Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) raporuna göre, ABD hükümeti, 21 Şubat'ta 5 yaşın altındaki çocuklar için COVID-19 aşısını kullanıma sunmayı planlıyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) klinik denemelerde, 2 ile 4 yaş arasındaki çocuklarda hedeflenen sonuca ulaşılamasa da Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen COVID aşısının bu yaş grubunda kullanımına izin vermeyi düşünüyor.
İlaç üreticileri, aşının bu yaş grubunda acil kullanımı ihtiyacı üzerine destekleyici verileri FDA'in talebi doğrultusunda sunduklarını açıkladı.
FDA dışından danışmanlar, aşıya izin verilmesini tavsiye edip etmemeyi tartışmak üzere 15 Şubat'ta toplanacak. Henüz aşı için uygun olmayan tek yaş grubu olan 5 yaşın altındaki çocuklar için aşının kullanıma sunulması, toplantıdan bir haftadan kısa bir süre sonra başlayabilir.
CDC belgesine göre FDA'in aşının kullanımına izin vermesi halinde ABD hükümeti, ilk 10 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısını eyaletlere ve diğer kuruluşlara Şubat ayı sona ermeden göndermeyi planlıyor.
CDC Amerika’da yaşları 6 ay ile 4 arasında değişen yaklaşık 18 milyon çocuk olduğunu ve ilk 10 milyon dozdan sonra da ek kaynak sağlanacağını açıkladı.
21 Şubat'ta başlayacak olan ilk uygulamada, çocukların ciddi COVID-19 hastalığı açısından daha yüksek risk altında olduğu bölgelere öncelik verecek.
İkinci ve üçüncü doz aşılar, CDC’nin tavsiyesinden yaklaşık bir hafta sonra, 23- 25 Şubat tarihlerinde yetkili eczaneler ve aşı merkezlerine ulaştırılacak.
Eğer onay verilirse küçük çocuklara daha düşük dozda aşı yapılacak.
Pfizer/BioNTech, bu yaş grubunda 3 mikrogram doz aşıyı deniyor. 5 ile 11 yaş arasına 10 mikrogram, 12 yaş ve üstüne ise 30 mikrogram doz aşı yapılıyor.
Bu arada CDC Başkanı Rochelle Walensky, bazı eyaletlerde maske zorunluluğunun kaldırılması kararlarına atıfta bulunarak, yeni vaka ve hastane yatan sayısının dramatik bir şekilde düşmeye devam etmesinin cesaret verici olduğunu; maskelerle ilgili kararların yerel olarak alınması gerektiğini söyledi.
Indiana’da hindi çiftliğinde kuş gribi salgını
ABD bir yandan Corona virüsü salgınıyla mücadele ederken, ABD Tarım Bakanlığı Indiana eyaletinde bir hindi sürüsünde yüksek düzeyde hastalığa neden olan kuş gribi salgını görüldüğünü açıkladı. Salgın, ülkede 2020'den bu yana ticari bir kümes hayvanı işletmesinde görülen ilk vaka.
Kuş gribi olarak bilinen hastalık, hayvanların öldürülmesi ve enfekte olan bölgelerden ithalatın yasaklanması gibi tehditler nedeniyle ABD’de çiftlik sektörüne zarar verebilir. Çin hafta başında, salgınlar nedeniyle İspanya ve Moldova'dan kümes hayvanı ithalatını yasakladığını açıkladı.
ABD Tarım Bakanlığı, kuş gribinin acil bir halk sağlığı sorunu oluşturmadığını söyledi ancak ülkenin güneyindeki Indiana eyaletinin Dubois ilçesindeki enfekte hindi sürüsünde ölüm oranı arttı.
Eyalet yetkilileri de virüsün türünün H5N1 olduğunu ve bunun eyalette 2016'dan bu yana ticari kümes hayvanlarında görülen ilk yüksek düzeyde kuş gribi salgını olduğunu açıkladı.
Bakanlık, enfekte olan çiftliğin karantinaya alındığını ve hindilerin hastalığın yayılmasını önlemek için itlaf edildiğini açıkladı. Bakanlık, sürüdeki hindilerin gıda satışına sunulmayacağını da ekledi.