Erişilebilirlik

Rusya Kiev’de Bir Apartmanı ve Altyapıyı Hedef Aldı


Rusya'nın Ukrayna'daki altyapıyı hedef alan bir hafta içindeki ikinci dalga saldırılarda sabah saatlerinde Kiev kent merkezinde bir apartman vuruldu. Saldırıda dört kişi öldü.

Ukraynalı askerler, Kiev kent merkezini sarsan patlamaların ardından SİHA'ları vurmak için havaya ateş açtı.

Kiev Belediye Başkanı Vitaki Kliçko, apartman saldırısında ölen 4 kişiden birinin hamile bir kadın olduğunu söyledi. Ukrayna İçişleri Bakanı Denis Monastirski de başka kentlerdeki saldırılarda da can kaybı olduğunu kaydetti, ancak ölü sayısına ilişkin açıklama yapmadı.

Ukrayna, saldırıların, İran yapımı "kamikaze SİHA'larıyla" düzenlendiğini bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, yüksek hassasiyete sahip silahlarla Ukrayna çapında askeri hedeflere ve enerji altyapısına yönelik "dev" saldırılar düzenlendiğini kaydetti.

'Pazartesi füzeleri'

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Telegram üzerinden yaptığı açıklamada, "Terör mağlup olmalı, mağlup olacak ve Ukrayna kazanacak. Komutanından erine, kriminal talimatları yerine getiren her Rus terörist adalet önüne çıkarılacak" dedi.

Saldırılar, savaşın başından bu yana Rusya'nın Kiev ve diğer kentlere düzenlediği en ağır hava saldırılarından bir hafta sonra yine Pazartesi günü meydana geldi.

Ukrayna ordusu, Pazar akşamından bu yana 37 Rus SİHA'sının tahrip edildiğini, bunların saldırılarda kullanılan SİHA'ların yüzde 85'i olduğunu bildirdi.

Yetkililer, dün gece güneydeki liman kenti Mikolayiv'deki Everi deniz terminalini isabet alan SİHA saldırısı sonucu ayçiçek depolarının hasar gördüğünü, sızan yağın da alev aldığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler'in yeni İnsan Hakları Yüksek Komiseri Avusturyalı Volker Turk, sivillere yönelik SİHA saldırılarına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Rusya, sivilleri hedef aldığını reddediyor.

İran'dan bugün gelen açıklamada da Rusya'ya SİHA tedarik edildiği iddiaları yalanlandı. Kremlin'den ise İran'dan SİHA alındığı iddiaları hakkında bir açıklama gelmedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mihailo Podolyak, Twitter paylaşımında, "İran, Ukraynalılar'ın öldürülmesinden sorumludur. Kendi halkını bastıran ülke şimdi de Rus canavarlara Avrupa'nın kalbinde toplu cinayet işlemeleri için silah sağlıyor" dedi.

Lüksemburg'da biraraya gelen AB dışişleri bakanlarından bazıları, Rusya'ya SİHA tedariki nedeniyle İran'a yaptırım uygulanması çağrısında bulundu.

Tutuklu takası

Bir Rus savaş uçağı, bugün Rusya'nın güneyindeki Yeysk kentinde bir apartmana çarptı. TASS haber ajansı, kazanın motordaki yangın nedeniyle meydana geldiğini bildirdi. RIA haber ajansıysa uçağın eğitim uçuşu sırasında düştüğünü kaydetti.

Ağır suçları araştıran Rus Devlet Soruşturma Komitesi, kazaya ilişkin ceza davası açıldığını bildirdi. Ölü sayısına ilişkin ayrıntılı bilgi elde edilemedi.

Interfax haber ajansı, Ukrayna'nın kuzeyindeyse Rusya'nın müttefiki Belarus'un Rus kuvvetleriyle birlikte gerçek mühimmatla askeri tatbikat yapacağını, tatbikatlarda uçaksavar güdümlü füzelerin ateşleneceğini bildirdi.

Belarus'tan dün yapılan açıklamada, sınırlarını korumak için kuvvetlerin "bölgesel toplanmasının" parçası olarak topraklarında yaklaşık 9 bin Rus askerinin konuşlandırılacağı kaydedildi.

Öte yandan Ukrayna devlet enerji firması Energoatom, Avrupa'nın en büyük nükleer enerji santralı Zaporijya'nın yakınında Rus kuvvetlerinin topçu saldırıları sonucu santralın Ukrayna enerji ağından bir kez daha koptuğunu açıkladı. Ancak santralın yedek enerji sistemi kısa süre sonra devreye girdi.

Savaş sırasında sık sık topçu saldırısına uğrayan santral, Rus kuvvetleri tarafından işgal edilmiş olsa da Ukraynalı personel tarafından işletiliyor. Santralın reaktörleri haftalarca kapatılmıştı. Ancak nükleer erimeyi önlemek amacıyla reaktörlerdeki yakıtın soğuk tutulması için elektrik enerjisine ihtiyaç var.

Rusya ise uzun zamandır santrala saldıran tarafın Kiev olduğu suçlamasında bulunuyor.

İngiliz askeri istihbaratı, Rusya'nın 8 Ekim'de Kırım'daki Kerç Köprüsü patlaması sonrasında Ukrayna'nın güneyinde ciddi lojistik sorunlarla karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı, bugün, kuvvetlerinin güneydeki Herson bölgesinde Ukrayna'nın savunma hattını kırma girişimini engellediğini kaydetti.

Batı'nın sağladığı silahların da yardımıyla Ukrayna kuvvetleri, Kırım ve Ukrayna'nın geri kalanını birbirine bağladığı için stratejik öneme sahip olan Herson bölgesinde toprak kazanımları elde etti.

Rusya'nın ilhak ettiği dört bölgeden biri olan Donetsk'in Moskova tarafından atanan yöneticisi Denis Puşilin, çoğu kadın 110 Ukraynalı'nın, "sivil denizciler" olarak nitelediği 80 Rus ve 30 askeri personelin serbest bırakılması karşılığında özgürlüklerine kavuşacaklarını söyledi.

Zelenski'nin özel kalem müdürü Andriy Yermak aralarında subay, çavuş ve erlerin de bulunduğu 108 kadının serbest bırakıldığını söyledi. Yermak, Telegram mesajında, kadınların serbest kalışını "son derece duygusal ve gerçekten özel" ifadeleriyle niteledi.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG