Çin devlet medyasının Uygur halk ozanı Abdurrehim Heyit’a ait olduğunu belirttiği görüntüleri yayınlamasının ardından, ülkedeki diğer Uygurlar da Çin’e tutuklu kamplarında tuttuğu akrabalarının da videolarını yayınlama çağrısında bulundu.
Sosyal medyada “MeTooUyghur” (Ben de Uygur) başlığıyla kampanya başlatıldı.
Finlandiya’da yaşayan Uygur aktivist Halmurat Harri, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, “Çin, eğer yaşıyorlarsa bize videolarını göster” diye yazdı. Harri, diğer tutukluların sağlık durumlarının da kanıtlanması için hükümete video yayınlaması çağrısında bulundu.
Çin, ülkenin en batısındaki Şincan bölgesinde 1 milyon civarındaki azınlık Uygur Müslümanı kamplarda alıkoyduğu gerekçesiyle uluslararası toplumda yoğun eleştiri alıyor. Yurtdışına kaçan bazı eski tutuklular, kampta oldukları sırada dinlerinden vazgeçmeleri ve iktidardaki Komünist Partisi’ne sadakat yemini etmeye zorlandıklarını anlatıyor.
Bu tür kampların varlığını uzun süre reddeden Pekin ise şimdi bu kampların mesleki eğitim için kurulduğunu, burada Uygurlar, Kazaklar ve diğerlerinin ücretsiz meslek eğitimi aldığını öne sürüyor.
Uygurlar’ın başlattığı “MeToo” kampanyası Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying’e soruldu. Hua soruyu “Çin’de 1 milyarı aşkın kişi bulunuyor. Herkesin videosunu yayınlamamız gerekiyor mu?” şeklinde yanıtladı.