Erişilebilirlik

ABD’den İran’daki İnternet Yasaklarına Tepki


ABD, Mahsa Amini'nin ölümü üzerine İran’da düzenlenen protestolar sırasında ülkedeki internet erişimine getirilen kısıtlamaları kınayan bir açıklamaya imza attı.

“Çevrimiçi Özgürlük Koalisyonu,” dünya çapında internet özgürlüğünü geliştirmek için işbirliği yapan 34 hükümetten oluşuyor.

Koalisyon tarafından yapılan açıklamada, "İran hükümeti, uzun süredir devam eden sansür uygulamalarını daha da ileri götürerek, mobil verileri kesmek, popüler sosyal medya platformlarını kesintiye uğratmak, internet hizmetini yavaşlatmak ve bireysel kullanıcıları, şifreli DNS hizmetlerini, kısa mesajları ve erişimi tamamen engellemek suretiyle ülke çapındaki 84 milyon vatandaşının çoğu için interneti bir kez daha büyük ölçüde kapattı" denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da koalisyonun açıklamasına sosyal medyadan destek verdi.

Blinken, sosyal medya paylaşımında, "İran hükümeti, Mahsa Amini'nin trajik ölümüyle başlayan protestoların ardından internet erişimini kısıtlamaya devam ediyor. ABD, Çevrimiçi Özgürlük Koalisyonu’nun İran'daki kısıtlamaların kaldırılması ve çevrimiçi insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunulan uzlaşı açıklamasına katılıyor” ifadelerini kullandı.


Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan da, "Bugün ABD, Mahsa Amini'nin öldürülmesine ilişkin protestoların ardından İran'ın internete erişimi kısıtlamaya yönelik tedbirlerini kınamak üzere Çevrimci Özgürlük Koalisyonu’na katıldı. İran insan haklarına ve internet özgürlüğüne saygı göstermelidir" şeklinde bir Twitter mesajı paylaştı.


Çevrimiçi Özgürlük Koalisyonu’nun açıklamasında, "İran hükümetini, vatandaşlarının çevrimiçi bilgiye erişimini ve yayılmasını ve güvenli ve emniyetli bir şekilde iletişim kurmasını engellemeye ya da aksatmaya yönelik kısıtlamaları derhal kaldırmaya çağırıyoruz" denildi.

İran, protestolara destek veren ülkeleri içişlerine karışmakla suçluyor.

22 yaşındaki Mahsa Amini, 13 Eylül'de ahlak polisi tarafından başörtüsünü uygun şekilde takmadığı gerekçesiyle gözaltına alınmış, üç gün sonra da hastaneye kaldırılarak, hayatını kaybetmişti.

Yaygın taktik

Dünya Ekonomik Forumu ise dün yaptığı açıklamada, internet erişimine getirilen kısıtlamaların "hükümetlerin muhalefeti ve huzursuzluğu bastırmak için kullandıkları yaygın bir taktik" olduğunu söyledi.

Forum, "2021 yılında 34 ülkede en az 182 internet kapatma olayının belgelendiğini" bildirdi.

Dünya Ekonomik Forumu, hükümetlerin halklarının internete erişimini çeşitli yollarla engelleyebildiğine bildirerek, bunlar arasında elektrik şebekesinin kapatılması ya da cep telefonu kuleleri veya fiber optik ağlar gibi internet altyapısının sökülmesinin bulunduğunu kaydetti.

XS
SM
MD
LG