Erişilebilirlik

Biden: "Kuzey Akım-2 Şirketine Yaptırım Uygulayacağız"


ABD Başkanı Joe Biden, Rus doğalgazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıması öngörülen ancak Almanya’nın Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı sebebiyle askıya aldığı Kuzey Akım-2 boru hattı projesinden sorumlu olan şirkete yaptırım uygulanacağını açıkladı.

Biden, "Bugün, Kuzey Akım 2 A.Ş. ve yöneticilerine yaptırım uygulanması yönünde direktif verdim" dedi.

İsviçre firması olan Kuzey Akım-2'nin ana şirketi Rusya devleti kontrolunda bulunan doğalgaz devi Gazprom.

Boru hattı projesinin Almanya’ya Rus gazı akışını iki katına çıkarması öngörülmüştü.

Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın projeyi durdurma kararının ardından Kuzey Akım-2 projesinin bu aşamada ilerlemeyeceğini açıklamıştı.

Boru hattı projesinin tamamının sahibi olan Rus enerji devi Gazprom maliyetin yarısını ödemiş, geri kalan kısmını da Shell, Avusturyalı gaz firması OMV ve Fransa enerji şirketi Engie ile Almanya’nın Uniper şirketiyle Wintershall DEA üstlenmişti.

11 milyar dolar değerinde olan ve Avrupa’yı bölen enerji projesi Eylül ayında tamamlanmış; ancak Almanya ve Avrupa Birliği’nin lisans onayını beklediği için henüz faaliyete geçmemişti.

Projenin beş finansöründen biri olan Fransa’nın Engie şirketi Almanya’nın boru hattı projesini askıya almasının ardından durumu yakından takip ettiğini açıkladı.

Ukrayna’da banka ve hükümet internet sitelerine siber saldırı

Ukrayna’da bankaları hedef alan siber saldırıların kapsamıysa genişliyor. Aralarında Ukrayna dışişleri bakanlığının da olduğu bazı devlet kurumlarına ait internet siteleri de siber saldırının hedefi oldu.

Altı AB ülkesi siber saldırı tehditleriyle mücadele amacıyla Ukrayna’ya siber güvenlik uzmanlarından oluşan bir ekip göndereceklerini açıklamıştı.

Litvanya Savunma Bakan Yardımcısı Margiris Abukevicius, Ukrayna’dan gelen talep üzerine, Litvanya, Hollanda, Polonya, Estonya, Romanya ve Hırvatistan’ın uzman ekip göndereceğini belirtmişti.

ABD ve İngiltere geçtiğimiz günlerde Ukrayna’da bankalar ve hükümete ait internet sitelerine yönelik siber saldırıların arkasında Rus askeri korsanların olduğunu söylemişti.

Rusya ise DDos adıyla bilinen ve internet sitelerinin hizmet verememesine yol açan siber saldırılarda rolü olduğunu yalanlamıştı.

STÜDYO VOA

Beyaz Saray’da kritik toplantı: Biden İngiltere Başbakanı Starmer ile görüştü - 13 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG