St Petersburg kent meclisinden muhalif siyasetçi Nikita Yuferev, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna işgali için "savaş" sözcüğünü kullanmasının soruşturulmasını istedi ve Putin'in kendi koyduğu yasayı çiğnediğini öne sürdü.
Ukrayna işgalini aylardır "özel askeri operasyon" olarak değerlendiren Putin, Mart ayında imzaladığı bir yasayla silahlı kuvvetlerle ilgili yanlış ya da yalan bilgi yayanların sert para ve hapis cezalarına çarptırılmasını öngörmüştü. Yasa kapsamında Kremlin'in "özel askeri operasyon" dediği durumun "savaş" olarak adlandırılması da ceza kapsamına giriyordu.
Ancak Putin'in dün "Amacımız askeri çatışma çarkını hızlandırmak değil, tersine bu savaşı bitirmek" derken her zaman kullandığı dilden uzaklaştığı görüldü.
Muhalif kent meclisi üyesi Nikita Yuferev, bir yere ulaşmayacağını bilse de şikayeti sistemin sahtekarlığını göstermek için yaptığını söyledi.
Nikita Yuferev, "Bunu yapmak benim için çelişkiye dikkat çekmek ve Putin'in kabul ettiği ve imzaladığı ancak kendi uymadığı yasaların haksızlığını göstermek" diye konuştu.
Yuferev, Putin için "Bunu ne kadar çok konuşursak o kadar fazla kişi dürüstlüğünden ve hatasızlığından şüphe edecek, böylece desteği de düşecektir" dedi.
Açık bir mektupla yaptığı şikayette Yuferev, başsavcıdan ve İçişleri Bakanı'ndan Putin'i Rus ordusuyla ilgili yalan haber yayanlara karşı uygulanan yasa kapsamında sorumlu tutmalarını istedi.
Reuters haber ajansından bulunduğu lokasyonun belirtilmemesini isteyen Yufurev, Putin'in savaşa "savaş" diyen muhaliflerinin ağır cezalar aldıklarını hatırlattı.
Muhalif siyasetçi İlya Yaşin, bu ay orduyla ilgili yalan haber yaymaktan sekiz buçuk ay hapis cezasına çarptırılırken, Temmuz ayında diğer bir yerel meclis üyesi Aleksey Gorinov işgali eleştirdiği için yedi yıl hapse mahkum edilmişti.
Yuferev daha önce de aralarında Kremlin'in üst düzey isimlerinden Sergey Kiriyenko'nun ve önde gelen milletvekillerinden Sergey Mironov'un da olduğu yetkililerin savaş sözcüğünü kullandığına dikkat çekmişti.
Polis, Kiriyenko ile ilgili şikayeti incelediğini ancak hata yapmadığı sonucuna vardığını bildirmiş, Mironov'un durumunu incelemeyi ise reddetmişti.
Putin'le ilgili açık mektup yayınlamasının ardından Yuferev, yüzlerce nefret içerikli mesaj aldığını kaydetti. Ancak Ruslar'ın çoğunun Ukrayna'da gerçekte neler olduğunu anladıklarına inandığını kaydetti.
Yuferev, "Savaş, Rus toplumunda korkutucu bir sözcük. İkinci Dünya Savaşı'nı görmüş büyükanne ve büyükbabalar tarafından yetiştirilen herkes 'savaş' hariç her şeyin söylendiğini hatırlıyor" diye konuştu.
"Rusya Ukrayna'nın silahsızlandırılmasında başarılı oldu"
Öte yandan Kremlin, Rusya'nın Ukrayna'yı silahsızlandırma konusunda önemli ilerleme kaydettiğini belirtti. Bundan 10 ay önce Ukrayna işgali başladığında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, savaşın amacının Ukrayna'yı askerden arındırmak olduğunu söylemişti.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın askeri ilerlemesiyle ilgili Putin'in değerlendirmeleri sorulduğunda "Askerden arındırma konusunda önemli ilerleme olduğunu söyleyebiliriz" dedi. Putin, dün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın savunma potansiyelinin sıfıra yakın olduğunu öne sürmüştü.
Ukrayna'nın kendini savunma potansiyeli, Rusya'nın, askeri sanayi üretimine yönelik füze saldırıları nedeniyle çok olumsuz etkilenmiş durumda.
Ancak Batılı ülkeler Ukrayna'ya milyarlarca dolar değerinde silah gönderiyor ve ABD Başkanı Joe Biden bu hafta Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemi gönderme ve desteği sürdürme sözü verdi.
Putin, Patriot sisteminin çok eski olduğu eleştirisinde bulundu ve Rusya'nın bu durumla baş edeceğini söyledi.
Moskova özel askeri operasyon olarak değerlendirdiği işgal sırasında bir dizi yenilgi aldı. Rusya şimdi yüzünü çevirdiği Ukrayna'nın doğrusunda savaş alanında bir zafer elde etmek için uğraşıyor. Rus güçleri aylardır küçük bir kent olan Bahmut'u ele geçirmek için uğraşıyor.
Biden, Rus lider Putin'in savaşı sona erdirmenin bir yolunu bulma konusunda ciddi olması durumunda kendisiyle görüşmeye hazır olduğunu söyledi.
Putin ise dün savaşı bir an önce sonlandırmayı istediğini, bunun diplomatik yollarla olmak zorunda olduğunu kaydetmişti. ABD, Putin'in müzakereye istekli olduğu konusunda şimdiye kadar kesinlikle sıfır sinyal verdiğini söyledi.
Peskov, Rusya'nın, Wall Street gazetesinin haberinde yer verdiği Kiev'in Şubat ayında sunmayı tasarladığı barış planı konusunda hiç bilgisi olmadığını söyledi.
Peskov, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'nin şimdiye kadar gerçekleri görmezden geldiğini belirtti. Peskov bu sözlerle Rusya'nın kısmen işgal ettiği dört Ukrayna bölgesini ilhak etmesini kastetti. Kiev ve Batı, Rusya'nın bu hamlesini "gayrimeşru" olarak değerlendiriyor.
"Zaporijya Ukrayna kontroluna geri dönmeyecek"
Ukrayna'da Avrupa'nın en büyük nükleer santralının bulunduğu Zaporijya bölgesinde Rusya'nın yerleştirdiği üst düzey bir yetkili Rusya'nın kontrolundaki nükleer santrala yönelik bombardımanın neredeyse durduğunu kaydetti.
Devlet televizyonunda konuşan Rusya tarafından atanan bölge valisi Yevgeni Balitski, Rus güçlerinin nükleer santralı terk etmeyeceklerini ve santralın asla Ukrayna kontroluna geri dönmeyeceğini söyledi.
Zaporijya nükleer tesisi Rus güçlerinin Şubat ayındaki işgalinin başlamasından hemen sonra Mart'ta işgal edilmişti.
Cephe hatlarının yakınında yer alan santral geçtiğimiz aylarda sık sık ateş altında kaldı. Bu durum olası bir nükleer felaket kaygılarını da beraberinde getirdi. Moskova ve Kiev santralın ateş altında kalmasından birbirlerini sorumlu tuttu.
Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA) santralın güvenliği için bir anlaşma yapılmasına uğraşıyor. Bu kapsamda kurum, santralın civarında bir güvenli bölge oluşturulmasını öneriyor.
Rus yetkililer dün IAEA Başkanı Rafael Grossi ile Moskova'da yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini belirtti.