Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bugün, mürettebat taşımak için tasarlanan Orion kapsülünü uzaya fırlatacak.
Orion'un fırlatılışıyla birlikte Ay’a gitmek için yeniden dev bir adım atılması hedefleniyor.
Amerika'nın Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden Türkiye saati ile 14.30’da fırlatılacak olan SLS-Orion uzay aracı, Ay’ın etrafında mürettebatsız 6 haftalık test uçuşu gerçekleştirdikten sonra Dünya’ya dönecek.
32 katlı bina yüksekliğindeki “Artemis 1” olarak adlandırılan SLS-Orion'un ilk seferi, NASA astronotlarını taşıyacak kadar güvenilir olup olmadığının bir denemesi olacak.
Dünyanın en güçlü ve karmaşık roketi olarak tanıtılan SLS, NASA'nın, 1960'lar ve 70'lerdeki Apollo ay programı sırasında uçurulan Saturn V'den bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemi.
Uzay aracı, haftalar süren son hazırlıkların ve testlerin ardından bu ayın başında tarihi Fırlatma Pisti 39B'ye yavaşça çekildi. Geçtiğimiz hafta NASA yetkilileri uçuşa hazırlık incelemelerini tamamlayarak tüm sistemlerin "fırlatmaya hazır" olduğunu açıkladılar.
Fırlatmadan yaklaşık 90 dakika sonra roketin üst kademesi Orion, Dünya yörüngesinden çıkacak ve 42 günlük bir uçuşla Ay'ın 64 bin 374 kilometre ötesine geçip Dünya'ya dönmeden önce Ay yüzeyinin yakınına gelecek. Kapsülün 10 Ekim'de Pasifik'e inmesi bekleniyor.
NASA'nın adını antik Yunan mitolojisinde Apollo'nun ikiz kardeşi olan tanrıçadan alan Artemis programı, astronotları tahminen 2025'te Ay yüzeyine geri göndermeyi ve gelecekte insanları Mars'a gönderecek daha iddialı yolculuklar için bir basamak olarak uzun vadeli bir Ay kolonisi kurmayı hedefliyor.
Yıllar süren gecikmeler ve milyarlarca dolarlık bütçe aşımlarıyla on yıldan uzun süredir geliştirilmekte olan SLS-Orion uzay aracı, tasarım, inşaat, test ve yer tesisleri dahil olmak üzere NASA'ya şimdiye kadar 37 milyar dolara mal oldu.