Türkiye’de muhalefet temsilcileri de, ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla başlayan süreç için “soykırım” ifadesini kullanmasına tepki gösterdi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “ABD Başkanı Biden’ın 1915’te yaşanan acı olayları ‘soykırım’ olarak nitelemesi büyük bir yanlış olarak tarihe geçmiştir. Bu açıklama Türkiye – ABD ilişkilerine olduğu kadar, Ermenistan Halkı ile Türkiye Halkı arasında bir uzlaşıya ulaşılmasına da olumsuz etki yapacak ve onarılması güç yaralar açacaktır. 1915 olayları Türkler’in ve Ermeniler’in hafızasında büyük travmaya neden olan bir trajedi, bir felaket olarak iz bırakmıştır. Bu travmanın giderilmesi bu tür açıklamalarla mümkün değildir. Özellikle diğer ülkelerin devlet yetkililerinin üzerine düşen, geçmişte yaşanan trajedi üzerinden yeni bir gerilime yol açmak değil, ortak acının yaralarının sarılmasına çalışmak olmalıydı. Bu açıklama ile bu fırsat da kaçırılmıştır” dedi.
Bu noktada Öztrak, iktidar partisi AKP’nin dış politikasını eleştirerek, “Son zamanlarda Türkiye aleyhine yapılan açıklamalar ve ülkemiz aleyhine alınan kararlar, AKP iktidarının basiretsiz dış politikasının Türkiye’yi getirdiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir. Ülkemizi töhmet altında bırakan açıklamaları esefle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.
Akşener: “Biden’la görüşme içeriği gizlenmeye çalışıldı”
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise, Biden’ın açıklamasına “Türk milletinin onur ve itibarına yönelik ağır bir saldırı” tepkisini gösterirken, Erdoğan yönetimini de yapılan görüşmelerdeki içeriği vatandaşlardan gizlemeye çalışmakla eleştirdi. Akşener, dün gece Washington – Ankara hattındaki telefon görüşmesi için “Sayın Erdoğan’ın uzun zamandır heyecanla talep ettiği” ifadesini kullanarak, iki başkentte görüşmeye dair farklı açıklamalar yapılmasını Türk tarafınca vatandaşlardan bilgi gizleme olarak yorumladı.
Akşener, Biden’ın açıklamasıyla ilgili “Türk milletinin onur ve itibarına yönelik ağır bir saldırı niteliğini taşıyor. Siyasi ve ahlaki sorumluluk gözetilmeden dile getirilen sözde soykırım ifadesinin, ABD Başkanı Biden tarafından kullanılmasının ülkelerimiz arasındaki ilişkilere ağır bir zarar vereceği şüphesizdir. Bunun yanında, yapılan telefon görüşmesinde bu niyet işitildiğinde, ahizenin Biden’ın yüzüne kapatılamamış olması, NATO Zirvesi vesilesiyle görüşme beklentisinin halen de sürdürülmesi, iktidarın bu densiz ve dengesiz ilişkideki acizliğinin ifşasından başka bir şey değildir. Bu itibarla, sözde soykırım lafını ağzına alanları, tarihi yeniden yazmaya çalışanları, buna gereken yanıtını veremeyenler ile mevsimlik ve konjonktürel siyasi çıkarları iki ülke halkı arasındaki dostluk ilişkisine tercih edenleri, bu vesileyle en şiddetli şekilde kınamayı bir vazife addediyorum” dedi.
Bahçeli: “ABD’yle yol ayrımına gelinmiştir”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise, “MHP sözde soykırım suçlamasını tümden reddetmekte, bu isnadı dillendiren ABD Başkanı’nı da kınamaktadır. Biden’in soykırım açıklaması hükümsüzdür, aynı zamanda siyasi akılsızlık ve ahlaksızlıktır. Müttefik bilinen bir ülkeyle yol ayrımına gelinmiştir. Biden’ın skandal ve sakat açıklamasıyla Türkiye-ABD ilişkileri bundan sonra bambaşka bir mecraya savrulma riski taşımaktadır. Dostluk ve stratejik bağlar kurduğu bir ülkeye soykırım gölgesi düşürmeye kalkışan bir zihniyetle muhtemeldir ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır” dedi.
Bahçeli, bugünkü HDP Genel Merkezi’nce yapılan “soykırım” açıklaması dolayısıyla aylardır kapatılmasını da talep ettiği HDP’yi de yine hedef alarak, “Ermeni ihanet şebekelerinin bir devamı olan PKK’nın siyasi ayağı HDP’nin de sözde soykırım yalanına sarılması siyasi ve hukuki bir karar aşamasına gelindiğine işarettir. Türk milletine soykırımcı diyen bir örgütün ne siyasette ne de Gazi Meclis’te bulunması artık imkansızdır” görüşünü dile getirdi.
Karamollaoğlu da Kızılderili anımsatması yaptı
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da “Bugün Ermeni Soykırımı'nı resmen tanıdığını açıklayan Amerika'yı bütün dünya Vietnam'da, Afganistan'da ve Irak'ta eline bulaştırdığı milyonlarca mazlumun kanından tanımaktadır. Kendi tarihini Kızılderililer’e yaptığı soykırımla başlatan Amerika, ülkemizi ve tarihimizi masumlara kastetmekle ve sözde soykırımlarla itham edecek en son ülkedir” tepkisini paylaştı.
Bu bakımdan Türkiye’de Biden’ın açıklaması ardından ABD’ye yönelik tarihsel açıdan Amerikan kıtası yerli halklarına yönelik geçmişteki şiddet hatırlatmasıyla tepkiler gösterilmeye devam ediyor.
HDP: “Türkiye soykırım ile yüzleşmeli”
Bu arada muhalefet cephesinde sadece her 24 Nisan’da adeta gelenekselleştiği üzere HDP’den konuya ilişkin farklı bir açıklama yapıldı.
HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun yazılı açıklamasında, “24 Nisan 1915 günü, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin örgütü Teşkilat-ı Mahsusa tarafından 250 Ermeni aydın ve siyasetçi evlerinden alınarak zorla sürgüne gönderildi ve katledildi. Bu tarih, Ermeni Soykırımı’nın başladığı gün oldu. Ermeni halkı, binyıllardır yaşadığı anayurdundan sürülerek, büyük oranda katledildi. Anadolu Hristiyansızlaştırıldı. Soykırım neticesinde mülkiyet ve kültürel varlık kamu iradesiyle el değiştirdi. Türkiye Ermeni Soykırımı ile 106 yıldır yüzleşmedi. Yüzleşilmeyen suç tekrarladı, yüzleşilmeyen suç, bugünlere taşındı. Büyük suç cezasız kaldı, ayrımcılık ve nefret suçları sıradanlaştı. Ermeni Soykırımı her şeyden önce; insani, hukuki ve toplumsal bir mesele olarak bugün adil bir şekilde yüzleşilmesi ve kabul edilmesi gereken bir meseledir. Bu mesele hem iç siyasi hesaplaşmalara hem de dış siyasetteki politik muhasebe ve konumlanmalara kurban edilecek bir mesele değildir. Bu tarihsel, toplumsal ve insani meselenin, devletlerarası siyasette Türkiye ile yaşanan ilişkilerin ve politik konjonktürün bir sonucu olarak gündeme getirilmesi kabul edilemez. Ermeni Soykırımı bu topraklarda yaşandı ve adaleti bu topraklarda sağlanmalıdır” denildi.