ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri COVID-19 yönergelerini yumuşattı. Yeni yönergeye göre, karantina ortadan kalkıyor. Sosyal mesafe, rutin test ve temaslı takibi ise daha esnek bir hale geliyor.
CDC rehberindeki değişiklikler, halk sağlığı yetkililerinin ABD’nin sonbahar ve kış aylarında büyük bir enfeksiyon dalgasıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardığı, aşıların bağışıklığının azaldığı ve insanlar daha soğuk havalardan kaçmak için kapalı mekanlarda toplanacağı bir zamanda geldi.
CDC, geçtiğimiz gün yayımladığı bir raporda, toplumda hem aşılara hem de enfeksiyonlara karşı yüksek düzeyde bağışıklık olduğunu ve bunun da virüsün artık halk sağlığı için düşük bir tehdit oluşturduğu anlamına geldiğini söyledi.
Yeni CDC kılavuzuna göre, aşılanmamış kişilerin artık COVID-19’a maruz kalmaları durumunda karantinada olmaları gerekmiyor. Bunun yerine bu kişilerin 10 gün boyunca maske takmaları ve beşinci günde test yaptırmalarını tavsiye ediliyor.
Yeni yönergeye göre sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişilerin, aşı durumuna bakılmaksızın, virüs testi pozitif çıktıktan sonra beş gün boyunca karantinada kalması gerekiyor. Karantina sürecinin sonunda, son pozitif testten sonraki on gün boyunca yüksek kaliteli bir maske takılması gerektiği belirtiliyor.
Bağışıklık sistemi zayıf olanlar, virüs sebebi ile hastaneye kaldırılanlar veya nefes darlığı çekenler içinse karantina süresi 10 gün olarak ifade ediliyor.
Sosyal mesafe kuralı ise artık tavsiye edilmiyor. Bunun yerine, kalabalık alanlardan kaçınmanın ve yakın temastan uzak durmanın, riskleri azaltmak için yeterli olabileceği ifade ediliyor.
Yeni yönergeye göre, virüse maruz kalan aşısız öğrencilerin, sınıfta kalabilmek için sık sık test yapmasına da gerek kalmayacak.
CDC’ye göre ABD’de şu anda günde ortalama 107 binden fazla yeni COVID-19 vakası bildiriyor. Ülkede günde ortalama 6 bin kişi COVID-19 sebebi ile hastaneye kaldırılırken, günde ortalama 400 kişi virüs sebebi ile hayatını kaybediyor.
CDC’ye göre, Amerika’da nüfusun yaklaşık %67’si tamamen aşılandı. Ancak ilk iki aşıyı yaptıranların sadece %48’i önerilen takviye dozunu aldı. 5 ila 11 yaş arasındaki çocukların ise sadece %30’u tam aşılı.
ABD'nin düşük dozda maymun çiçeği aşısı uygulaması endişe yaratıyor
ABD’nin bir başka gündemi ise maymun çiçeği virüsü. Ülke genelinde vaka sayısı 11 bine yaklaşırken aşıya olan talep, her geçen gün artıyor.
Federal yetkililer, sınırlı arzı arttırabilmek için düşük dozda maymun çiçeği aşısı uygulanmasına izin verdi.
Buna göre, Jynneos aşısı 1/5 oranında derin doku yerine derinin hemen altına bir enjeksiyonla uygulanacak. Federal sağlık yetkilileri, uygulamanın bağışıklık sistemini daha iyi canlandırabileceğini ifade ederken üretici firma ve bazı sağlık çalışanları, düşük doz uygulamanın bağışıklığı arttırabileceğine yönelik yeterli veri olmadığını, bu uygulamanın ters etkileri olabileceğini savunuyor.
FDA üst düzey aşı yetkilisi Peter Mark’ın açıklamasına göre, ABD’de 1,6 milyon ile 1,7 milyon kişinin maymun çiçeği virüsü riski altında olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin 2 doz tam aşı olmaları durumda gereken doz sayısı 3,2 milyon ile 3,4 milyon arasında değişiyor. ABD’de şu anda 441 bin doz aşı olduğunu belirten yetkililer, aşıların 1/5 oranında derin doku yerine derinin hemen altına uygulanması ile 2.2 milyon doz aşı yapılabileceğini belirtiyor.