ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından üniversitelerin lisans bölümlerine yerleştirmek amacıyla yapılan AYT (Alan Yeterlilik Testleri) ve YDT (Yabancı Dil Testi) sınavları yapıldı.
AYT’ye 2 milyon 56 bin 512, YDT’ye ise 468 bin 430 aday girdi.
Sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklanacak.
‘‘Türkçe’de çok bilgi sorusu vardı, matematik işlem ağırlıklıydı’’
Öğrenciler matematik ve fen sorularının geçtiğimiz yıllara göre daha zor olduğunu söylerken Türkçe ve sosyal sorularının bilgi ağırlıklı olduğunu dile getirdiler.
Geçtiğimiz yıl matematik ve fen puanlarından sınava girdikten sonra bu yıl sözel puanla girilecek bölümleri hedefleyen Öykü Güven, sınavdan en mutlu çıkan öğrencilerden biriydi.
Güven, ‘‘Ben sözelciyim. Sosyal çok kolaydı. Bir tık tarih zordu edebiyat bayağı zordu çünkü çok bilinen adamları sormamışlar. Çok bilinmeyen her zaman ortada olmayan yazarları sordular. Çok bilgi sorusu vardı. Sözelde yorum sorusu da vardı. Matematiği de çözdüm. Matematik daha işlem ağırlıklıydı. Fen sorularını. Eski sayısalcı olduğum için her şeyden çözdüm. İlk 50 bine girerim. Hatta 20-30 bin arası da olabilir. Benim hedefim medya’’ dedi.
Öğrenciler fen sorularının görece kolay olduğu kanaatinde
Kuzey Yaylı ise mühendislik puanlarıyla bir bölüme yerleşmek için girdiği sınavda sayısal sorularının zorluğu üzerine rotasını uluslararası ilişkiler okumaya çevirmiş.
Yaylı, ‘‘Sayısal girdim ama uluslararası ilişkiler yazacağım bu gidişle. Fen idare ederdi ama matematik bence bayağı zordu. Türkçe düne göre kolaydı, sosyali de yaptım biraz. Aslında fena değildi, beklediğimden iyi geçti’’ dedi.
Cumartesi günkü Temel Yeterlilik Testi’ndeki (TYT) Türkçe sorularında zorlandığını söyleyen Batu Gözaydın ise ‘‘Bugün matematik soruları orta zorluktaydı, fen soruları ise biraz daha kolaydı. Ben Matematik-Fen puanlarından girdim. Hedefim İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği. Fenim bayağı iyi geçtiği için umutluyum’’ dedi.
‘‘Sınav sistemi dört yılı ölçecek şekilde temelden değiştirilmeli, son bir seneye boğmamak lazım’’
Üniversitede görsel iletişim tasarımı okumak isteyen oğlu Cem Yücel’i alkışlarla karşılayan Yonca Yücel, tüm lise eğitiminin iki günlük bir sınavla ölçülmesini doğru bulmayanlardan.
Yücel, ‘‘Ben oğlumdan daha heyecanlıyım bugün. Hazırlık sürecinde de böyleydi. İnşallah tüm çocukların yolu açık olur. Aslına bakarsanız sistem tümüyle değerlendirilmeli. 3 milyon kişi giriyor ve kazanacak olan öğrenci sayısı çok daha az. Sistemin temelden değişmesi lazım. Amerika’daki gibi olması lazım. Son bir seneye boğmamak lazım. Tüm eğitim süresi boyunca not ortalamalarıyla, sosyal sorumluluk projeleriyle, kompozisyonlarıyla ölçülecek bir sınav sistemi yapmaları lazım. Umarım bu sistem oraya doğru evrilir’’ dedi.
AYT’de dört farklı testte 160 soru sorulurken Yabancı Dil Testi’ne (YDT) katılan öğrencilerden 80 soruya yanıt vermeleri istendi.
Hangi puan türü ile hangi bölümlere yerleşmek mümkün?
Adaylar YDT’de Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça’dan birini yanıtladılar. Bu sınavlarda başarılı olacak öğrenciler üniversitelerin filoloji, yabancı dil öğretmenliği ve mütercim tercümanlık bölümlerine yerleşebilecek.
AYT’de başarılı olan öğrenciler ise üniversitelerin en az dört yılık lisans bölümlerine yerleşecek. Tıp, mühendislik, eğitim, hukuk, iletişim ve iktisadi idari bilimler fakülteleri AYT’de başarılı olan öğrencileri kabul ediyor.
AYT testine katılan 3 milyon 243 bin adaydan başarılı olanlar ise üniversitelerin iki yıllık ön lisans programlarına kayıt olabilecek.
Bu bölümler arasında Adalet, Ağız ve Diş Sağlığı, Bankacılık ve Sigortacılık, Bilgisayar Programcılığı, Çocuk Gelişimi, Gemi İnşaatı, İnsan Kaynakları Yönetimi, Otomotiv Teknolojisi, Turist Rehberliği bulunuyor.