Erişilebilirlik

Taleban’dan Kadınlara Üniversite Yasağı


Afganistan'da Taleban tarafından yönetilen Yüksek Öğretim Bakanlığı, kız öğrencilerin üniversiteye gitmesini bir sonraki duyuruya kadar askıya aldı.

Bakanlar kurulu kararı uyarınca, ülkedeki devlet üniversitelerine ve özel üniversitelere mektup gönderilerek, kız öğrencilerin üniversitelere alınmaması talimatı verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Afganistan konusunda New York'ta toplandığı sırada gelen karar, Batı ülkelerinin tepkisine neden oldu.

ABD'nin BM Maslahatgüzarı Robert Wood, konseye yaptığı açıklamada, "Taleban tüm Afganlar'ın haklarına, özellikle de kadın ve kız çocuklarının haklarına ve temel özgürlüklerine saygı göstermedikçe uluslararası toplumun meşru bir üyesi olmayı bekleyemez" dedi ve “kararın kabul edilemez olduğunu” bildirdi.

"Taleban'ın tutmadığı başka bir söz daha"

İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward da, kararın "kadın haklarına yönelik bir başka korkunç kısıtlama ve her bir kız öğrenci için derin bir hayal kırıklığı" olduğunu söyledi.

Woodward konseye yaptığı açıklamada, "Bu aynı zamanda Taleban'ın kendi kendine yeten ve müreffeh bir Afganistan'dan uzaklaşmak için attığı bir başka adımdır" dedi.

Taleban bu yıl Mart ayında, tüm kız liselerinin açılacağına dair verdiği sinyallerden geri döndüğü için birçok yabancı hükümet ve bazı Afganlar tarafından eleştirilmişti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, dünkü hamlenin "Taleban'ın açıkça tutmadığı bir başka söz" olduğunu söyledi.

Dujarric New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu çok rahatsız edici bir başka hareket ve kadınların aktif katılımı ve kadınların eğitimi olmadan ülkenin nasıl gelişebileceğini, sahip olduğu tüm zorluklarla nasıl başa çıkabileceğini hayal etmek zor" diye konuştu.

"Çocuklarımızın geleceği için endişeliyiz"

BM’nin Afganistan Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva da yaptığı açıklamada, kararın "yıkıcı" olduğunu kaydederek, "Kızlar okuldan dışlanmayı ve fiili yetkililer uluslararası toplumun belirtilen diğer endişelerini göz ardı etmeyi sürdürdükçe bir çıkmazda kalmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Karar, çok sayıda üniversite öğrencisinin dönem sonu sınavlarına girdiği sırada alındı.

Güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir üniversite öğrencisinin annesi, kızının mektubu duyduğunda gözyaşları içinde kendisini aradığını ve artık Kabil'de tıp eğitimine devam edemeyeceğini söylediğini anlattı.

Üniversite öğrencisinin annesi, "Sadece benim değil, diğer annelerin de yüreğinde hissettiği acı tarif edilemez. Hepimiz bu acıyı hissediyoruz, çocuklarının geleceği için endişeleniyorlar" dedi.

Türkiye'den de karara tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından, "Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" değerlendirmesinde bulundu.

STÜDYO VOA

ABD’nin İsrail’in Hizbullah’a yönelik saldırısından haberi yok – 18 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG