkin soruya yanıt veren Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü, söz konusu kararın Afganistan idaresine bağlı kurumları kapsadığını söyledi. Bu durumda BM çalışanlarının kapsam dışı kalması bekleniyor. Ancak Afganistan idaresine bağlı olarak ülke genelinde 180’den fazla yardım kuruluşu ve sivil toplum kuruluşu bulunuyor.

Ancak BM sık sık farklı yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışmak üzere anlaşmalar yapıyor. Yetkililer kadın çalışanların özellikle ülkedeki kadınlara ulaşmak ve yardımda bulunmak adına hayati bir görev üstlendiklerine de dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG