Erişilebilirlik

Çavuşoğlu: ''Tahıl Koridoru Görüşmeleri Olumlu''


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu TRT Haber'e yaptığı açıklamada Rusya ile Ukrayna'dan oluşturulacak tahıl koridoru konusundaki temasların olumlu seyrettiğini bildirdi.

Türkiye'nin çabalarının açık ve şeffaf şekilde sürdüğünü kaydeden Çavuşoğlu, İstanbul'da yapılan teknik düzeydeki toplantının önemine dikkat çekti. Görüşmeler konusunda umutlu olduklarını kaydeden Dışişleri Bakanı, ''İstanbul'da yapılan görüşmeden sonra yine temaslarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde güzel haberleri vermeyi umut ediyoruz, bu yönde iki tarafla ve BM ile de işbirliği içindeyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son olarak Tahran'da Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptığı görüşmelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunmuş ve Ukrayna'nın tahıl ihracatıyla ilgili gelişmeler hakkında, "Geçen hafta İstanbul’da yapılan teknik toplantıda BM planı çerçevesinde sürecin ana hatları üzerinde bir mutabakat oluştu. Artık bu hafta bu mutabakatı yazılı bir metne bağlamak istiyoruz" demişti.

Erdoğan, sürecin İstanbul’da kurulacak bir koordinasyon merkezinden yürütüleceğini belirtmiş, burada Türkiye'nin yanı sıra, Rusya, Ukrayna ve BM’den yetkililer bulunacağını aktarmıştı.

İsveç ve Finlandiya ile görüşme Ağustos'ta

Çavuşoğlu'na İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği süreci de soruldu. Bakan, her iki ülke içindeki terör yapılanmasının, NATO üyeliğine şiddetli şekilde karşı olduğunu belirtti. Çavuşoğlu PKK'nın NATO'nun gördüğü en büyük tehditlerden biri olduğuna dikkat çekti.

İsveç ve Finlandiya'nın bu ayın başında Madrid'de yapılan NATO zirvesinde Türkiye'ye verdiği sözlere değinen Çavuşoğlu mutabakat zaptının içindeki unsurları yerine getirmemeleri halinde Türkiye'nin katılım protokolünü mecliste onaylamayacağını söyledi.

Finlandiya ve İsveç'le konuyla ilgili istişareler için Ağustos'ta biraraya geleceklerini belirten Çavuşoğlu, ''Biz daha önce de biraraya gelmeye hazırız ama bizim üzerimizde zaman baskısı yok. Ne zaman şartlarımızı yerine getirirlerse o zaman mecliste bu katılım protokolü değerlendirilir'' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da daha önce yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye'nin şartlarını yerine getirmemesi durumunda süreci durduracakları uyarısında bulunmuştu.

Geçmişte tarafsız kalmayı seçen İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgali sonrası, NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularına olumsuz bakıyor. Ankara, iki ülkeyi de PKK üyelerinin de dahil olduğu Türkiye karşıtı grupları desteklemekle suçluyor.

XS
SM
MD
LG