Erişilebilirlik

Rusya’dan Mahkum Takası Konusunda Adım


Rusya Dışişleri Bakanlığı, ülkelerinde hapiste bulunan ABD vatandaşlarıyla ilgili mahkum takası konusunda görüşmelere hazır olduklarını açıkladı. Ancak bakanlık, Moskova’daki ABD Büyükelçiliği’nin müzakereler için "gerekli görevleri yerine getirmediğini" savundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, “Biz daha önce de defalarca Rusya’da tutuklu ABD ve ABD’de tutuklu Rus vatandaşlarının kaderlerini tayin etmek üzere görüşmeler yapmaya hazır olduğumuz söyledik” diye konuştu.

Rusya daha önce de ülkesinde tutuklu ABD’li kadın basketbol oyuncusu Brittney Griner ve eski deniz kuvvetleri mensubu Paul Whelan’a karşılık ABD’de tutuklu silah tüccarı Rus Viktor Bout’un takas edilmesi görüşmelerine açık olduğunu dile getirmişti.

Ancak Rusya, ABD’nin bu konuları kamuoyu önünde tartışmaya açmakla hata yaptığını savunmuştu.

ABD Başkanı Joe Biden, Cuma günü Beyaz Saray’da Griner ve Whelan’ın aileleriyle biraraya geldi. Daha önce ABD’li basketbolcu ABD Başkanı’na mektup yazarak kendisinden yardım istemişti. Biden, ABD’de kullanımı yasal olan ancak Rusya’da uyuşturucu olarak sınıflandırılan madde bulundurmaktan dolayı Griner’a verilen 9 yıllık cezaya da tepki göstermişti.

Whelan da Rusya tarafından ABD adına casusluk yapmakla suçlanarak hapis cezasına çarptırılmıştı.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG