Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i vahşi bir şekilde öldüren Cemal Metin Avcı ile birlikte beş kişinin yargılandığı davanın 13. duruşmasında dün kararını açıkladı.
Mahkeme, Pınar Gültekin’i öldüren Avcı'ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını, ‘‘haksız tahrik indirimi’’ uygulayarak 23 yıla indirirken tutuksuz sanık olarak yargılanan kardeşi Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve iş ortağı Şükrü Gökhan Orhan hakkında ise beraat karar verdi.
Avukat Epözdemir: ‘‘Genç bir kadını diri diri yakan umutlarını çalan bir caniye olmayan haksız tahrik indirimi uygulandı’’
Kararı temyiz edeceklerini belirten Gültekin ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, adaletin bu yargı kararıyla öldüğünü söyledi.
Epözdemir, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Yazıklar olsun. Tek kelimeyle bir hukuk garabeti. Adalet bugün Muğla'da ölmüştür. Genç bir kadını diri diri yakan, yarınlarını ve umutlarını çalan bir caniye olmayan haksız tahrik indirimi uygulandı ve 23 yıl hapis cezası verildi. Diğer beş sanığa da beraat kararları verildi. Bu cani, karar böyle kesinleşirse 14 yıl 4 ay sonra cezaevinden çıkacak ve topluma karışacak. Kızları diri diri yakılarak katledilen acılı ailenin bir avukatı olarak, en çok da bir hukukçu olarak bu karardan utanıyorum’’ dedi.
‘‘168 kilo ağırlığındaki varili sanığın tek başına kaldırması mümkün değil’’
Sanığın duruşmalarda haksız tahrik yalanı altına sığındığını da söyleyen Epözdemir, Avcı’nın bu cinayeti tek başına işlemesinin mümkün olmadığını yönündeki görüşünü de yineledi.
Gültekin ailesinin avukatı, ‘‘Biz her duruşmada bu cinayetin tek başına işlenemeyeceğini söyledik. Bu hayatın olağan akışına da aykırıdır. 168 kilo ağırlığındaki varili sanığın tek başına kaldırması mümkün değil. Bütün suç delilleri varilde yakılmış, diğer aile üyeleri tarafından da ev temizlenmiş’’ diye konuştu.
Sıddık Gültekin: ‘‘Türkiye’de adalet ölmüş’’
Karar sonrasında çevresindekilere bu kararı yıllarca konuşulacak bir biçimde protesto etmek istediğini söyleyen Pınar Gültekin'in babası Sıddık Gültekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da tepki gösterdi.
Sıddık Gültekin, ‘‘27 yaşında bir kızı diri diri yakan birine sadece 23 yıl verildi. Beni anlayan var mı? Ben isyan ediyorum. Benim isyanım çok büyük olacak. Benim isyanım 10 yıl konuşulacak. Karşı taraf maddiyat açısından daha güçlüydü. Türkiye'de adalet yok, ölmüş. Verilen cezayı kamuoyunun vicdanına bırakıyorum. Cumhurbaşkanı hani bu işin takipçisi olacaktı? Bu, Dolmabahçe'de kadın cinayetlerine karşı verilen iftar yemeğine benzemez’’ dedi.
Mahkeme sürecinde Pınar Gültekin’i öldürdüğü kanıtlarla ortaya konan Cemal Metin Avcı’nın mahkeme tarafından ‘‘haksız tahrik indirimi’’ uygulanması Türkiye’de birçok çevrenin tepkisini çekti.
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu: ‘‘Kadınlar işkence ile öldürülürken faillere ödül gibi ceza veriliyor’’
Bu kararı protesto etmek için birçok kadın örgütü İstanbul, Ankara ve İzmir’de sokak eylemleri yapma kararı aldı.
O örgütlerden biri olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, verilen kararın ceza değil ödül olduğunu dile getirdi.
Platformdan yapılan açıklamada, ‘‘Pınar Gültekin davasında Cemal Metin Avcı'ya haksız tahrik indirimi uygulanarak 23 yıl hapis cezası verildi. Kadınlar işkence ile öldürülürken faillere ödül gibi ceza veriliyor. Ayrımcı indirimlere son vereceğiz. #PınarGültekinİçinAdalet mücadelemize devam edeceğiz’’ ifadeleri kullanıldı.
AKP Sözcüsü: ‘‘Hukuki süreçleri hassasiyetle takip edeceğiz’’
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın 2 Şubat 2022 tarihinde ‘‘İyi hal indirimi, kravattan, elbiseden, bıyıktan, saçtan, sakaldan değil, suçun failinin gerçek pişmanlığı üzerinden uygulanan bir ceza indirim nedenidir’’ demesine rağmen mahkemenin bu kararı alması siyaset dünyasında da tepki çekti.
Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Ömer Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Mahkemelerin eksik ya da yanlış bulduğumuz kararlarının yeniden değerlendirilmesi için yargının kendi mekanizmaları ve süreçleri vardır. Yargı mekanizması kararların en isabetli şekilde tamamlanması için kendi içinde değerlendirme süreçlerini hukuka uygun şekilde çalıştırmaktadır. Hukuki süreç devam etmektedir. Yargı mekanizması çalışmaktadır. Yeniden değerlendirme süreçleri hukuk içinde bellidir. Hukuki süreçleri hassasiyetle takip edeceğiz" dedi.
Sancar: ‘‘Yargıyı iktidarın ve ataerkinin aparatı olmaktan çıkaracağız’’
HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ise Gültekin davasında alınan kararından siyasi iktidarı sorumlu tuttu.
‘‘Pınar Gültekin’in işkenceyle katledildiği net olmasına rağmen yargı faili kollayarak “tahrik indirimine” gitti. Yargının görevi kamu vicdanını yaralamak değil, adaleti sağlamaktır. Sözümüz var: Yargıyı iktidarın ve ataerkinin aparatı olmaktan çıkaracağız’’ ifadelerini kullandı.
Tarkan: ‘‘Hukuk dediğin erkekten yana değil, adaletten, haktan yana olmalı’’
Karar sonrası sosyal medyada binlerce eleştirel paylaşım yapıldı.
Bu paylaşımlardan birini yapan sanatçı Tarkan, ‘‘Cinayete, zorbalığa, şiddete uğramış tüm kadınlar için adalet istiyoruz. Bu caniliklerin azalması için ağır, caydırıcı cezalar verilmeli. Bir kılıf ve bahane bulunup hafifletilen cezalar değil. Hukuk dediğin erkekten yana değil, adaletten, haktan yana olmalı’’ dedi.