Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)’nin İmralı Cezaevinde yatan Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için Diyarbakır'da yapmak istedikleri yürüyüşe polis izin vermedi. Eylem sırasında milletvekilleri ve polis arasında sık sık gerginlik yaşandı.
HDP ve DBP’nin günler önce duyurusunu yaptıkları yürüyüşe katılmak isteyenler, Valiliğin bir günlük eylem ve etkinlik yasağına rağmen, Koşuyolu Parkı’na gitti. Park çevresini ablukaya alan polis, grupların toplanmasına izin vermedi.
Aralarında DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Garo Paylan, Hişyar Özsoy’un da bulunduğu grupların bir araya gelmesi polis tarafından engellendi. Aydeniz ve Tosun geçiş güzergahını kapatan polislerle tartıştı. Aydeniz, polisin engellemesine tepki gösterdi. Özsoy ise polisin grupları zor kullanarak dağıtmasına engel olmak isteyince gerginlik yaşandı. Hem Özsoy hem Paylan sık sık polislerle tartıştı. Milletvekillerinin tüm ısrarlarına rağmen yürüyüşe izin verilmedi. Milletvekillerinin yapmak istedikleri açıklama ise kalkanlarla engellendi.
Öcalan neden gündemde?
Abdullah Öcalan son günlerde HDP ve DBP tarafından sık sık gündeme getiriliyor. Her iki parti de uzun süredir ailesi ve avukatlarıyla görüştürtülmeyen Öcalan’a tecrit uygulandığını savunuyor. İki partinin taraftarları Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek için son zamanlarda sıkça eylemler yapıyor.
Son olarak Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı’na başvurmuştu. Demirtaş, Adalet Bakanlığı’na verdiği dilekçede “İmralı Cezaevi’nde uygulanan politikalara kalıcı şekilde son verilmesi için avukat ve siyasetçi kimliğimle, bulunduğum Edirne F Tipi Cezaevi’nden, SEGBİS marifetiyle Abdullah Öcalan ile görüşmeyi, sonrasında da kendisinin, ailesi ve avukatları ile düzenli görüşebilmesinin sağlanmasını talep ediyorum” demişti.
Demirtaş ile eş zamanlı olarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) de Öcalan ile görüşmek için başvuru yaptı. Her iki partinin yöneticileri, Adalet Bakanlığı’na görüşmeye izin verilmesi çağrısı yaptı. Abdullah Öcalan’la 20 aydır hiçbir iletişim kurulmadığını dile getiren her iki parti, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne de (CPT), İmralı ziyaretine ilişkin açıklama yapmamaları nedeniyle tepki gösterdi.