Merkez Bankası’nın (TCMB) artan enflasyona rağmen politika faizini oranını beklenmedik bir şekilde 1 puan indirimle yüzde 13 seviyesine çekti. Kararın ardından Türk lirası yüzde 1 değer kaybetti.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını arttırmaya devam etmeyi planladığını belirten son toplantısının tutanakları, gelişmekte olan piyasa para birimlerinde düşüşlere neden olurken, en fazla düşüş lirada oldu. Ancak Fed, Eylül ayında 75 baz puanlık bir artış daha yapılacağına dair beklentileri yumuşattı.
Yüksek ABD borçlanma maliyetleri doların ve ABD tahvillerinin cazibesini arttırmakta ve sermaye akışlarını daha riskli varlıklara yöneltme eğiliminde. Bu durum geçmişte gelişmekte olan piyasalarda döviz krizlerine yol açmıştı.
TCMB, enflasyonun yaklaşık yüzde 80’e yükselmesine ve yıl sonunda yüzde 90’la zirve yapacağı tahminlerine rağmen, politika faizini yüzde 14’ten yüzde 13’e düşürdü.
100 baz puanlık kararın hemen öncesinde dolar karşısında binde 2 düşüşle 17,96 civarında olan lira 18,09'a fırladı ve Aralık ayındaki 18,4'lük rekor seviyeye yaklaştı.
Banka, faiz indiriminin artan jeopolitik riskler karşısında ekonomik büyümeyi desteklemeyi ve istihdamı sürdürmeyi amaçladığını belirtti. Banka, artan kredi faizlerinin para politikasının etkinliğini azalttığını da kaydetti.
Societe Generale bankasının Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika (CEEMEA) baş stratejisti Marek Drimal, bir doların yıl sonunda 22 lira seviyesine çıkmasını bekliyor.
Drimal, Merkez Bankası’nın bu hamlesinin kışa girerken lira için "destekleyici olmayan bir ortam" olduğunu doğruladığını söyledi.
Societe Generale uzmanı, "Yüksek enerji maliyetleri, çoğunlukla ödemeler dengesi veya cari hesaplardan kaynaklanan destekleyici olmayan ortamı güçlendirecektir. Lirada nispeten sağlam ancak kademeli bir zayıflama bekliyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teşvik talebi sayesinde geleneksel olmayan para politikası, pandeminin ardından liraya darbe vurdu. Destek önlemleri para birimindeki düşüşü durdurmaya yardımcı oldu.
Ancak yine de Türk lirası bu yıl şimdiye kadar yaklaşık yüzde 26 değer kaybederek, en kötü performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimleri arasında yer aldı.