Erişilebilirlik

G20'de Vergi Anlaşmasına Onay Yoksul Ülkelere Aşı Sözü


30 Ekim 2021 - G20 liderleri, pandeminin başlamasından bu yana düzenlenen ilk yüz yüze zirve için Roma'da biraraya geldi
30 Ekim 2021 - G20 liderleri, pandeminin başlamasından bu yana düzenlenen ilk yüz yüze zirve için Roma'da biraraya geldi

Dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin oluşturduğu G20 grubunun liderleri, büyük uluslararası şirketlere asgari vergi mükellefiyeti uygulamasıyla ilgili anlaşmayı onayladı. Liderler, yoksul ülkelere daha fazla COVID aşısının ulaştırılmasını da kararlaştırdı.

Pandeminin başlamasından bu yana ilk kez yüz yüze buluşan G20 liderleri, yoksul ülkelere tanınan borç ertelemesinin uzatılması çağrılarına genel anlamda destek verirken, 2022 yılı ortasına kadar dünya nüfusunun yüzde 70'inin aşılanması taahhüdünde de bulundu.

Bununla birlikte, Glasgow'da Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'nin hemen öncesinde G20 liderleri, bilimadamlarının küresel ısınma felaketini önlemek için gerektiğini ifade ettikleri türden güçlü yeni tedbirlere destek beyan etmede zorlandıkları görünümünü verdi.

Reuters haber ajansında yer alan habere göre, iklim kriziyle mücadele için hazırlanan taslak bildiri, büyük ülkelerin yönetimlerinin, birçok çevreci aktivist ve uzmanın dile getirdiği düzeyde radikal adımlar atmayacağını gösteriyor.

Küresel toparlanma sürecinin ele alındığı iki gün sürecek zirve için İtalya’nın başkenti Roma’da biraraya gelen liderlerin ana gündeminde, yüksek yakıt fiyatlarının körüklediği enerji sıkıntısı, yeni Covid-19 vakaları ve aşı dağıtımı, tedarik zincirindeki tıkanıklık ve küresel asgari kurumlar vergisi anlaşması gibi konular bulunuyor.

İtalya Başbakanı Mario Draghi zirveye katılmak üzere Roma’ya gelen liderleri karşıladı. Corona virüsünün dünyayı alt üst ettiği bir zamana rastlayan G20 zirvesinin aile fotoğrafında, dünya genelindeki sağlık çalışanlarının fedakarlıkları ve çabalarını anmak adına, beyaz üniformalarıyla doktorlar ve Kızıl Haç çalışanları da yer aldı.

‘The Cloud’ (Bulut) adı verilen konferans salonunda zirvenin açılış konuşmasını yapan İtalyan Başbakanı Mario Draghi, “Pandemiden iklim değişikliğine, adil ve eşitlikçi vergilendirmeye varana kadar” dünyanın gündemindeki başlıca konularda çözüm arayışında “tek başına davranmanın bir seçenek olmadığını” söyledi.

Zirvenin ilk gününün en öne çıkan gelişmelerinden biri, çok uluslu şirketlerin az vergi ödedikleri ya da hiç vergi ödemedikleri ülkelerde yüksek miktarda kar elde etmesinin önüne geçmeyi amaçlayan asgari kurumlar vergisi anlaşmasının onaylanması oldu.

ABD Başkanı Biden, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bu sadece bir vergi anlaşmasının ötesinde, küresel ekonomimizi yeniden şekillendiren ve halkımıza hizmet sunan diplomasi" diye yazdı.

Anlaşma, Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi ABD devlerinin de aralarında bulunduğu küresel şirketlerin, 2023'ten sonra en az yüzde 15 oranında vergilendirilmesini öngörüyor.

Rusya ve Çin liderleri Roma'ya gitmedi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Corona virüsü pandemisi nedeniyle, zirveye katılmak üzere Roma’ya gitmeyi tercih etmeyen liderler arasında.

Zirveye yüz yüze katılmayan ancak video mesaj yollayan Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Dünya Sağlık Örgütü’nün acil durum kullanım listesine kabul ettiği Corona virüsü aşılarının karşılıklı olarak tanınması ve bu aşılara eşit muamele gösterilmesi çağrısında bulundu.

Çin resmi haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre Xi, “Çin, gelişmekte olan ülkelerde COVID-19 aşılarına erişimi güçlendirmek için tüm taraflarla çalışmaya hazır” dedi.

Johnson'dan "Karanlık Çağ" uyarısı

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Roma ve İklim Zirvesi’nin yapılacağı Glasgow’daki görüşmelerin zor geçeceğini kabul etti ancak cesur adımlar atılmadığı takdirde “dünya medeniyetinin eski Roma İmparatorluğu gibi hızla çöküp, yeni bir Karanlık Çağ’ın geleceği” uyarısında bulundu.

G20 Liderleri Roma’da
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Pandemide yaşanan küresel sağlık krizinin beraberinde gelen ekonomik daralmadan kurtulma planları da zirvede görüşülüyor.

Üst düzey Amerikalı bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, enerji fiyatlarındaki artışın yarattığı endişeler karşısında, ABD Başkanı Joe Biden’ın, başta Rusya ve Suudi Arabistan olmak üzere, büyük enerji üreticisi ülkelerin yönetimlerinden, üretimi arttırmalarını talep etmesi bekleniyor.

Biden ile Erdoğan arasında sıcak tokalaşma

Konferans boyunca liderler arasında ikili görüşmeler de düzenlenmesi bekleniyor. Zirvenin ilk günde ayrıca, ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa arasında İran’la ilgili dörtlü bir görüşme yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden’ın da Roma’da ikili bir görüşme yapıp yapmayacağı sorusu bir süredir gündemdeydi. ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Erdoğan-Biden görüşmesinin yarın sabah yapılacağını açıkladı.

Diğer taraftan, bugün The Cloud konferans merkezinde G20 zirvesi katılımcılarının aile fotoğrafı çekimi öncesinde Biden’ın Erdoğan’la kısa bir diyalog kurduğu gözlemlendi. İki liderin tokalaşma anları da kameralara yansıdı.

Roma’da zirve nedeniyle 6 bin polis ve 500 asker görevlendirilirken, konferansı protesto için iki gösteri düzenleniyor. Ancak İtalyan güvenlik yetkilileri, izin verilen iki protesto eyleminin zirvenin düzenlendiği merkezden uzak bir noktada gerçekleşeceğinin altını çizdi.

XS
SM
MD
LG