Erişilebilirlik

Blinken Almanya Başbakanı Merkel ile Görüştü


ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bu hafta Avrupa ülkelerinde temaslarda bulunuyor. Blinken Libya’la ilgili olarak düzenlenen ikinci Berlin Konferansı’na katılmak üzere bugün Almanya’da.

2. Uluslararası Libya Konferansı için Berlin’de bulunan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’la görüştü. Blinken’ın temaslarında Libya’dan Kuzey Akım 2 projesine kadar birçok konu gündeme geldi.

Merkel’le görüşmeden önce düzenlenen ortak basın toplantısında Blinken, ABD’nin dünyada Almanya’dan daha iyi bir dostu ve ortağı olmadığını söyledi.

Almanya ve ABD’nin dünyaya demokrasi aşılama sorumluluğu olduğuna vurgu yapan Blinken, Almanya'nın Libya'nın uluslararası toplum tarafından desteklenen bir güvenlik, özgürlük ve bağımsızlık rotası izlemesi amacıyla yaptığı çalışmaların bunun en güzel örneğini oluşturduğunu söyledi.

Merkel ise Libya’ya Libya halkının gelecekte kendileriyle ilgili kararları kendilerinin vermesini istedikleri, ancak uluslararası ortaklarının bu yolda kendilerine yardımcı olmaya da hazır oldukları ortak mesajını göndermenin önemine dikkat çekti. Merkel, Libya’daki durumun sadece Afrika için değil Afrika-Avrupa ilişkileri için de stratejik olarak önemli olduğunu vurguladı.

Almanya-Amerika arasındaki iyi ilişkilerin uzun geçmişine dikkat çeken Merkel, ABD’nin Başkan Joe Biden’ın deyişiyle çok uluslu sahneye ‘‘geri dönmesinden’’ memnunluk duyduklarını dile getirdi.

G7 ve NATO zirvelerinde ABD Başkanı Biden ile bir araya gelme şansı bulduklarını belirten Merkel, yalnızca jeopolitik zorluklar konusunda değil, Rusya ve Çin ile ilgili ortak yaklaşım konusunda da ortak bir zemin yakaladıklarını belirtti.

Görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan da bir açıklama yayınlandı. Açıklamada Blinken ve Merkel’in Çin ve Rusya’nın oluşturduğu sorunların dahil olduğu küresel zorluklar konusunda işbirliğinin önemini vurguladıkları belirtildi. İkilinin ayrıca Corona virüsü salgınından toparlanma, iklim krizi, Afganistan’da adil ve istikrarlı bir siyasi ortamın oluşması konularını ele aldıkları kaydedildi. Bakan Blinken’in Kuzey Akım 2 projesine ABD’nin muhalefetini bir kez daha dile getirdiği belirtilen açıklamada Blinken’in projenin Ukrayna ve Avrupa enerji güvenliği için oluşturabileceği tehditler konusunda Merkel’i önlem almaya teşvik ettiği kaydedildi. Blinken ve Merkel’in Libya’da yapılacak ulusal seçimlere ve ülkeden tüm yabancı askerlerin çekilmesine de destek verdikleri vurgulandı.

Blinken Almanya Dışişleri Bakanı Maas'la da Görüştü

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’la da biraraya gelen Blinken, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında egemen, istikrarlı, bölünmemiş ve güven içinde bir Libya hedeflediklerini dile getirdi. Bunun gerçekleşmesi için Aralık ayında ülke genelinde seçimlerin yapılmasının gerekli olduğunu kaydeden Blinken, bunun için de anayasal ve yasal süreçler konusunda hızla uzlaşmaya varılması ve yabancı güçlerin Libya’dan çekilmesi dahil 23 Ekim ateşkes anlaşmasının tamamen uygulanması gerektiğini kaydetti.

Alman Bakan Heiko Maas ise Blinken’in toplantıda ABD’nin Kuzey Akım 2 boru hattı projesiyle ilgili beklentisini açık şekilde dile getirdiğini kaydetti. Maas, ABD’nin boru hattının Putin tarafından Ukrayna’ya siyasi baskı uygulamak amacıyla kullanılmadığından emin olmak istediğini belirtti. ‘‘Bunun farkındayız ve bu konuda üstümüze düşeni yapacağız’’ diyen Maas, Kuzey Akım 2 Anlaşması’nın yanı sıra Ukrayna’yla da alternatif bir doğalgaz transit anlaşmasının devam etmesi için çalışacaklarını kaydetti.

''Avrupa enerji güvenliği tehdit altında olmamalı''

Blinken, Biden yönetimi göreve geldiğinde Kuzey Akım 2 boru hattı inşaatının yüzde 90’ının tamamlanmış olduğunu hatırlatarak, ‘‘Bu işin gerçeği. Bu bize miras kaldı. Miras kalan bu zor konuda olumlu bir sonuç elde ettiğimizden ve Avrupa’nın enerji güvenliğinin tehdit altında olmadığından, aksine güçlendiğinden ve Ukrayna’nın konumunun zayıflamadığından emin olmaya kararlıyız’’ dedi.

ABD, Almanya'nın, Rusya'dan doğal gaz temin edeceği Kuzey Akım 2 doğal gaz hattı projesine ısrarla karşı çıkıyor.

Blinken Çin’le ilgili olarak da yaşanan tartışmaların Çin’i kontrol altına alma ya da geri püskürtme tartışması olmadığını, ancak yıllar boyunca üstünde uğraşılan ve yatırım yapılan serbest ve açık yasalara dayanan uluslararası düzenin desteklenmesi olduğunu belirtti. Bu düzene meydan okuyan kim olursa olsun karşısında mevcut düzeni savunacaklarını söyleyen Blinken bunun doğrudan Çin’e karşı bir tutum olmadığının altını çizdi.

Almanya’nın ardından Fransa’ya geçecek olan Blinken Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşecek. Blinken’ın Avrupa turundaki bir sonraki durağı da Vatikan olacak.

Öte yandan İngiliz Financial Times gazetesi, yetkililere dayandırdığı bir haberinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in gelecek hafta İtalya’da yapılacak G20 zirvesinde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’yle biraraya gelebileceğini yazmıştı, ancak bu iddia Reuters haber ajansına konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi tarafından yalanlandı.

XS
SM
MD
LG