Yunan Başbakan Miçotakis, konuşmasında Putin'in saldırganlığına karşı Ukrayna'nın yanında olduklarını söyledi; “Açık saldırganlıktan bahsederken, siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda bitmeyen acılara neden olan Kıbrıs'ın işgalini ve bölünmesini unutmamanızı rica ediyorum’’ dedi
ABD Kongresi’ne hitap eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "zorbalığa karşı özgürlük, otoriterliğe karşı demokrasi"yi savunan ortak inançlarının Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgali üzerinde test edildiğini söyledi.
Miçotakis, Temsilciler Meclisi ve Kongre'nin ortak oturumunda yaptığı konuşmada, Rus işgaline karşı savaşan Ukraynalılar’ın "mazlum kahramanlığını" ve tarihin doğru tarafında olmak için "taraf tutmanın önemini" vurguladı. Yunan Başbakan, "Biz taraf olduk. Kesinlikle. Putin'in saldırganlığına karşı Ukrayna'nın yanındayız” dedi.
Putin’in “başaramayacağını” söyleyen Miçotakis, “Sadece Ukrayna’da değil, aynı zamanda diğer tüm otoriter liderlere, uluslararası hukuku ihlal eden tarihsel revizyonizme ve açık saldırganlık eylemlerine küresel toplumun ve demokratik devletlerin müsamaha göstermeyeceği mesajı vermek adına da başarılı olmasına izin verilmemeli’’ dedi.
"Kıbrıs'ta kimse iki devletli çözümü asla kabul edemez"
Yunan lider Rusya’nın açık saldırganlık eylemlerinden konuyu Kıbrıs sorununa getirerek, “Siz değerli Kongre üyelerinden, son 48 yılda Helenizm'in bitmeyen acılarına neden olan açık yarayı unutmamanızı rica ediyorum. Kıbrıs'ın işgalinden ve ardından bölünmesinden bahsediyorum. Bu meselenin uluslararası hukuka göre ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları doğrultusunda çözülmesi gerekiyor. Dün Başkan Biden'a da söylediğim gibi, Kıbrıs'ta kimse iki devletli bir çözümü asla kabul edemez’’ diye konuştu.
Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin başkanlık ettiği oturumda Miçotakis’in Kıbrıs ile ilgili sözleri Kongre üyelerinden büyük alkış aldı. Yunan lider ayrıca Türkiye’yi anmadan geçen Nisan ayında yaşandığını öne sürdüğü Yunan hava sahasındaki ihlallere değindi.
Yunanistan Başbakanı, “Şu konuda kesinlikle net olmak istiyorum. Egemenliğimizi ve toprak haklarımızı ihlal eden açık saldırı eylemlerini kabul etmeyeceğiz ve bu eylemler Yunan adaları üzerinde derhal durdurulması gereken uçuşları da içeriyor’’ ifadelerini kullandı.
Yunanistan, Türkiye’nin rekor sayıda ve tehlikeli uçuşlar yapma emri vererek “mükerrer provokasyonlar” yürüttüğünü öne sürüyor. Ankara ise iddiaları reddederek, Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin 26 Nisan ile 28 Nisan arasında Türkiye kıyılarına yaptığı provokatif uçuşlara ve ihlallere karşılık verildiğini söylüyor.
"Barışa inanarak saf davrandık"
Miçotakis, Yunanistan’ın ve diğer ülkelerin, Putin'in Kırım'ı ele geçirmek dahil geçmişteki saldırganlığının uyarı işaretlerini görmezden gelerek ve Avrupa'da savaş sonrası barışa inanarak saf davrandıklarını da söyledi.
"Artık yanıldığımızı biliyoruz," diyen Miçotakis, kuşatma altındaki Ukrayna şehirleri Mariupol ve Odesa ile uzun tarihi bağları olan Yunanlar’ın, kuzey sınırlarına sadece 500 mil uzaklıktaki şiddet karşısında dehşete düştüklerini kaydetti.
Miçotakis, "Açık konuşayım, Rus halkına karşı bir düşmanlığımız yok ama bize kendimizle ilgili çok şey hatırlatan bir mücadeleye kayıtsız kalamayız" ifadelerini kullandı.
Ziyaret geçen yıl planlanıyordu
Yunan liderin ABD ziyareti, Osmanlı İmparatorluğu'nun dağılma sürecinde Yunan Bağımsızlık Savaşı'nın başlamasının iki yüzüncü yıl dönümü için geçen yıl planlanıyordu. Ancak gezi pandemi nedeniyle ertelendi. Bu yıl Rusya’nın Ukrayna işgali döneminde gerçekleşen gezide Miçotakis, ülkesinin ABD ile güçlü enerji ve savunma işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Miçotakis hükümeti, 12’nci haftasında olan Rus işgaline karşı eleştirilerinde açık sözlüydü. Ancak Ukrayna'daki savaş, daha geniş bölgesel istikrarsızlığın olası bir kaynağı ve komşu Türkiye'nin başlıca batılı müttefiklerinden diplomatik koz araması için olası bir fırsatı olarak görüldüğünden, Yunanistan endişeli.
Yunan başbakanı konuşması için kürsüye davet eden Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, ABD’yi kuran liderleri antik Yunan’ın özgürlük ve demokrasi ideallerinden yararlandıkları için iki ülke arasındaki "sarsılmaz bağa" dikkat çekti. Pelosi, “Uluslarımız dünya sahnesinde kilit müttefiklerdir” dedi.
Pelosi, “Dünyamız demokrasi güçleri ve otokrasi arasındaki mücadelede çok önemli bir an ile karşı karşıyayken, transatlantik ittifak dünyadaki özgürlüğün geleceği için hayati olmayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.
Miçotakis bugün Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin evsahipliğinde adına verilen öğle yemeğine katılıyor. Yunan lider, Kongre’nin Yunanistan Dostluk Grubu üyeleri ve Senato Dış İlişkiler Komisyonu üyeleriyle de biraraya gelecek.