Erişilebilirlik

Musk Twitter’ı 44 Milyar Dolara Satın Aldı


Elon Musk, Twitter'ın yeni sahibi oldu.
Elon Musk, Twitter'ın yeni sahibi oldu.

Sosyal medya devi şirketi Twitter, Tesla’nın kurucusu ve sahibi Elon Musk tarafından satın alındı. Musk, Twitter’ın tamamını satın almak için yaklaşık 44 milyar dolarlık ödeme yapacak.

Musk Twitter’ı 44 Milyar Dolara Satın Aldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Haber ajansları ve ABD medyası tarafından son dakika haberi olarak duyurulan gelişmeye göre dünyanın en zengini Elon Musk, Twitter’in her bir hissesi için 54,20 dolar ödeyecek.

Sabah saatlerinden bu yana satış işleminin bugün duyurulacağına dair haberler medyada yer alıyordu. Bu gelişmeler üzerine Twitter hisseleri yüzde 4,5 civarında bir artışla işlem görmeye başlamıştı.

Yaklaşık 4 gün kadar önce Elon Musk, Twitter’ı ne şekilde satın alacağına dair finansal ayrıntıları da açıklamıştı. Musk, Twitter’ı aralarında Morgan Stanley’nin de bulunduğu bazı finans kurumlarının sağlayacağı finansmanla satın alacağını açıkladı.

Dünyanın en zengin kişisi ünvanına sahip Tesla ve SpaceX gibi şirketlerin kurucusu ve sahibi olan Musk, hali hazırda Twitter’ın yüzde 9’luk hissesinin de sahibi durumunda. Musk, yüzde 9 hisseye sahip olmasının ardından şirketin yönetim kuruluna girmeyi reddetmiş ve son olarak 14 Nisan tarihinde 43 milyar dolarlık satın alma teklifini açıklamıştı.

Twitter’ın kendisinin satın alması halinde çok daha özgür bir platform haline geleceğini söyleyen Musk’ın sosyal medyanın en etkili uygulamalarından birinde ne tarz değişiklikler yapacağı merak konusu. Musk’ın Twitter tarafından hesabı süresiz olarak askıya alınan eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını da yeniden açmasına izin verip vermeyeceği şimdiden tartışılan konuların başında geliyor.

Elon Musk satış anlaşmasının ardından Twitter’da kalp, yıldız ve füze sembolleriyle paylaştığı mesajda, “İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin bel kemiğidir. Twitter da insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital bir kent meydanıdır” ifadelerini kullandı.

Satış anlaşmasının ardından Twitter’ın hisselerinde yüzde 6 artış yaşandı.

Twitter’da 80 milyondan fazla takipçisi bulunan Musk, şirketin büyük bir potansiyeli olduğunu belirtti ve yeni özellikler ekleyerek platformu daha iyi hale getirmek istediğini söyledi. Musk, algoritmaların güveni arttırmak amacıyla açık kaynak haline getireceğini ve bot hesaplarla mücadele edileceğini kaydetti.

Trump: “Twitter’a dönmeyeceğim”

Bazı Cumhuriyetçiler Twitter’ı Musk’ın satın aldığı haberini sevinçle karşıladı. 6 Ocak Kongre saldırısının ardından Trump’ın Twitter hesabı kalıcı olarak askıya alınmış; Twitter’ın satılmasının ardından Trump’ın bu sosyal medya platormuna dönebileceği yorumu yapılmıştı.

Fox News’a konuşan Trump Twitter’a dönmeyeceğini ve kendi kurduğu sosyal medya platformu olan Truth Social’ı kullanacağını söyledi.

Beyaz Saray Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldığı anlaşmayla ilgili yorum yapmaktan kaçındı ancak sözcü Jen Psaki ABD Başkanı Joe Biden’ın uzun süredir sosyal medya platformlarının gücünden endişe duyduğunu söyledi.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, “Kaygılarımız yeni değil. Başkan Twitter ve başkaları dahil sosyal medya platformlarının gücü ve dezenformasyonun yayılması konusundaki endişelerinden söz etmişti” ifadelerini kullandı.

İnsan hakları örgütlerinden tepki

İnsan hakları örgütleri de Twitter’da nefret söylemi konusundaki endişelere dikkat çekti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden dijital haklar araştırmacısı Deborah Brown Reuters haber ajansına yaptığı yazılı değerlendirmede, “Twitter sıradan bir şirket değil. Twitter’ın sahibinin kim olduğundan bağımsız olarak şirketin bu platforma güvenen tüm dünyadaki insanların haklarına saygı göstermek gibi insan hakları sorumlulukları var. Politikaları, özellikleri ve algoritmalarında yapılacak büyük ya da küçük değişikliklerin online mecra dışında şiddet dahil olmak üzere bazen orantısız ve yıkıcı etkileri olabilir” dedi.

Deborah Brown, “İfade özgürlüğü mutlak bir hak değildir ve bu nedenle Twitter en savunmasız kullanıcılarını bu platformda güvende tutmak için gereken çabalara yatırım yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Twitter ise insan hakları örgütlerinin dile getirdiği endişeler konusundaki açıklama taleplerine henüz yanıt vermedi.

Uluslararası Af Örgütü de Twitter’ın Musk tarafından satın alınmasının ardından online ortamda nefret söyleminin kontrol altında tutulması için tasarlanan politika ve mekanizmaların uygulanmasını sekteye uğratabilecek olası kararlar konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Uluslararası Af Örgütü ABD’nin teknoloji ve insan hakları direktörü Michael Kleinman, “İhtiyacımız olan en son şey özellikle de bundan orantısız şekilde etkilenen kullanıcılara karşı şiddet ve istismar içeren söylemlere bilerek göz yuman bir Twitter” dedi.

XS
SM
MD
LG