Erişilebilirlik

Türkiye’den Alman Havalimanlarına İstihdamda Pürüz


Köln havalimanında grev
Köln havalimanında grev

BERLİN - Almanya'da havalimanlarındaki personel yetersizliği nedeniyle son haftalarda özellikle büyük şehirlerdeki havalimanlarında uzun bekleme süreleri ve yer yer kaos yaşandı, uçuşlar ertelendi veya iptal edildi, kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluştu, binlerce kişi uçaklarını kaçırdı.

Alman hükümeti, havalimanları işletmecilerinden gelen öneri üzerine, yaşanan personel sıkıntısına karşı Türkiye'den geçici olarak eleman getirilmesine yeşil ışık yaktı. Çalışma Ajansı, Türkiye'den havalimanı personeli getirilmesine özel izin verildiğini ve Almanya’nın Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerine yapılan her başvuru için ayrı onay almak zorunda olmadıklarının ve geçici çalışma izninin verilebileceğinin bildirildiğini duyurdu.

Bir ajans yetkilisi, 2 bin havalimanı çalışanının geçici olarak gelmesinin planlandığını, bu özel düzenlemenin en geç 6 Kasım'da sona ereceğini bildirdi. Karar Alman havalimanları işletmecilerinde sevince neden olurken, Türkiye’den pek çok eleman da gözünü Almanya’ya çevirdi.

Türkiye’den eleman alımı planı henüz yürümüyor

Ancak VOA Türkçe’nin yaptığı araştırmaya göre, bu planın yaşama geçirilmesinde sorunlar yaşanıyor. Alınan bilgilere göre, nüfusu en yoğun eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya’daki Düsseldorf ve Köln havalimanlarının yetkilileri, Türkiye’den eleman getirme planından vazgeçmek durumunda kaldı.

Düsseldorf havalimanından bir yetkili, "Eleman alımının bu kadar büyük bir lojistik sorun oluşturacağını ve zaman alıcı bir süreci beraberinde getireceğini tahmin etmedik. Güvenlik standartları nedeniyle zorlanıyoruz. Başvuru belgeleri, gerekli güvenlik kontrolu için yetkili havacılık güvenlik makamlarına sunulmak zorunda. Oradan onay gelmesi ise yaklaşık altı ila sekiz hafta sürüyor. Ancak bu onay çıktıktan sonra, elemanlar vize başvurusunda bulunabiliyor. Kuzey Ren Vestfalya’da okul tatili sona ermek üzere. Geride kalan haftalarda yaşadığımız sorunları aşmamıza kısa vadede yardımcı olabilecek bir çözüm olmadığını saptadık" şeklinde bir açıklama yaptı.

VOA Türkçe’nin aldığı bilgilere göre, Türkiye’den eleman getirilmesi sürecinde yaşanan bir diğer sorun harcamalar ve finansmanın tahminlerden daha fazla çıkması. Eleman sağlama konusunda aracı olan ve 2 bin kalifiye eleman getirebileceğini bildiren bir Türk firmanın, bunun karşılığında çok yüksek oranda bir komisyon istediği, ayrıca söz konusu elemanların Almanya’da çalışmaya başlamadan özel eğitim almaları gerektiği ve bunun da giderler açısından büyük bir miktar oluşturduğu öğrenildi.

Elemanların maaşlarına paralel, kalacak yerlerinin de havalimanı işletmecileri tarafından ödenecek olmasının, bir çok işletmeciyi Türkiye’den eleman getirme planından caydıran bir diğer neden olduğu da haber alındı.

Bir yetkili, Almanya’ya gelmek isteyen kalifiye elemanın taşoran firmalara gerek olmadan, doğrudan başvuru yapamamalarının da engel oluşturduğunu söyledi. Başta sekiz havalimanı işletmesinin eleman alımı için başvuru yaptığı, ancak şu anda sadece iki havalimanının bu konudaki arayışını sürdürdüğü de belirlendi.

Havalimanı işletmecilerinin konuya olumlu baktıkları dönemde, elemanlarda aranan koşullar, Türkiye’de söz konusu alanda çalışıyor ve sektörel eğitimlerini tamamlamış olmalarının yanı sıra, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği’nin (İATA) sertifikası sahip olmaları şeklinde duyurulmuştu. Personelin en az A2 seviyesinde Almanca bilmesi de istenirken, gelenlere toplu sözleşme koşullarında belirlenen saat ücreti 14,25 Euro ödeneceği haber verilmişti.

Almanya'da havalimanlarında yolcu ve bagaj hizmetlerinde 7 bin 200 personel açığı söz konusu. Pandemi döneminde seyahatlerin kısıtlanması nedeniyle şirketler, ya küçülme yoluna gitmiş ve işçi çıkarmıştı ya da işçiler kısa çalışma ödeneğini yetersiz bulduğu ve yakın zamanda da iyileşme görmediği için başka sektörlere geçmişti.

Avrupa havacılık sektöründe yaşanan sorunlar aşılamıyor

Havalimanlarında personel eksikliği nedeniyle yaşanan kargaşa, gecikmeler ve uçuş iptalleri sürerken, ardı ardına gelen grev kararlarının durumu daha da zorlaştıracağı tahmin ediliyor.

Alman havacılık devi Lufthansa’ya bağlı yer hizmetleri personelinin geçen Çarşamba günü yaptığı 1 günlük uyarı grevi, sadece Almanya’da değil, uluslararası bağlantılarda da kaosa neden olmuştu. Şirket 1000’in üzerinde uçuşunu iptal etmiş, grevden 134 bin yolcu etkilenmişti.

Bu kez Lufthansa’ya bağlı pilotlar grev kararı aldı. Grev çağrısı henüz yapılmadı, ancak yaklaşık 5 bin Lufthansa pilotu greve hazır şekilde bekliyor. Lufthansa’da çalışan pilotlar, yüzde 5,5’lik maaş artışı ve gelecek yıldan itibaren otomatik bir enflasyon ayarlaması talep ederken, işverenin istekleri kabul etmemesi durumunda yakın bir tarihte greve gidileceği öğrenildi.

XS
SM
MD
LG