Erişilebilirlik

"Keneş'in İadesinin Engellenmesi Çok Olumsuz"


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç Anayasa Mahkemesi'nin FETÖ soruşturmasının firari şüphelis ve Today’s Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeni gazeteci Bülent Keneş'in, Türkiye'ye iadesini engelleme kararını Çok olumsuz bir gelişme" olarak değerlendirdi.

Gambiya Dışişleri Bakanı Dr. Mamadou Tangara ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "En son uzmanlar toplantısı, üçlü toplantı ve bizim üçlü dışişleri bakanları toplantılarımız bu bakımdan da faydalı geçti. Bükreş'te gerçekleştirdiğimiz toplantıdan bahsediyorum. Bülent Keneş'in iadesi yönündeki talebimizin reddedilmesi çok olumsuz bir gelişme. Biz artık İsveç'ten, Finlandiya'dan güzel sözler işitmek istemiyoruz. Somut adımlar görmek istiyoruz ve bu belgede de FETÖ net bir şekilde yer alıyor. Sadece PKK, YPG, PYD değil, FETÖ de yer alıyor. Dolayısıyla bu darbecilerin, oradaki mensuplarının Türkiye'ye iade edilmesi gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylaması için Keneş'in iade edilmesinin şart olduğunu söylemişti.

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin beklentilerini karşılaması gerektiğini, İsveç'in bir kişiyi iade ettiğini, o kişinin Türkiye'nin iadesini talep ettiği listede olmadığını ama Türkiye'nin bu adımı da memnuniyetle karşıladığını ifade ederek şöyle konuştu: "Ama öyle bir kişiyi iade ettik, ondan sonra işte bu işi kapatalım gibi bir beklenti varsa bu gerçekçi bir beklenti değildir. Üçlü ahitnamede ne varsa her iki ülke de bunları yerine getirmekle yükümlüdür. Biz de değerlendirmelerimizi ona göre yapacağız. İsveç Dışişleri Bakanı da Perşembe günü Ankara'ya geliyor. Kendisiyle görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Orada son gelişmeler hakkında yine ne görüştüğümüzü sizlere de basın toplantısında anlatma imkanımız olacak."

Ankara, Keneş'i, 2016 yılındaki darbe girişiminin sorumlusu olarak gördüğü FETÖ örgütünün üyesi olmakla suçluyor.

İsveç Dışişleri Bakanlığı ise Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda hareket etmekle yükümlü olduğunu bildirdi.
İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi sonrasında Mayıs ayında, NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. İki ülkenin de NATO üyesi olması için Türkiye dahil NATO'nun 30 üyesinin tamamının onay vermesi gerekiyor.

Haziran ayındaysa İsveç ve Finlandiya Türkiye'nin vetosunu aşmak için üçlü anlaşma imzalayarak bazı adımlar atmayı kabul etmişti.

Türkiye'nin taleplerinden biri, İsveç ve Finlandiya'nın terörle bağlantılı suçlar işlediğinden şüphelenilen kişilerin Türkiye'ye iade edilmesi. Ancak her iki ülke de belirli kişilerin Türkiye'ye iadesi konusunda anlaşma yapmadıklarını, tüm iade taleplerinin hem kendi yasaları hem de uluslararası hukuk çerçevesinde ele alınacağını dile getirmişti.

XS
SM
MD
LG