ABD'de açık iş pozisyonları Temmuz ayında arttı, Haziran ayı verileri keskin bir artışla revize edildi. Yeni veriler, Merkez Bankası’na, agresif faiz oranı artışlarını sürdürmek için koruma sağlayan, işgücüne yönelik sürekli güçlü talebi ortaya koydu.
Çalışma Bakanlığı'nın bugün açıkladığı İş İmkanları ve İşgücü Değişim Oranı (JOLTS) raporu, geçen ay her işsiz kişiye iki iş düştüğünü göstererek, işgücü piyasası koşullarının son derece sıkı olduğuna işaret etti. Rapor, gayrisafi yurtiçi hasılada iki çeyrek üst üste yaşanan düşüşün ardından ekonominin resesyona girdiği korkularının büyük ölçüde abartıldığını ortaya koydu.
İşgücü talebinin ölçütlerinden biri olan açık iş pozisyonu sayısı, Temmuz ayının son gününde 199 bin artarak 11 milyon 239 bine yükseldi.
Haziran ayı verileri daha önce bildirilen 10 milyon 698 bin yerine 11 milyon 40 bin açık iş pozisyonu gösterecek şekilde revize edildi. Reuters anketine katılan ekonomistler 10 milyon 450 bin açık iş pozisyonu öngörüyordu.
Geçen ay ulaştırma, depolama ve kamu hizmetleri sektörlerinde 81 bin ek açık iş ilanı çıktı. Sanat, eğlence ve dinlenme sektöründe açık iş sayısı 53 bin artarken, federal hükümette 47 bin, eyalet ve yerel yönetim eğitiminde ise yeni eğitim yılı öncesinde 42 bin açık pozisyon vardı.
Ancak dayanıklı tüketim malları imalat sektöründe açık iş sayısı 47 bin azaldı. Batı'da daha fazla iş bulunurken, Güney ve Orta Batı'da küçük artışlar görüldü. Kuzeydoğu'da boş pozisyonlar azaldı.
ABD Merkez Bankası (FED), enflasyonu yüzde 2 hedefine çekmek için işgücü talebini ve ekonomiyi soğutmaya çalışıyor.
ABD Merkez Bankası arz ve talebi yeniden dengeye getirmek amacıyla faiz oranlarını agresif bir şekilde arttırırken, FED Başkanı Jerome Powell geçen hafta, Amerikalılar’ın yavaş ekonomik büyüme ve muhtemelen artan işsizlik gibi sancılı bir döneme girdiği konusunda uyarmıştı.
FED, Mart ayından bu yana politika faizini 225 baz puan artırdı.
Haziran ayında yüzde 6,8 olan açık iş oranı geçen ay yüzde 6,9'a yükseldi. İşe alımlar Haziran ayındaki 6 milyon 456 bin seviyesinden 6 milyon 382 bine gerilerken, işe alım oranı değişmeyerek yüzde 4,2'de kaldı.
İşten çıkarmalar Haziran ayındaki 1 milyon 400 binden 1 milyon 398 bine düştü. Eğlence ve konaklama, profesyonel hizmetler ve iş hizmetleri ile finans faaliyetlerinde düşüşler yaşandı. Bu düşüşler ticaret, ulaştırma ve kamu hizmetleri sektörlerindeki artışı dengeledi.
Haziran ayında 4 milyon 253 bin civarında olan işten ayrılan sayısı yaklaşık 4 milyon 179 bine geriledi. Politika yapıcılar ve ekonomistler tarafından iş piyasasına duyulan güvenin bir ölçüsü olarak görülen işten ayrılma oranı, Haziran ayındaki yüzde 2,8'den son 14 ayın en düşük seviyesi olan yüzde 2,7'ye geriledi.
Araştırma kuruluşu Conference Board'un genel tüketici güven endeksi Temmuz ayındaki 95,3 seviyesinden bu ay 103,2'ye yükselerek üst üste üç aylık düşüşü sonlandırdı.
Ekonomistler endeksin 97,7'ye yükseleceğini tahmin ediyordu. Tüketicilerin gelecek 12 ay için enflasyon beklentileri Temmuz ayındaki yüzde 7,4 seviyesinden yüzde 7’ye geriledi.
Yüksek enflasyon beklentilerine rağmen, gelecek altı ay içinde tatile çıkmayı planlayan tüketicilerin oranı son sekiz ayın en yüksek seviyesine çıktı.
Gelecek altı ay içinde motorlu taşıtların yanısıra buzdolabı, çamaşır makinesi, kurutma makinesi ve televizyon gibi büyük ev aletleri satın almayı planlayan tüketicilerin payında da artışlar kaydedildi. Bu artış da tüketici harcamalarının üçüncü çeyrekte desteklenmesini ve ekonominin büyümesini sağlayabilir.
Gayrisafi yurtiçi hasıla Ocak-Mart çeyreğinde yüzde 1,6 oranında daraldıktan sonra geçen çeyrekte yıllık bazda binde 6 oranında geriledi.
FED'in agresif para politikasından kaynaklanan yüksek konut kredisi (mortgage) oranları, Ağustos ayında potansiyel ev alıcılarını caydırmadı. Daha fazla tüketicinin gelecek altı ay içinde ev satın almayı planlamasının nedeni ise muhtemelen satıcıların fiyatları düşürmesi. Bu da aylık konut fiyat enflasyonunun hızını yavaşlatıyor.
Ulusal konut fiyat endeksinde artış
Bugün yayınlanan üçüncü bir rapor, S&P CoreLogic Case-Shiller ulusal konut fiyat endeksinin Mayıs ayında yüzde 1,3 hızlandıktan sonra Haziran ayında binde 3 arttığını gösterdi.
Bu da yıllık fiyat artışını Mayıs ayındaki yüzde 19,9'dan yüzde 18’e düşürdü. Seattle ve San Francisco'daki aylık düşüşlerle birlikte fiyat artışları, Batı'da önemli ölçüde yavaşladı.
Federal Konut Finansmanı Dairesi’nin Mayıs ayında yüzde 1,3 artan konut fiyatlarının binde 1 arttığını gösteren dördüncü raporunda da aylık konut fiyatlarındaki düşüş açıkça görülüyor. Haziran ayına kadar olan 12 aylık dönemde fiyatlar, Mayıs ayındaki yüzde 18,3'lük artışın ardından, yüzde 16,2 oldu.
Arzın hala kısıtlı olması nedeniyle, konut fiyatlarındaki artışın bazı aylarda negatif değerlerle de olsa devam etmesi olası görülüyor.