Erişilebilirlik

Almanya 12 Yaş Üstü Çocukları Aşılamaya Başlıyor


Dünya çapında Corona virüsüne karşı geliştirilen aşıların çoğunun 18 yaş üstü kişilere tavsiye edilmesi çocuk ve gençlerin durumunda belirsizlik yaratırken Almanya, 12 yaş üstü çocuklara da aşı yapılması için düğmeye bastı.

Ülkede sürü bağışıklığının sağlanmasını en önemli hedeflerden biri olarak tanımlayan Başbakan Angela Merkel’in, yarın Berlin’de eyalet başbakanları ve sağlık politikacılarıyla biraraya geleceği "Aşı Zirvesi"nde, çocuk ve gençlerin önümüzdeki yaz aylarında aşılanması için lojistik hazırlıkların başlatılması kararı alınacağı haber verildi.

Federal Eğitim Bakanı Anja Karliczek, yeni eğitim döneminde okulların tam açılmasının, 12 yaş üstü öğrencilerin de aşı olmasına bağlı olduğunu söylerken ülkenin önde gelen sağlık politikaları uzmanı sosyal demokrat SPD’den Karl Lauterbach "Corona virüsüne karşı verilen mücadelede bundan sonra aşılması gereken en önemli sorun, 16 yaşın altındakilerin aşılanma süreci. Ben bu gruba da BioNTech/Pfizer aşısının yapılmasında bir sakınca görmüyorum" şeklinde konuştu. Yarınki zirvede ele alınacağı öğrenilen aşılama haritasına göre, Almanya’da 16 yaş altındaki 6 milyon çocuk ve gencin aşılanmasına Haziran ayının ikinci yarısında başlanması öngörülüyor.

Avrupa İlaç Dairesi'nin (EMA) 12 yaş üzerindekilere hızlandırılmış aşı onayını 15 Haziran’a kadar vermiş olacağından yola çıkan hükümet çevreleri, ardından çocuk doktorlarının yanısıra, aşı merkezlerinde ve okullara gönderilecek gezici aşı ekiplerince aşılamanın başlatılmasını hedefliyor.

Plana göre, aşılama, okullar yaz tatilinin ardından açıldıktan dört hafta sonra, yani en geç Eylül ayının sonunda bitmiş olacak. Alman kanunlarına göre, 18 yaş altındaki genç ve çocukların aşı yaptırmaları için ebeveynlerin izin vermesi gerekiyor.

Corona virüsünün çocuklarda nispeten daha az hastalığa yol açmasının yanısıra, aşıların etkinliği ve yan etkileri hakkında sürekli olarak çıkan yeni haberlerin ebeveynleri bu konuda kararsız bıraktığını belirten uzmanlar, yine de ülkedeki ebeveynlerin yüzde 60'ının çocuklarının aşılanmasına onay vereceğini düşünüyor.

Sağlık bakanının göçmenlere ilişkin yorumları tepkilere neden oldu

Öte yandan Sağlık Bakanı Jens Spahn’ın, ülkedeki göçmen aileleri yaz tatili konusunda uyaran açıklamalarına tepkiler sürüyor. Spahn, geçen yıl yaz aylarında Almanya’da 10 bin kişideki vaka sayısının 20’nin altına indiğini, ancak yüzbinlerce göçmenin ülkelerine giderek, akraba ziyareti yaptıklarını ifade ederek "O dönemde Türkiye’ye ve Balkan ülkelerine yapılan akraba ziyaretleri, sonbahar aylarında yeni enfeksiyon sayısının yaklaşık yüzde 50 oranında artmasına neden oldu. Bu yıl bunu engellememiz gerekiyor" demişti.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama

Bakanın sözlerini "siyasi bir skandal" olarak tanımlayan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama "Bir Alman bakanın bu bağlamda Balkanlar'ı suçlayarak, göçmen kökenli insanları dışlaması bir skandaldır" dedi. Spahn’ın Almanya’daki salgınla ilgili kötü durumun suçlusu olarak göçmenleri hedeflediğini söyleyen Rama, Spahn'ın açıklamalarının önyargıları beslediğini de ifade etti.

Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkan Yardımcısı Serhat Ulusoy da açıklamaların "toplumdaki belirli grupları töhmet altında bıraktığını ve ön yargıların önünü açtığını" kaydetti. Spahn'ın, kış aylarında Almanya’da yaşanan ikinci salgın dalgasının sorumluluğunu göçmenlere yıkmaya çalıştığını öne süren Ulusoy "Göçmenlerin sırtından seçim kampanyası yapılıyor" dedi.

Bu arada Almanya’da son bir haftada 100 bin kişide tespit edilen vaka sayısı 48,6 olarak kayıtlara geçti. Dini bir bayram nedeniyle Pazartesi gününü de kapsayan hafta sonu tatili nedeniyle yeni vaka sayısı da düşük oldu. Ülkede son 24 saatteki vaka sayısı 2 bin 626 olurken 25 Mayıs verilerine göre toplam aşılama sayısı da 45 milyon 400 bin olarak kayıtlara geçti. 80 milyon nüfuslu ülkede 33 milyon 629 bin kişi ilk aşılarını olurken, ikinci aşılarını yaptıranların sayısı 11 milyon 896'ya ulaştı.

XS
SM
MD
LG