Erişilebilirlik

ABD'den Ukrayna'daki Referandumları Kınayan Tasarı


ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield.
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BM Güvenlik Konseyi'ne Rusya'nın Ukrayna'da işgal ettiği topraklarda yaptığı referandumları kınayan bir tasarı sunmaya hazırlanıyor.

Arnavutluk'la birlikte sunulacak olan tasarıda üye ülkelere Ukrayna topraklarındaki statü değişikliklerini tanımamaları ve Rusya'nın askerlerini komşu ülke topraklarından çekmek zorunda bırakılması çağrısı yapılıyor.

Rusya'nın New York'taki BM misyonu konuyla ilgili bir yorum yapmadı.

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesinden biri olduğu için böyle bir oylamayı veto etme yetkisi var.

Rusya tarafından işgal altındaki dört bölgeye yerleştirilen yetkililer, beş gündür devam eden referandumların ardından bugün, büyük çoğunluğun Rusya'ya katılma isteğini bildirdiğini söyledi.

Kiev ve Batılı ülkeler referandumun düzmece olduğu görüşünde.

Ukrayna Avrupa Birliği'nden, silah zoruyla yapıldığını belirttiği referandumlar nedeniyle Rusya'ya yeni yaptırımlar getirmesini istedi.

''Ukrayna'da savaş suçu sayılabilecek hak ihlalleri''

BM İnsan Hakları Dairesi ise Rusya'nın Ukrayna işgalinin insan hakları durumunu son derece kötüleştirdiğini ve yargısız infazlarla işkence gibi savaş suçu sayılabilecek geniş kapsamlı ihlallere neden olduğunu bildirdi.

BM İnsan Hakları Dairesi (OHCHR) yayınladığı bir raporda özellikle işkence ve Rus güçleri ve müttefiki silahlı grupların tutuklulara kötü muamelesinin kaygı verici olduğunu ancak her iki tarafın da insan hakları ihlalleri işlediğini bildirdi.

Raporda nükleer tesislerin yakınındaki düşmanlıkların oluşturduğu büyük risk ortamından da kaygı duyulduğu belirtilerek Rus güçlerinin işgali altındaki Zaporijya nükleer santralının askerden arındırılması çağrısı yapıldı.

Kiev ve Moskova, 1 Şubat-31 Temmuz arasında BM İnsan Hakları Gözlem Misyonu'nun Ukrayna'daki çalışmalarını kapsayan raporla ilgili henüz açıklama yapmadı.

Raporda ''Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'da devam eden saldırıları ve bununla bağlantılı eylemleri ülke genelinde insan hakları durumunun son derece kötüye gitmesine neden oldu. Silahlı çatışma hem sivilleri hem de savaşçıları etkileyen geniş çaplı insan hakları ihlallerine yol açtı'' denildi.

OHCHR; Kiev, Sumi ve Harkiv bölgelerinde Rus silahlı güçlerinin yüzlerce sivili yargısız infazla öldürdüğü iddialarını da belgelemek ve kanıtlamak için çalışmaya devam ettiğini bildirdi.

Raporda işgal altındaki bölgelerde Rus güçleriyle işbirliği yaptıkları iddiasıyla en az altı sivilin de öldürüldüğünün kayıtlara geçtiği belirtildi.

OHCHR her iki tarafın da insan haklarını ve savaş tutuklularıyla savaşmayanlara muamele konusunda uluslararası hukuku ihlal ettiğinin kayda geçtiğini bildirdi.

İddia edilen ihlaller arasında yargısız infazlar, işkence ve kötü muamele, cinsel şiddet, adil yargılanma garantilerinin göz ardı edilmesi, tıbbi yardımın reddedilmesi, yiyecek ve su eksikliği ve kötü temizlik şartlarının yer aldığı belirtildi.

Bu iddiaların bazılarının savaş suçu sayılabileceği kaydedildi.

XS
SM
MD
LG