Birleşmiş Milletler bünyesindeki Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi (IAEA), bugün onayladığı tasarıyla Rusya’ya, Ukrayna’da Zaporijya nükleer tesisinin işgalini sonlandırma çağrısı yaptı.
Reuters haber ajansının, bugünkü kapalı toplantıda yer alan diplomatların açıklamalarına dayandırdığı haberine göre, IAEA’in 35 üyeli yönetim kurulundan söz konusu tasarıya 26 kabul, 2 ret oyu çıktı; 7 üye çekimser kaldı.
Tasarıya ret oyu veren iki ülke Rusya ve Çin oldu. Çekimser oy kullanan ülkelerin Mısır, Güney Afrika, Senegal, Burundi, Vietnam, Hindistan ve Pakistan olduğu belirtiliyor.
IAEA Yönetim Kurulu, Rusya’ya bu yıl Mart ayında da benzer bir çağrı yapmıştı. Kurumun Rusya’ya Ukrayna’daki nükleer tesislerle ilgili bugün onayladığı ikinci tasarının metninde, “Zaporijya Nükleer Enerji Tesisi ve Ukrayna’daki diğer tüm nükleer tesislerde ve bu tesislere karşı tüm eylemlerin hemen sonlandırılması” çağrısı yapıldı.
Hem Mart ayında hem de bugün onaylanan tasarı, Kanada ve Polonya’nın önerisiyle, IAEA’in Yönetim Kurulu’nda yer almayan Ukrayna adına gündeme taşındı.
24 Şubat’tan bu yana Ukrayna’yı işgal altında tutan Rusya, Ukrayna Ordusu’nun karşı saldırıları sonucunda bazı bölgelerden geri çekildi. Ancak Avrupa’nın en büyük nükleer tesisi olma özelliğini taşıyan Zaporijya Nükleer Tesisi’ne yönelik saldırılardan her iki taraf da birbirini sorumlu tutuyor.
Rusya’nın IAEA misyonu, bugün onaylanan tasarının içeriğinde, “tesisin sistematik bir şekilde bombardıman altında olduğuna” yer verilmemiş olmasını eleştirdi.
Misyondan yapılan açıklamada, “Bunun nedeni basit: çünkü bombardıman, Batılı ülkelerin her koşulda desteklediği ve kalkan olduğu Ukrayna tarafından gerçekleştiriliyor” ifadelerine yer verildi.
Tasarıyı onaylayan ülkelerden biri olan ABD’nin yaptığı açıklamada ise, IAEA Yönetimi Kurulu’nun bir önceki uyarısı hatırlatıldı ve “Rusya tasarının onaylanmasının ertesi gününde bu çağrıyı hiçe sayarak Zaporijya Nükleer Tesisi’nde kontrolu ele geçirdi. Rusya, Ukrayna’nın sivil altyapısına askeri bir kazançmış gibi davranarak Ukrayna’yı kendi enerji kaynakları üzerinde kontrolden yoksun bırakmaya ve tesisi Ukrayna’ya karşı askeri eylemlerinde bir üs olarak kullanmaya çalışıyor” denildi.