ABD Başkanı Joe Biden Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Rusya'yı Ukrayna savaşı nedeniyle sert şekilde eleştirdi.
New York’ta 77. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda dünya liderlerine hitap eden Biden, ''BM Güvenlik Konseyi'nin bir daimi üyesi komşusunu işgal ediyor ve egemen bir ülkeyi haritadan silmeye çalışıyor. Rusya, BM Sözleşmesi'nin temel ilkelerini utanmadan ihlal ediyor'' diye konuştu.
Rusya'nın Avrupa'ya nükleer tehditte bulunduğunu belirten Biden, seferberlik ilanını ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinin ilhak edilebilmesi için yapılması planlanan ‘sahte’ referandumları örnek göstererek bütün bunların BM Sözleşmesi'nin ihlali olduğunu kaydetti.
Biden, ''Eğer ülkeler sonunu düşünmeksizin yayılmacı hedefler izleyebiliyorsa bu BM'nin savunduğu her şeyi tehlikeye düşürür'' diye konuştu.
''Nükleer bir savaş kazanılamaz ve böyle bir savaşa asla girilmemeli'' diyen ABD Başkanı, kimsenin Rusya'yı tehdit etmediğine, bunun aksine çatışma arayanın yalnızca Rusya olduğuna dikkat çekti. Biden, ABD'nin Ukrayna'ya desteğini sürdüreceği sözünü verdi.
''BM Güvenlik Konseyi'nin üye sayısı artmalı''
Biden, BM Güvenlik Konseyi'nin yapısının güncel sorunlarla mücadelede daha başarılı olabilmesi için yapısal değişiklik gerektiğini belirtti.
''Daha kapsayıcı olmanın zamanının geldiğine inanıyorum. Böylece günümüz dünyasının ihtiyaçlarına daha iyi yanıt verebiliriz'' diyen Biden, ''Aralarında ABD'nin de olduğu BM Güvenlik Konseyi üyeleri veto kullanımından sıradışı durumlar haricinde kaçınmalı. Bu nedenle ABD, BM Güvenlik Konseyi'inin daimi ve daimi olmayan üyelerin sayısının artmasını destekliyor'' diye konuştu.
2,9 milyon dolar insani yardım
Biden, ABD'nin dünya genelindeki hassas toplulukların küresel gıda krizinden korunması için insani yardım ve gıda desteği olarak yalnızca bu yıl için 2,9 milyon dolar daha kaynak sağlayacağını açıkladı.
Rusya'nın dünyayı etkileyen gıda krizini yaptırımlara bağladığını söyleyen Biden, ''Bu konuda açık olalım; yaptırımlarımız Rusya'nın gıda ve gübre ihraç etmesine özellikle izin veriyor. Sınırlama yok. Bu Rusya'nın savaşı, gıda güvenliğini sıkıntıya sokan Rusya ve yalnızca Rusya bunu sonlandırabilir'' dedi.
İstanbul Mutabakatı'na övgü
ABD Başkanı, BM'nin Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihraç etmesine izin veren mekanizmanın devreye sokulmasını sağlayan çalışmalarından da övgüyle bahsetti ve bu mekanizmanın genişletilmesini umduğunu söyledi.
Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından tahıl ihracatının yeniden başlaması ve ortak koordinasyon merkezinin kurulması için 22 Temmuz’da Türkiye ve BM arabuluculuğunda Ukrayna ve Rusya'nın da imzası olan bir anlaşma imzalanmış, bir hafta sonrasında İstanbul'da koordinasyon merkezi kurulmuş ve Ukrayna limanlarından gemilerle tahıl ticareti başlamıştı.
İsrail'de iki devletli çözüme destek
Biden, ABD'nin Ortadoğu'da İsrail'in güvenliğine bağlılığını yineledi ve Washington'un iki devletli çözümü desteklediğini vurguladı.
Ayrıca ABD'nin Çin ile çatışma veya Soğuk Savaş arayışında olmadığını söyledi. ''Tek Çin'' politikasını desteklediğini belirten Biden, ABD'nin Tayvan Boğazı'nda barış ve istikrardan yana olduğunu ve tek taraflı değişikliklere karşı çıktığını kaydetti.
''İran'ın nükleer silah sahibi olmasına izin vermeyeceğiz''
Biden, ABD'nin İran'ın nükleer silah geliştirmesine izin vermeyeceğini de vurguladı.
Dünya genelindeki insan hakları ihlallerine de değinen Biden, İran'da 22 yaşında bir kadının ahlak polisi tarafından gözaltına alınmasının ardından hayatını kaybetmesinden sonra ülkede düzenlenen protesto gösterilerini de hatırlattı.
Biden, ''Şu anda temel haklarını güvence altına almak için gösteriler yapan İran'ın cesur vatandaşlarının ve kadınlarının arkasında duruyoruz'' diye konuştu.