Erişilebilirlik

Fransa'dan Trump'a: 'Askerlerimiz Suriye'de Kalmaya Devam Edecek'


Amerika Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron
Amerika Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Başkan Donald Trump'ın, Twitter hesabından tek taraflı olarak Suriye'den askerlerini çekeceğini açıklamasının ardından, Fransa'dan "Askerlerimiz Suriye'de kalmaya devam edecek" açıklaması geldi.

Başkan Trump'ın Twitter hesabından, "Suriye'de askerlerimizin bulunmasının tek nedeni IŞİD'di ve IŞİD'i yendik" diyerek Amerikan askerlerini bölgeden çekeceğini açıklaması Fransa'da endişe yarattı.

Trump'ın "IŞİD'in yenildiği" görüşünü paylaşmayan Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, "Suriye'de hala önemli bir cihatçı tehdit var" dedi. AB Bakanı Nathalie Loiseau ise, "Fransa, Suriye'de kalmaya devam edecek" açıklaması yaptı.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Trump'ın mesajına yine Twitter'dan karşılık vererek, "IŞİD, hiç bu kadar zayıflatılmamıştı. Ama savaş taktiği değiştirerek illegal olarak isyan modunda eylemlerini sürdürüyor. Topraklarının yüzde 90'ını kaybetti, lojistik desteğini kaybetti. Ama IŞİD haritadan tümüyle silinmedi, kökleri de ortadan kalkmadı. Askeri olarak bu terör örgütünün son yuvalarını kesin bir şekilde bitirmek gerekir" dedi.

CNews haber kanalında bir programa katılan Avrupa Birliği Bakanı Nathalie Loiseau da, "Fransa Suriye'de askeri olarak varlığını sürdürmeye devam edecek. Tabii ki şu halde Suriye'de kalmaya devam ediyoruz" dedi.

Fransa'nın Strasbourg kentinde geçen hafta düzenlenen terör saldırısına atıfta bulunan Loiseau, "Teröre karşı mücadele ilerleme kaydetti ama bitmedi. Suriye'de koalisyon güçlerinin büyük ilerleme kaydettiği doğru. Ama mücadele devam ediyor. Biz de bu mücadeleye öncülük etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Üst düzey Kürt Yetkili Paris'e bekleniyor

Elysee kaynakları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Salı akşamı Başkan Trump ile yaptığı telefon konuşmasında Suriye konusunu görüştüğünü belirtti.

Elysee diplomatları, Paris'in özellikle koalisyonun yerel ortaklarının güvenliğinin de sağlandığı kademeli ve düzenli bir çekilmeden yana olduğunu vurguladı.

Diplomatik kaynaklar, "Bir üst düzey Kürt yetkilinin temaslarda bulunmak üzere Paris'e geleceğini" de bildirdi.

Fransa'nın Suriye stratejisine ağır darbe

Fransa Dışişleri de, Trump'ın benzer açıklamalarına karşılık, sürekli IŞİD'in bölgede tümüyle bitmediği ve cihatçı tehdidin tümüyle ortadan kalkmadığı hatırlatmasını yaptı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, dün bir soruya verdiği yazılı yanıtta, bölgede halen 100 bin cihatçı militanın varlığını sürdürdüğünü vurguladı.

Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian da, geçtiğimiz Salı günü "Örgüt, Doğu'daki varlığını halen koruyor. O bölgelerin koalisyon destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından alınması birincil öneme sahiptir" demişti.

Le Monde gazetesi, Fransız diplomasisinin endişeli olduğu ve her ne kadar sürpriz olmasa da bu kararın Fransa'nın Suriye stratejsi için ağır bir darbe olduğu yorumunu yaptı.

Trump'ın uzun süredir Amerikan askerlerini çekeceğini açıkladığını belirten gazete, "Amerikan askerlerinin çekilmesi, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Fırat'ın doğusuna operasyon düzenleyeceğini açıkladığı bir dönemde, Kürt güçlerinin terkedilmesi anlamına geliyor" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin bölgesel denklemdeki önemi

Fransa Dış İstihbarat eski Şefi ve Suriye uzmanı Bernard Bajolet'nin, 5 Kasım'da Le Monde gazetesine verdiği söyleşide, "Ruslar Kürtler'i yalnız bıraktı. Fransa, asla Suriye topraklarının parçalanmasından yana olmadı. Ama bölgede Irak'takine benzer bir otonomi düşünülebilir" sözlerine atıfta bulunan gazete, ancak Fransız Dışişleri'nin bu stratejiden uzaklaştığını yazdı.

Le Monde, "Fransa Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin bölgesel denklemdeki kaçınılmaz önemini kabul ederek, daha gerçekçi bir yaklaşımı kabul etmiş görünüyor. Bu politika, İstanbul'da Erdoğan, Macron, Merkel ve Putin'in 27 Ekim'de bir araya geldiği zirvenin de eğilimiydi. Fransa Cumhurbaşkanı Fransa'yı Suriye dosyasında yeniden güçlü kılmaya karar verdi. Esad'ın gitmesinin geçiş sürecinin ön şartı olarak görme politikasından geri adım atsa da, bunun 'ölümcül bir hata' olacağını da vurguladı" ifadesine yer verdi.

Yaklaşık 200 kadar Fransız askeri Kürt ve Arap birliklerinden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'ne yardım misyonuyla Suriye'nin Kuzey doğusundan konuşlanmış durumda. ABD'ninse halen 2 bin askeri bölgede görev yapıyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG